Истребувањето на видот може да се генерира од различни причини. Ако зборуваме за исчезнувањето на диносаурусите пред 65 милиони години, благодарение на научните студии знаеме дека тоа е поради големиот метеорит кој се судрил во полуостровот Јукатан, или барем тоа е најприфатената теорија.

Пред да се појави човекот, милиони видови биле дел од копнената и морската фауна, но во неколку точки од историјата, климатските промени и природните катастрофи генерирале неспособност за адаптација, што предизвикало исчезнување на големото мнозинство од нив . Во некои случаи, изведените видови биле подобро адаптирани, но во други, имало само траги од нешто уникатно, а можеби неповторливо, кое било дел од животот на планетата.

Масивни истребувања

Во историјата на животот на Земјата имало пет масовни исчезнувања.

Првиот се нарекува истребување на ордовикско-силурскиот и се случил пред 439 милиони години во просек. 85% од видот загинале поради ефектите на глацијацијата.

Истребувањето на пермско-тријашкиот е нај катастрофално со исчезнувањето на 96% од животот на планетата.

Исчезнувањето на Девон-карбонаторите било пред 367 милиони години и завршило со 82% од копнениот живот.

Истребувањето на пермско-тријашкиот е нај катастрофално, изгаси 96% од видот пред 251 милиони години. Се верува дека тоа се случило поради влијание на метеорит или аномален вулканизам.

Четвртиот е истребувањето на триаско-јура, кое пред 210 милиони години и каде што исчезнаа 76% од живите организми. Причините биле фрагментацијата на Пангеа и големите вулкански ерупции.

Конечно, истребувањето на Креда-Терциер, подобро познат како оној на диносаурусите, се случи пред 65 милиони години и исто така уништи 76% од сегашниот живот.

Истребувањата не се секогаш негативности, бидејќи секој организам што неизбежно исчезнува природно за да го заврши својот циклус, се заменува со друга форма на живеење подобро адаптирана.

Природни феномени дозволија развој на нови форми на живот.

Природните феномени кои уништија илјадници животински и растителни видови, главно, овозможија развој на нови форми на живеење, кои отстапија на диверзификацијата што ја имаме денес. Но, што се случува кога исчезнувањата не се појавуваат по природа, туку од дејствата на суштество со развиен мозок и поамбициозно однесување? Кога Човекот дојде на Земјата , сè се промени.

Во моментов, терминот "исчезнување" е неизбежно поврзан со човечкото суштество, а не со природните причини кои ги поврзуваме со минатите геолошки возрасти. И иако Homo sapiens нема целосна одговорност, тој покрива голем процент од тоа.

Развојот на нашето размислување е креативен, но исто така и деструктивен. Милиони живи организми починаа од загадување, од неодржлив лов или риболов и од губење на екосистеми кои произлегуваат од различни фактори, како што се градежништвото и уништувањето на шумите поради економските активности.

Последните 50 години.

Научниците проценуваат дека помеѓу 2 и 10 милиони видови живеат на планетата, но само 1,9 милиони се откриени. За секој милион видови на Земјата, се проценува дека постои една која исчезнува секоја година, а не за човечки причини како целина, но и поради недостаток на прилагодување кон копнени или морски промени (некои предизвикани од човечки дејства).

За секој милион видови на Земјата, се проценува дека постои една која исчезнува секоја година.

Во последните пет децении, конзерваторските држави "Во опасност од истребување" или во "Критична опасност" собраа голем број животни кои ја изненадија научната заедница. Сепак, другите членови на царството Анималија не преживеаја, а по 1970 година повторно не беа забележани.

Следно ние ќе спомнеме 7 животни кои исчезнале во последните 50 години.

Panthera tigris sondaica - Јава Тигар

Тигар на Јава, 1938 година. Автор: Андрис Хогерерф. Слики од јавен домен.

Самиот тигар не е исчезнато животно, туку од деветте подвидови кои постоеле, тројца од нив биле истребени поради ловот и фрагментацијата на нивното живеалиште. Првиот што го напуштија тигрирот од Бали ( Panthera tigris balica ) и каспискиот тигар ( Panthera tigris virgata ), но третиот имаше понова игра.

