Ајкула

Superorden Selachimorpha

Информации и карактеристики

Најчесто наречени ајкули или ајкули, Selacimorphs (Selachimorpha) се рибилавинска риба која се карактеризира со тоа што се големи предатори на морињата и океаните и може да се неверојатно пливаат во реки како Амазон. Постојат 368 видови кои се официјално регистрирани, поделени на Делфин и осум нарачки.

Кит-ајкулата е најголемиот вид на ајкула, бидејќи може да измери повеќе од 12 метри во должина, но и покрај големата големина, не се карактеризира со напаѓање на луѓето, бидејќи се храни само на планктон.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Trivia за риба

Единствените примероци кои директно го напаѓаат човекот се: бела ајкула, тигарска ајкула, бик ајкула и ајкула Сардинија.

Опис на ајкула

Скелетот на овие животни е направен од 'рскавица, за разлика од другите риби кои имаат коска. Неговата големина варира од 17 cm до 12 m во должина.

Вашата кожа е совршено приспособена за вашата животна состојба, бидејќи содржи некои ваги наречени дентикули кои го ограничуваат триењето со вода, со што брзо и тивко пливаат ајкулата со голема леснотија. Тоа е еден од најбогатите морски предатори.

Ајкули

Кит ајкула
Бела ајкула
Лимонска ајкула
Ајкула
Тигар ајкула
Сардинска ајкула
Сина ајкула
Аџија ајкула

Вашето чувство за слух е чувствително. Тие можат да ги детектираат промените на притисокот во водата, како и движењата на други животни на големи растојанија. Нивните очи, исто како што се извонредни, им овозможуваат да гледаат во услови на многу слабо светло, на пример, кога е ноќ или кога треба да бараат некој плен во длабоки пештери.

Чувството за мирис, исто така, им помага лесно да станат жртви, особено оние што се повредени, бидејќи можат да ги видат неколку метри со само неколку капки крв.

Исхрана на ајкула

Нејзината исхрана се состои главно од мекотели, медуза, планктон, корали, риби ларви, лигњи, фоки, морските лавови, делфини, желки, морски птици и други видови. Сето ова зависи од типот на ајкула.

Нивната голема брзина и сила за фаќање на плен, ги прават голем предатори на длабочините. Белата ајкула обично е најмногу грабливи од сите видови и се плаши дури и од човекот.

Парење и репродукција на ајкула

Периодот на парење е малку див. Врз основа на каснувања, намалувања и ознаки на вилицата. Машката ајкула ја стимулира женката да се препушти на копулата, а кога таа ја прифаќа, ја држи со силни заби, на тој начин што предизвикува големи повреди.

Во зависност од видот, кучињата од ајкула може да бидат животински, овавивипаруси (развој на јајце во мајката) или мајката да ги постави јајцата за да може потомството да се излади подоцна.

Од моментот на раѓањето, потомците не ја примаат заштитата на нивната мајка како и во други суштества од животинското царство, но самите учат да преживеат.

Предрасуди на ајкула

Големата ајкула нема многу предатори, но оние што ги има се сметаат за најопасни од животинското царство: китови убијци и мажи. Најмалата може да биде жртва на џиновски октопи и големи риби.

За жал, постојат видови на ајкули во опасност од исчезнување, поради тајни комерцијални риболов. Некои се фатени за забава и спорт; други за трговија за ресторани и морски плодови и други за различни производи, како што се капсули или креми на 'рскавица од ајкула, кои се сметаат за природна медицина и се многу ефикасни во случаи на артритис и други болести. Вториот не е научно докажан.

Поради нивната бавна сексуална зрелост и неколку потомци, научниците и истражувачите се борат за лов на овие риби да престанат, бидејќи се фатени без контрола, предизвикува еколошка нерамнотежа на морската средина и затоа влијае на целиот синџир на исхрана. Без ајкули, без максимални водни предатори, едноставно би се оддалечивме од природата на морето.