Crocodylus niloticus

На телевизија тие се појавуваат како најопасни предатори на африканските реки, способни да ги земаат животните како големи и силни како диви и зебра и да ги раздробуваат по примената на нивната позната "пресвртница на смртта". Најверојатно е најпознат за крокодилите, а вториот најголем вид по колосалниот морски крокодил ( Crododylus pororus ).

Ред: Крокодилиа.
Семејство: Crocodylidae.
Род: крокодил.

Опис

Крокодилот во Нил е полу-воден рептил чија анатомија надминува остри заби и кожа со скали. Мажите имаат должина од 3,5 до 5 метри, а женките, значително помали, може да достигнат должина од 4 метри. Сепак, некои машки поединци ги надминале вообичаените мерки; Максималната должина изнесува 5,5 метри кај зрелите мажи. Тежината е помеѓу 225 и 550 килограми. Најголемите крокодили во Нил имаат тежина над 1.000 килограми.

Муцката е издолжена и во нејзината уста се сместени 64 до 68 заострени конусни заби кои му овозможуваат да има многу прецизен капацитет за фаќање. Степенот на притисок на залак ја спречува жртвата, без оглед дали е риба или wildebeest, да избега од устата. Неколку успех. Очите, зелени во боја, се наоѓаат на врвот на главата, така што можете да пливаат или шпионирате неподвижно додека само ги држите очите од површината на водата.

Крокодил во Нил - Crocodylus niloticus.

Нејзината лушпеста кожа има сива или маслинесто-зелена боја со темни дамки кои се протегаат долж грбот и до врвот на опашката. Како што расте, стапките на крокодилот во Нил стануваат покоренети. Долниот дел од телото е жолтеникав или белузлав.

Crocodylus niloticus се движи на теренот со влечење на вентралниот регион, но, за разлика од гавиал, може да оди со сите 4 нозе кои ја поддржуваат неговата тежина.

Дистрибуција и живеалиште

Крокодилот Нил е африкански вид. Се дистрибуира низ голема површина која го опфаќа подсахарскиот регион кон јужниот дел на континентот, во земји како Чад, Камерун, Конго, Кенија, Гана, Мозамбик, Намибија, Танзанија, Того, Уганда, Мадагаскар (западна) и Зимбабве. .

Нејзините живеалишта се реки, езера, мочуришта и други тела на свежа вода, но тоа може да толерира солена вода.

Храна

Се разбира, крокодилот Нил е месојаден вид. Младите лица се хранат главно со безрбетници, особено водни животни и инсекти. Додека расте, додаваат риба, водоземци и влекачи до нивната исхрана се додека не се созреат, тие имаат сила и енергија да ловат голем плен, како што се зебри, водни биволи, жирафи, wildebeest, impalas, птици и многу други видови животни.

Понекогаш тие го релаксираат своето територијално однесување и се организираат за да ловат како група; Ова е почеста кога станува збор за риба. Во такви прилики групата опкружува површина од водното тело за да го концентрира пленот и да го спречи да избега, а подоцна почнуваат да јадат по важност, односно прво најдат највисок крокодил, а потоа одат другите.

Веројатно овие животни чуваат храна за подоцнежна потрошувачка, како што е предложено со откривањето на тела на плен под гранките и карпите во водата. Интересно, крокодилот на Нил не му се допаѓа распаднатото месо, тогаш, мора да јаде пред процесот на распаѓање да го направи нејасни што лови.

Однесување

Поединецот може да биде дневен или ноќен, иако обично ги извршува своите главни активности во текот на ноќта. Како што рековме, неколку крокодили во Нил можат да се дружат, па дури и да соработуваат за да ловат. Мајките обезбедуваат одлична нега за своите потомци, бидејќи се воведуваат во устата на таков начин што не предизвикуваат никаква штета, а потоа се ослободуваат на побезбедно место. Мажите ги бранат териториите кои покриваат 50 метри во водата.

Зебра и диви момчиња се обидуваат да ја преминат реката која е нападнат со крокодили на Нил. Природен резерват во Јужна Африка.

Репродукција

Крокодилите на машкиот Нил се изненадувачки добри родители, помагајќи да се инкубираат јајцата и да се бранат, практично со ноктите и забите, место за гнездење.

Поединците достигнуваат сексуална зрелост околу 10-годишна возраст, кога мажјаците се мерат околу 3 метри и жените околу 2 метри. Мажите се задолжени да го задеваат спротивниот пол со помош на звуци што се испуштаат низ носот или кои произведуваат кога удираат во муцката во водата. Ако имаат среќа, жените ги прифаќаат и дозволуваат сексуален однос.

Кратко потоа, идните мајки копаат дупка во почвата од околу 50 сантиметри длабоко, каде што внесуваат 40 до 60 јајца за 80-90 дена.

Закани и конзервација

Меѓународната унија за заштита на природата го наведува крокодилот во Нил како вид на "Мала загриженост". Општо земено, овој вид е загрозен од нелегален лов, контаминација на неговото живеалиште и заплеткување во мрежите за риболов.

Извори

http://www.arkive.org/nile-crocodile/crocodylus-niloticus/

http://animals.nationalgeographic.com/animals/reptiles/nile-crocodile/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nile_crocodile

https://seaworld.org/Animal-Info/Animal-Bytes/Reptiles/Nile-Crocodile