Заеднички нилски коњ

Хипопотамус амфибиус

Информации и карактеристики

Хипопотамусот е растителен цицач кој моментално живее во субсахарска Африка. Има изолирано население во Танзанија и Мозамбик.

Тие живеат во реки и езера во плитка вода.

Опис на хипопотамусот

Ова е трето по големина копнено животно во светот, по слонот и белиот носорог. Најголем дел од своето време го минуваат во слатка вода, иако тие исто така се движат по копно.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Носорог

Мажјаците тежат околу 1.500 килограми додека жената тежи 1.300 килограми. Се верува дека само машките растат сите свои животи, за разлика од женката која обично го запира својот развој на 25-годишна возраст. Тие мерат помеѓу 2,9 и 5,05 метри.

И покрај тоа што е големо и тешко животно, може да достигне максимална брзина од 50 km / h на кратки растојанија, но најчесто тоа го прави на 32 km / h.

Неговата огромна муцка може да се отвори под агол од 150 степени, што најчесто се случува за време на судирите. Вашите очи, уши и ноздри можат да останат надвор од водата, за разлика од остатокот од телото што останува целосно потопен.

Таа има стомак со три поделби, иако обично не влезе во семејството на преживари.

Вашата кожа е мазна со многу мала коса. Ова генерира сопствено средство за заштита од сонце, кое често се меша со крв. И покрај тоа што е безбоен, по неколку минути обично се усвојува кафеава или црвеникава тонови. Оваа секреција, исто така, служи за спречување на развојот на бактериите во вашето тело.

Хиппо хранат

Нивната исхрана се базира на вегетација како што се кратка трева и треви кои растат на бреговите на реките. Дневно трошат до пет часа пасење додека не стигнат до 70 килограми вегетација во еден ден, со што придонесуваат само 5% од нивната вкупна тежина.

Репродукција на хипопотамусот

Мажот достигнува сексуална зрелост на седум години и жени на пет или шест. Хипопотамот може да се репродуцира цела година. Жената има тридневна топлина и копулата се одвива во водата. Чекањето на раѓањето на теле е од 227 до 240 дена.

Најчесто раѓаат бебе, иако имало случаи на две. Тие се раѓаат под вода и тежат помеѓу 27 и 50 кг, мерејќи 127 см. Во моментот на раѓање, детето треба да плива сам по себе на површината за да дише.

Тие можат да дојат во вода или на копно за шест месеци или максимум осум, достигнувајќи независност на една година од животот.

Нејзиниот животен век е 40 години во своето природно живеалиште и 50 години во заробеништво.

Однесување на Хипопотамус

Тие се поактивни за време на ноќта, бидејќи во денот тие обично спијат или остануваат под вода или кал, кои служат за регулирање на нивната температура и ја одржуваат нивната кожа moisturized. Повеќето од нивните активности се вршат во водата, меѓутоа, кога тие се хранат, тие претпочитаат да го прават тоа на копно.

Тие имаат тенденција да бидат многу територијални во рамките на водата, бидејќи има доминантен маж што има под негова контрола мало продолжување на реката во која живеат десет жени.

Закани за хипопотамусот

Од 1970 година, бројот на копии е драматично намален поради војните на африканскиот континент и на ловокрадците кои ги сметаат за опасни и штетни за општеството. Продажбата на нивното месо е незаконска, но моментално се продава на црните пазари.