Пајакот - Ред Araneae

Информации и карактеристики

Наредбата Araneae е најбројна од класата Арахнида. Пајаците се присутни на сите континенти освен Антарктикот. Тие се грабливи и речиси сите имаат отровни жлезди кои во зависност од жртвата можат да бидат безопасни или смртоносни. Денес постојат повеќе од 42.000 видови пајаци во светот. Тие не припаѓаат на инсекти, па затоа не треба да се класифицираат како такви.

Дистрибуција на пајакот

Примероците може да се најдат во овој вид во скоро секој агол на планетата. Од крајбрежните региони до планинските и пустинските области.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Пчела

Тие живеат во грмушки, живи или паднати дрвја, тревници, под карпи, во јами под земја, па дури и комуницираат и споделуваат простори со човечкото суштество, бидејќи многу од нив живеат во ќошиња или покриви од ѕидови, кутии и други конструкции направени од човекот

Опис на пајакот

Пајаците произведуваат свилени теми со кои ги ткаат пајажините или ловечките мрежи, каде што нивниот плен е заробен без да може да се одвои.

Постои разновидност во големината на пајаците што може да поминат од помалку од 0,37 mm до 9 cm. Со проширените нозе тие можат да достигнат 25 см. Мажите обично се помали од женките. Тие имаат максимум осум очи, иако многу од нив имаат шест.

Телото на пајаците, покриено со заштитниот штит наречен егзоскелет, е поделено на просома (цефалоторакс) и опистхосома (абдомен).

Во цефалотораксот се наоѓаат челикерите (устата со која го испуштаат отровот), педипалпите (слични на нозете без потпирајќи се на земја) и четири пара нозе. Исто така, очите и вилицата.

Во абдоменот се сместени жлезди кои произведуваат свила, кои се отвораат однадвор низ редови. Исто така, се пронајдени гениталните пори и респираторните шуплини.

Исхрана на пајакот

Како што споменавме погоре, плен е заглавен и заплеткан во пајажините, потполно заробени. Пајаците не можат да го проголтаат својот плен, но откако ќе бидат парализирани од отровот, тие инјектираат дигестивни сокови за да произведат надворешно варење на животното, кое резултира со еден вид "каша" што се апсорбира од арахнид.

Тие се хранат со мали и средни животни, почнувајќи од инсекти до глувци и лилјаци кои се заглавени во нивните мрежи. Тие вообичаено ловат солариум.

Репродукција на пајакот

Мажите извршуваат движења или урбани игри за да бараат внимание и прифаќање на женките. Овој ритуал, исто така, може да вклучи и "подарок" од машкото до женско, кое се состои од некој инсект или друг плен завиткан во свила. Кога конечно ќе го добијат контактот, мажот внесува сперматофор во сексуалните канали со помош на неговите педипалпови.

На крајот од копулацијата, најчесто е дека женката завршува со голтање на својот партнер.

Женките лежат вреќи со стотици јајца покриени со свила. Во некои видови, оваа вреќичка се носи на грбот на мајката. Откако ќе се родат, во текот на својот живот тие ги оставаат надворешните слоеви пред да стигнат до нивната целосна големина. Ако пајакот треба да изгуби било кој дел од телото, може да се регенерира се додека е млад и во периодот на molt.

Опасност од пајакот

Речиси сите пајаци се отровни. Некои од нив, како што се американските тарантули, имаат уртицирачки нозе кои ја иритираат кожата само со контакт и значително влијаат на повеќе деликатни делови од телото како што се очите.

Пајакот залак во човечката кожа произведува локални ефекти, но кај други поопасни видови, се јавува некроза или ткивна смрт.

Нај отровни се Австралијците. Тие се плашат од примати и луѓе, кои биле убиени од нивните каснувања.