Piranha

Семејство Characidae

Информации и карактеристики

Пирања е името на риба членовите на редот Characiformes и на семејството Characidae , кои потекнуваат од Јужна Америка и се познати во целиот свет за нивниот незаситен апетит. Се проценува дека во моментов има помалку од 30 до повеќе од 60 видови пирана.

Многу приказни се ткаени за животот на пирана, а неговите карактеристики инспирираа неколку измислени приказни кои често ги истакнуваат неговите жестокост.

Во Венецуела тие се нарекуваат и "Кариби".

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Lionfish

Опис на пирана

Телото на повеќето пирана е цврсто и тесно. Тие мерат 14 до 26 сантиметри во должина, но постојат видови кои растат и достигнуваат повеќе од 40 сантиметри. Главата е истакната и вилиците имаат голема сила, со еден ред заби во секоја од нив. Рече треуголни и зашиени заби се екстремно остри како што сечилата и пираната ги употребуваат за пробивање и стрижење.

Кожата обично е сребрена, а црвена, портокалова или жолта во вентралната област и под главата. Има грбна перка лоцирана во задниот дел од телото и анален перка одделена од опашката на опашката од страна на каудалниот педун.

Дистрибуција и живеалиште на пирана

Пираните се наоѓаат во реките на Јужна Америка, од каде потекнуваат. Живее во басенот на реката Амазон, во реката Ориноко, во реките на Гијаните, во системот Парагвај-Парана и во системите на реката Сао Франциско.

Исто така, некои аквариуми во САД ги претставија пираните.

Иако се јужноамерикански видови, примероци се пронајдени во Бангладеш и Кина, без да знаат како пристигнале на такви далечни места од Јужна Америка.

Однесување на пирана

Пиранците се познати како да се јадат и екстремно агресивни риби, мисла која се шири делумно поради фиктивни приказни создадени за книги и филмови. Сепак, пираните не се толку агресивни или обично го напаѓаат човечкото суштество, освен ако нивото на водата е премногу ниско или има недостаток на храна. Всушност, ако се случи ова, може да нападне нешто што паѓа во водата. Друг вистински факт е бес што го искусуваат кога се хранат откако не го прави тоа правилно.

Хранење на пирана

Тие се всејадрени риби и затоа можат да консумираат риби, ракови, безрбетници од слатка вода, инсекти, семиња, овошје, марихуана и водни растенија.

Репродукција на пирана

Пиранците лежат јајца и се репродуцираат во нормални услови во периодот од мај до јуни. Мажот го гради гнездото со копање на дното на водата. Жената се депонира до 1.000 јајца кои се оплодуваат и се грижат мажот до изведување.

Закани на пирана

Пираните се загрозени од природни предатори, вклучувајќи ги и крокодилите, делфини на реката Амазон и чапји.

Човекот е уште една закана за овие риби, бидејќи тие обично практикуваат риболов за разни намени. Во Јужна Америка, не е невообичаено да се најдат ресторани кои нудат јадења направени со пираните и се широко консумирани од домородните домородци. Покрај тоа, пираните се продаваат на аквариуми и во некои земји тие може да се чуваат дома како миленичиња. Се разбира, ова подразбира познавање на барањата и мерките на претпазливост за поседување на видот.