Тигарот Јава ( Panthera tigris sondaica ) има статус на конзервација "исчезнат" од 1979 година, бидејќи по тој датум повторно не се гледа. Главната причина беше порастот на населението, што резултираше со уништување на огромни делови од земјиште за одгледување на ориз како форма на набавка. До 1975 година населението се зголеми на 85 милиони луѓе и остана само околу 8% од шумата. Четири години подоцна, тигарот Јава не преживеал.

Myiagra freycineti - Монарх Гуам

Тоа беше мала птица на семејството Monarchidae која првпат беше ставена во категоријата "Загрозени" бидејќи не беше виден уште од 1983 година. Конечно, за 1994 година објави како официјално исчезнат во својата листа на видови, но од 1983 година може да се разгледа неговото исчезнување од Земјата.

Нејзиниот брз пад главно се должи на предавање од страна на кафеаво дрво змија ( Boiga irregularis ), како резултат на човекот кој го воведува на островот Гуам, кој се наоѓа во западниот Пацифик и од каде што оваа птица е ендемична.

Podilymbus gigas - Пок патка

Тоа беше птица-подредена птица која е ендемична до Етио Атитлан, во Гватемала. Нејзиното истребување се случи помеѓу 1983 и 1986 година поради промени во неговото живеалиште и предавање од страна на perciform риба Micropterus salmoides, кој беше воведен во езерото во 1960-тите.

Другите фактори, како што се локалното сеча, развојот на туризмот и смртта на жабрените неточи, ги убиваа видовите.

Diceros bicornis longipes - Западен црн носорог

Череп на западен црн носорог женски, 1911. Автор: Музеј на авторот Сенкенберг. Слики од јавен домен.

Ловот беше она што доведе до истребување на овој подвид на црни носорози . Напорите за нивно зачувување не беа доволни поради криминалното дејство на нелегалните ловци.

Се надевавме дека ќе најдеме некои поединци во заробеништво или во некои оддалечени области, но тоа не беше успешен. Конечно, на 10 ноември 2011 година, IUCN го прогласи официјално исчезнат.

Bolyeria Multocarinata

Bolyeria multocarinata. Слика на иконографија зоологија. Слики од јавен домен.

Ова беше еден вид боа што му припаѓаше на семејството Болиерида. Таа последен пат беше видена на Окружниот остров во 1975 година и никогаш не знаеше какви било подвидови кои би можеле да ја спасат од конечно исчезнување.

Главната причина за нивното исчезнување беше воведувањето на зајаци и кози кои малку по малку предизвикуваа оштетување на вегетацијата додека не ја еродираа почвата. Ова намалување на квалитетот на нивното живеалиште беше оној што го наведе овој рептил да биде дел од листата на исчезнати животни.

Неофелис ​​небулоза брахјура - Пантер Небулоса де Формоза

Pantera nebulosa de Formosa, 1862. Автор: Џозеф Волф. Слики од јавен домен.

Тоа беше подвид на небулозен пантер ( Neofelis nebulosa ), ендемичен на Тајван и бил признат како втор најголем месојад на тој остров. Сечењето на екстензивните области на нејзиното природно живеалиште предизвикало негово раселување кон планината Џејд и во она што денес е познато како природен резерват Тау. На оваа страница се наоѓаат тропски и суптропски заштитени шуми. Сепак, домородните ловци тврдат дека не го виделе примерокот од 1989 година.

Како последно средство, камерите беа поставени во периодот од 2000 до 2004 година, со надеж дека ќе се фатат поединец, но немаше рекорд. За жал, небулозниот пантер на Формоза беше официјално прогласен за исчезнат.

Lipotes vexillifer - Кинески речен делфин

Кинески речен делфин

Автор: Дикси. Слики од јавен домен.

Кинескиот речен делфин, или подобро познат како Баиџи, е или бил китотека на семејството Инијде. Нејзината состојба на конзервација е контроверзна, бидејќи во некои официјални извори се смета за животно "критично загрозено", додека во други тоа се нарекува "веројатно исчезнато" или "изумирање".

Вториот се должи на фактот дека од 2006 нема официјално следење на поединци. Некои извештаи за набљудувања на кинеските делфини беа земени предвид, но никој не можеше да се докаже точно, а покрај тоа, мал број примероци нема да бидат доволни за Спасување на видови против многу деградирани Јангце реката.

Наводно, овој делфин е заштитен од 1975 година, но заканите како што се нелегалниот риболов, прекумерниот риболов и загадувањето на водата, меѓу другите сериозни проблеми, го направија невозможно да го спасат и задржат.