Антарктички крил

Euphausia superba

Информации и карактеристики

Антарктикот е многу студено континент населен само од видови кои се прилагодени или имаат способност да се прилагодат на ниските температури и ограничената разновидност на храна достапна на копно. Еден таков вид е антарктичкиот крил, кој е крајно изобилен во океанските води на континентот и чија улога во синџирот на храна е многу повеќе од важна: таа е од суштинско значење за опстанокот на стотици други видови кои живеат во Антарктикот.

Крил, исто така познат како Антарктички рак, спаѓа во редот Еупаудијацеа и семејството Еупхазида .

Опис на Антарктичкиот крил

Тоа е мал euphausiid рак кој изгледа како ракчиња. Таа има тешко калцифициран егзоскелет, исто така познат како carapace, поделен на два дела: цефалоторакс, кој се приклучува на главата и градниот кош; и стомакот. Секој дел е поделен на индивидуални сегменти. Има 6 пара додатоци во градниот кош што се топи кон крајот на телото и ја формираат опашката. Главата е "крунисана" од неколку антени.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Seahorse

Во близина на устата и гениталиите се светлечки органи наречени фотофори кои емитуваат сина светлина. Не е познато што се овие светлечки органи за крилот, но истражувачите сугерираат дека тие се корисни за компензација или "пополнување" на сенката на крилот, така што не е видлива за своите предатори одоздола. Друга теорија тврди дека тие имаат репродуктивни функции и е поедноставна што тие служат подобро да се набљудуваат ноќе.

Бојата на телото е бледо розова и малку непроѕирна. Тоа мери околу 6 сантиметри и тежи околу 2 грама. Женките на антарктичкиот крил се малку поголеми од мажите, но нивните антени се пократки од нивните. Интересен факт за крил: тој може да расте со менување на школка и намалување ако не се храни.

Дистрибуција и живеалиште на Антарктичкиот крил

Се наоѓа во водите на и јужниот дел на Индискиот Океан, во регионите околу Антарктичкиот полуостров. Се дистрибуира од подрачјето на одмор на Антарктичкиот континентален гребен до подрачјето на Поларниот фронт на Антарктикот. Границата за дистрибуција на север се нарекува Антарктичка конвергенција.

Жилищното место на крил варира според возраста. Младите примероци обично живеат на површината на водите во близина на бреговите и во водата која е под мразот. Од друга страна, возрасниот крил населува подлабоки води, особено во текот на зимата.

Однесување на крилото на Антарктикот

Крил е социјален и разумен вид. Како што расте, се приклучува кон другите и се формираат големи банки кои се групирани во секој кубен метар вода; банките може да се протегаат неколку километри, со должина поголема од 100 метри. Фактот дека крил е групиран го спречува тоа да се најде само од предатори, а со тоа и нејзините способности за преживување се зголемуваат.

Банките често остануваат во длабочините на океаните во текот на денот и се наведнуваат на површината само ноќе, однесувањето што предаторите ги користат за да ја најдат својата вечера во крил.

Хранење на крилото на Антарктикот

Нејзината исхрана е главно тревопасни и планинско. Се храни на фитопланктонот во лето и во зима ги троши алгите кои се под површината на мразот. Повремено, исто така, троши зоопланктон.

Да ја јаде својата храна е обезбедена со еден вид херметичка кошница во градите. Водата се филтрира кога влегува и планктон е заглавен во кошот.

Репродукција на антарктички крил

Антарктичкиот крил живее помеѓу 6 и 7 години, а сексуалната зрелост се достигнува помеѓу 2 и 3 години. Парењето се состои од многу блиску прегратка, така што сперматофорите се пренесуваат во женскиот сексуален орган.

Жените се појавуваат во длабоки води меѓу месец декември и март, а јајцата почнаа да се развиваат токму таму. 10 дена подоцна јајцата се отвораат и младите се отвораат во состојба на ларвови. Бројот на јајца во секоја потомка е помеѓу 500 и 8000 јајца.

По шрафирањето ларвите на крилот се дел од зоопланктонот и претрпуваат неколку трансформации пред да станат возрасни, приближно 1 година подоцна.

Закани од антарктички крил

Бидејќи антарктичкиот крил е главната храна на многу животински видови, заканите се состојат токму од предатори како што се китови, фоки, албатроси, пингвини, ракови и риби, само да спомнеме неколку. Единствената одбрана на крилот е нивниот состанок во големи групи и нивниот престој во многу ладни и длабоки води.

И покрај погоре, крил не е сериозно загрозен, бидејќи е богат во Антарктичкиот океан. Од своја страна, Меѓународната унија за заштита на природата сеуште не го класифицираше крилото на Антарктикот на својата Црвена листа.

Важноста на крилото на Антарктикот

Улогата на крилото на Антарктикот е фундаментално во екосистемот на Антарктикот. Благодарение на постоењето на овој мал рак, синџирот на исхрана има почеток, развој и крај. Нејзиното групно однесување во голем број примероци е последица на феномени како што се морските струи, кои ги транспортираат крил и планктонот во други области до природните бариери. Ова за возврат предизвикува дистрибуција на големи водни тела и ги принудува другите видови да се концентрираат во одредени области.

Затоа е дел и клучна врска да биде примарна храна на голем број видови.