Тундра Лебедово

Cygnus columbianus

Информации и карактеристики

Тоа е вид на лебед на Северна Америка од редот Anseriformes и на семејството Anatidae .

Опис на тундра лебед

Тоа е птица од бели перја и голема должина. Сепак, тоа е најмалиот американски лебед. Се мери од 115 до 150 сантиметри во должина, од 168 до 211 сантиметри во распон и тежи околу 3,4 до 9,6 килограми.

Пердувите што го покриваат вашето тело се бесмислени бели. Во младите примероци пердувите се сиви, но кога ќе достигне зрелост, тоа е сосема бело. Има црни нозе и клунот од иста боја со жолти фластери пред очите. Вратот е долг, нешто карактеристично за лебедите. Главата е круг и крилјата имаат малку искривена форма на врвот.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Паун

Двата пола се слични во однос на физичките карактеристики. Како резултат на тоа, може да биде тешко да се разликуваат.

Дистрибуција и живеалиште на тундра лебед

Се дистрибуира низ северно од американскиот континент, во Европа, Азија, Африка и Карибите. Во летото тоа најчесто се наоѓа во западна Аљаска и северна Канада. Во зима, се наоѓа на пацифичкиот брег на Северна Америка, САД и Мексико.

Таа живее во тундра на Арктикот, како што сугерира неговото име, но може да живее во езера, мочуришта и пасишта, иако претпочита областите близу до брегот.

Тундра лебедово однесување

Овој лебед не е осамен и обично лета во големи стада, освен кога е во период на инкубација и размножување. За време на сезоната на размножување во лето обично спие на копно, но во зима тој ужива во спокојството на водите за спиење.

Лебедот е миграторно животно, а во зима ги посети регионите кои се на југ од САД, па дури и го посетува северниот дел на Мексико: пристигнува во државите Баха Калифорнија, Чихуахуа, Дуранго и Тамаулипас. Сепак, оваа посета се случува нередовно и ретко.

Тундра хранење со лебед

Едноставно тревопасен, лебедот се храни на водни растенија, трева, корени и ризоми во лето, додека во зима може да консумираат житарици, па дури и компири. Понекогаш фаќа мекотели и членконоги, но тоа не е многу честа појава.

За време на сезоната на размножување, лебед ги троши водните плевели со потопување само на својот долг врат за да ги извади од дното на водата. Вообичаено е да стигнат до растенија кои се длабоко до 3 метри.

Репродукција на тундра лебед

Таа достигнува репродуктивна возраст околу 3-4 години и обично се соединува за време на пролетта. Тој е моногамен и формира долгорочни односи. Важноста на овој факт во лебед е изненадувачка, бидејќи е познато дека ако еден поединец на парот умре, на другиот човек е тешко да се има друг партнер и да се прилагоди на него; затоа, многу лебеди со мртви партнери повторно не се парат и остануваат сами за остатокот од својот живот.

Двојката го градат своето гнездо со трева, мов, лишаи и трева, формирајќи го шупливиот насип на тундра. Откако таму, женските депозити 3-5 јајца што таа ги инкубира околу еден месец. Штом се извеле, кучињата на лебедите се хранат надвор од гнездо од нивните родители.

Додека по првата зима младите лебеди можат да го напуштат семејното гнездо и да бидат независни.

Закани на тундра лебед

Оваа убава птица не е без закани. Често се напаѓаат предатори, како што се лисици, мечки, волци, ластики и галеби и се загрозени од човековите активности, како што се лов и губење на неговото природно живеалиште како резултат на проширувањето на земјоделските површини.

Сепак, бројот на примероци остана стабилен од крајот на 20 век, па нивниот статус на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата е "Мала загриженост".

Во Северна Америка, главните институции задолжени за заштита на лебед се Канадската служба за диви животни и американската служба за риби и игра.