Од студијата спроведена со сателитски податоци, научниците од НАСА и универзитетот во Мичиген, Ен Арбор, откриле дека „жариштето“ лоцирано во југозападниот дел на Соединетите држави испушта најголема концентрација на метан во областа на таа земја . Студијата, објавена во октомври годинава, открива дека количината на испуштен метан е 3,5 пати поголема од проценките на Европската унија за глобално истражување на атмосферата .

Сателитската мапа покажува единствена црвена точка лоцирана помеѓу Аризона, Колорадо, Mexicoу Мексико и Јута, што одговара на околу 6.500 квадратни километри област каде околу 0,59 милиони метрички тони метан беа ослободени во атмосферата на Земјата во текот на 2003-2009 година, што Тоа беше периодот што се изучува.

Вие исто така може да ве интересира ... Повисока температура, поголема студ?

Метанот е гас кој се наоѓа природно во подземјето и на дното на океаните, и е втор стакленички гас ослободен од човечки активности со поголем преовладување во САД, според Агенцијата за заштита на животната средина на Соединетите држави. САД ( Агенција за заштита на животната средина во САД ). Концентрацијата е количина на гас во атмосферата. Во оваа смисла, високото присуство на метан придонесува за глобалното затоплување бидејќи станува збор за гас што лесно ја става топлината во атмосферата.

Ерик Корт, главниот автор на студијата, посочува дека емисиите не се директно поврзани со практиката на хидраулично фрактурирање преку кое се подобрува извлекувањето на нафта и природен гас од подотворбата. За што е одговорен тогаш? Очигледно, излегуваат во јавноста во производството на природен гас и опремата за преработка во сливот Сан Хуан, Mexicoу Мексико, што, патем, е место за производство на метан со најголема активност во САД.

Денес повеќе од половина од светскиот метан доаѓа од активности како што се горење на горива и случајно истекување по подземно дупчење во потрага по природен гас. Високата концентрација на овој стакленички гас придонесува за зголемување на глобалната температура и затоа на климатските промени, бидејќи генерира 21 пати повеќе затоплување од јаглерод диоксид. Постоењето на таканаречената „жариште“ е опасен фактор за атмосферата и евентуално за живите суштества, бидејќи го поткопува квалитетот на воздухот што се дише и влијае на океаните и нивните жители.

Иако американскиот претседател Барак Обама минатиот март го објави Акциониот план за климата со цел намалување на ослободување на метан од мониторинг и проценка на тековните емисии и податоци, соодветно, вреди да се потсетиме важноста да се има знаење за овие информации што може да биде клучно за подигнување на свеста во општеството.

Извори:

http://ciencia.nasa.gov/ciencias-especiales/09oct_methanehotspot/

http://epa.gov/climatechange/ghgemissionions/gases/ch4.html

http://epa.gov/climatechange/ghgemissionions/gases/ch4.html