Жирафа

Жирафа капелопардалис

Информации и карактеристики

Жирафата е цицач кој припаѓа на семејството Жирафида. Тој е роден во Африка и е највисокото копнено животно во светот. Се населува јужно од Сахара и северно од Боцвана во отворени простори, пасишта и савани.

Постојат девет подвиди на жирафа:

  • Нубиска жирафа ( Giraffa camelopardalis camelopardalis )
  • Затворено жирафа или сомалиска жирафа ( Giraffa camelopardalis reticulata )
  • Пушена жирафа или жирафа од Ангола ( Giraffa camelopardalis angolensis )
  • Јордоф Кордофан ( Жирафа камелопардалис антикорум )
  • Жирафа Масаи или Килиманџаро ( Жирафа камелопардалис типпелскирки )
  • Жирафа од Ротшилд или жирафа од Уганда ( Жираф капелопардалис ротшилди )
  • Жирафа на Јужна Африка ( жирафа camelopardalis giraffa )
  • Жирафа Торнојкрофт или родезиска жирафа ( Жирафа камелопардалис Торнорфти )
  • Нигериска жирафа ( жирафа camelopardalis peralta )

Опис на жирафата

Мажите можат да достигнат висина од 5-6 метри од нивните нозе до рогови и тежат до 1.930 кг. Женките се приближно еден метар помал со максимум 1180 кг. Тие имаат долги вратови со должина од околу 2,4 метри, што им овозможува да стигнат до највисоките лисја на дрвјата. Нивните предни нозе се подолги од задните нозе, па затоа треба да се отворат за да можат да се наведнуваат за да водат вода или да допрат до објекти на ниво на земја. И покрај нивната голема големина, овие цицачи можат да работат на 60 км / ч. Жирафи можат да спијат едвај два часа во еден ден.

Вие исто така може да се допаѓа ... Зебра

Жирафите, без разлика дали се машки или женски, имаат рогови наречени Озикорнс, формирани од осифирана 'рскавица (коскено ткиво). Женките обично имаат помали димензии. Кај постарите мажи, депозитите на калциум често се акумулираат во черепот и може да се погрешат за третиот рог.

Двата пола имаат шапна облека што ја користат како камуфлажа и која варира во боја според здравствената состојба на жирафата. Од друга страна, неговиот црн јазик може да измери 50 см и го користи за да ги исчисти ушите.

Нејзината форма на комуникација е преку звуците што човекот не може да ги почувствува, бидејќи тие го прават тоа преку инфразвук, т.е. акустични бранови што човекот не може да ги чуе.

Жирафа исхрана

Тие се хранат со гранки и листови од дрвја, дури и со трње, бидејќи нивниот моќен јазик им овозможува лесно да вари. Бидејќи се храни на храна која содржи вода, може да поминете многу време без да пиете капка од оваа течност.

Ова животно е селективно при изборот на храна во време на изобилство, така што дрвото Багрем е ваш омилен, но кога времињата на недостаток се прилагодуваат на она што природата може да го понуди.

Бидејќи сите преживари имаат четири стомаци, така нивната дигестија е бавна, но тоа не ги спречува да посветат дел од своето време за да се хранат, тоа го прават од 16 до 20 часа на ден.

Репродукција на жирафа

За да имаат подобар пристап до жените во топлина, мажите најчесто прават конфронтации со вратот наречен Necking, каде што поголемиот дел од времето тие не се сериозни, иако тие можат да бидат фатални.

Откако ќе се направи копулација, бременоста трае 14 до 15 месеци од каде се роди едното теле. Мајката, стоејќи, ја исфрла ембрионата кеса која се распаѓа веднаш штом бебето паѓа на земја. По раѓањето можат да измерат два метри и да тежат од 50 до 55 кг. Неколку часа подоцна, младите сега можат да се кандидираат, иако обично имаат независност до 18 месеци кога го напуштаат мајчиното млеко.

Од 25 до 50% достигнуваат зрелост, па нивниот животен век се движи помеѓу 20 и 26 години.

Жирафа предатори

Лавот претставува најголема опасност за жирафите. Исто така, напаѓаат леопарди, крокодили и хиени, особено младите, болните или старите. Тие не се лесни за лов, бидејќи нивната висина и нивната способност да се пробијат со своите смртоносни предни екстремитети го прават секој предатор во нивното живеалиште сомнително.

Човекот, од своја страна, го намали бројот на жирафи во светот, поради ловењето на неговата кожа, месо и опашка.

Интересен факт:

Иако можеби не изгледа така, човечките суштества и жирафите имаат ист број пршлени во вратот.

Видео податоци