Барак Обама и Син Џингпинг, претседатели на САД и Кина, во средата, 12 ноември, објавија договор за намалување на емисиите на стакленички гасови за време на конференцијата што се одржа во Пекинг, каде Обама присуствуваше на Азиско-пацифичкиот форум за економска соработка. Пацифик ( Азиско-пацифичка економска соработка , АПЕК).

Договорот означува релевантен момент во историјата на двете земји, бидејќи тие се два од најголемите емитери на горенаведените гасови. Со ова, Кина за првпат се посвети на тоа да добие 20 проценти од својата енергија од не-јаглеродни извори до 2030 година, додека Соединетите Држави ќе ги намалат емисиите на истиот гас во 26- 28 проценти под нивоата од 2005 година, за 2025 година.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Климатски промени или зошто да дејствувате да не страдате: ОН

Особено, кинескиот претседател рече дека неговата земја има намера да ја постигне целта, можеби пред 2030 година. Оваа посветеност кон светот долго време се чека, бидејќи Пекинг е еден од најзагадените градови, а Кина е една од земјите кои испуштаат повеќе јаглерод, како што покажаа многу слики. Во 2008 година, азиската земја произведе 23 проценти од вкупните светски јаглеродни диоксид (CO 2 ), додека САД произведоа 19 проценти. Во 2010 година, нивото на глобални емисии достигна највисока точка дотогаш.

Се чини дека главни економии во светот посветуваат поголемо внимание на проблемот со климатските промени. y ahora China y Estados Unidos. Пред тоа беше Европската унија и сега Кина и САД. Точно е дека овој договор претставува повеќе вид на "притисок" од суштинско решение. 2025 и 2030 се уште се далеку, а процентите што се наменети за намалување се чини дека се ниски за планетата чија клима брзо се менува.

Раџендра К. Пачаури, претседател на Меѓувладиниот панел за климатски промени (ИПЦЦ), рече дека е охрабрувачки настан, но дека е далеку од тоа што претставува значително намалување за да се избегнат најлошите климатски промени, бидејќи ефектите се позабележливи во сегашноста. Од своја страна, американските официјални претставници веруваат дека посветеноста може да ги зголеми преговорите за решавање на спогодбата, сега, на глобално ниво.

Вестите може да се претстават како не повеќе од еден од многуте обиди за решение, но тоа претставува напредок во вклучувањето на две земји кои постојано се насочени. Ќе биде неопходно внимателно да се следи развојот на договорот и да се печати добра доза на итност.

Извори:

http://www.reuters.com/article/2014/11/12/us-china-usa-climatechange-idUSKCN0IW07Z20141112

http://www.epa.gov/climatechange/ghgemissions/global.html

http://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC/countries?display=graph