Mesonychoteuthis hamiltoni

Колосалните лигњи се една од оние морски суштества кои се чини дека се земени од фантастична приказна. Овој мекотел од родот Mesonychoteuthis е најголемата лигњи која е позната досега.

Некои го знаат тоа под името Антарктичка морнарица.

Опис

Нејзиното заедничко име вели дека сето тоа: навистина е огромно. Зборуваме за животно од 12 до 14 метри во должина и 750 килограми тежина.

Нејзината надворешна анатомија се состои од стабилизирање на перки, мантили, огромни очи, осум оружје, сифон, две големи пипалки и пијавки како и секоја друга лигњи, но разликата е во големината на секој од овие делови.

Мантията е главниот дел од телото, бидејќи содржи органи што е важно како срцето и стомакот. На дното на ова е инка со која пумпа вода со помош на млазен погон. Над мантија се малите стабилизирани перки.

Секоја околина има мерење од 30 см во дијаметар, најголемо во животинското царство.

Очите се поставени под мантија. Секоја околина има дијаметар од 30 см, најголемо во животинското царство, а со нив може да се види и биоломинесцентен плен во мракот. И покрај тоа што е многу голема лигњи, неговиот мозок е многу мал.

Пипалата за пиење содржат мали, остри, ротирачки куки со кои се чува храната. Тие се толку долго што ќе го достигнат својот плен до 10 метри. Откако ќе бидат заробени, тие ќе го водат кон врвот, каде што ќе бидат поделени на парчиња.

Бојата на колосалната лигњи е црвеникава со некои белузлави области. Текстурата на вашата кожа е мека и многу влажна.

Дистрибуција на колосалната лигњи. / Слики од јавен домен. Заедница на Википедија.

Дистрибуција и живеалиште

Таа има циркумполарна дистрибуција на екстремно јужно од планетата, односно, која го опкружува континентот на Антарктикот кој се протега на југ од американските и афричките континенти, како и од водите на Нов Зеланд.

Младите примероци на колосална лигњи се движат во длабочини кои не надминуваат 1000 метри. Возрасните, иако не биле видени, се верува дека живеат на длабочина од 2.200 метри, бидејќи возрасни врвови се пронајдени во некои китови со сперматозоиди, цицачи кои имаат тенденција да се хранат на тие длабочини.

Храна

Недостатокот на сјајност на водната средина може да биде многу тешко за повеќето морски животни што ги знаеме, но не и за колосална лигњи. Ова се базира на неговата одлична визија и пипалата за пиење кои обично мерат двојно од неговата должина на телото.

Овие без'рбетници се хранат со длабоки водени риби и лигњи од различни големини, вклучувајќи гигантски лигњи. Со помош на клунот и радулата, храната се скрши на мали парчиња кои лесно можат да се јадат.

Навистина не беше можно да се набљудува возрасно јадење, но со студии на помали ракови, повеќе или помалку научници можат да добијат идеја за количеството храна што им е потребна на колосалот. На пример, ослик со тежина од 5 кг може да ја преживее лигната од 500 кг и да преживее до 200 дена.

Однесување

Малото видување што го имаа на колосалната лигњи во комбинација со своето далечно природно живеалиште, го направи своето истражување воопшто многу тешко.

Научниците сугерираат дека тоа е животно со бавни движења кои обично покажуваат неочекувано агресивно однесување.

Репродукција

Се верува дека колосалните растојанија се репродуцираат само еднаш во животот во период од само пет години, што е време за нивниот краток животен век.

Оплодувањето се изведува кога мажјак инјектира сперматозори директно во женските раце. Тоа е малку чудно, но тоа е многу честа појава во светот на лигњите. Се смета дека жените ослободуваат милиони развиени јајца во водата и многу од нив се проголтани од длабоко вкоренети предатори. Оние кои не, растат многу брзо за да достигнат големи количества за кратко време.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Мала загриженост"

Како природни закани се китови со сперматозоиди ( Physeter macrocephalus ) и други колосални лигњи. Студираната кожа на некои китови со кисели краставички покажала чаши од огромни големини кои не одговараат на џиновски лигњи, така што се верува дека овие кикири оттонциети се хранат со нив. Во фазата на одгледување тие се подложни на стотици месојадни морски организми.

Поради длабочината во која се наоѓаат, нивниот статус на зачувување е "Мала загриженост" според црвената листа на МСЗП, бидејќи нивните закани поврзани со човекот или природни причини не се познати, затоа, нема мерка за зачувување што ги спречува важните закани во иднина. Возрасни примероци сѐ уште мора да се најдат за да се добијат студии за нивната дистрибуција, однесување и репродукција, со цел да се проценат можните проблеми, како што се прелевање или загадување на океанот.