Терафхоса русокоса

Тарантулата Голијат, исто така познат како птицарска тарантула или гигантска тарантула, е најтешкиот вид на пајаци во светот и се издвојува меѓу своите роднини поради големата големина, што го прави изгледа неверојатно.

Ред: Araneae

Семејство: Teraphosidae

Жанр: Терафоса

Опис

Терафхозната блондинка е долг до 30 сантиметри и тежи околу 170 грама. Оваа големина е доволна за да изненади никого. Има дебела тубуларна нога, широк и истакнат педипалс, 8 тркалезни очи и екстремитети до 2 сантиметри, што може да се види со голо око. Неговото тело е темно кафеава до светло-кафена и е покриено со кратки и фини влакна од нозете до главата, преку стомакот.

И покрај тоа што има толку многу очи, визијата на Голијат Тарантула не е толку остра како што може да се мисли, бидејќи може само да ги согледа промените во светлината и не може јасно да ги набљудува објектите. Сепак, влакната на вашето тело функционираат како сетилни структури и се корисни за откривање на вибрации во земјата и во воздухот, кои обезбедуваат информации за локацијата и близината на другите животни.

Дистрибуција и живеалиште

Овој вид е Јужна Америка; Се дистрибуира во Венецуела, североисточен Бразил, Суринам, Гвајана и Француска Гвајана. Се населува во џунгли, каде што бара посебно влажни зони.

Кога не е однадвор, Терафхоса русовите се засолнуваат во јами, пукнатини на карпи или помеѓу паднати стебла кои покриваат со свила или во шуплини напуштени од други животни. Неговиот засолниште е обично темно и добро покриено.

Голијат Тарантула - Терафхоса русокоса

Храна

Животот во џунглата му дава важна предност: има широк спектар на плен за хранење. Голијат тарантулата е месојадичен арахнид и троши мали копнени животни. Името "птици на тарантула" сугерира дека неговата основна храна е птици, но ретко фаќа и јаде мали птици. Спротивно на тоа, нивната најчеста храна се дождовите. Таа ја надополнува својата исхрана со жаби, жаби, гуштери, лилјаци , змии и неколку видови глодари.

Неговиот лов стил е многу променлив, во зависност од околностите. Понекогаш тој следи плен додека не се приближи доволно, го фати и вбризгува отров со своите песоци. Други, тој се фрла врз својата жртва без да ја следи. Кога животното е во негова сопственост, тој ослободува гастрични сокови на неа и чека неколку моменти додека течноста не ги разградува ткивата и ги трансформира во вид на хранлива супа, така што тие не се џвакаат и нивните загрозувачки песоци не служат за раскинување на телото .

Тарантулата претпочита да лови во текот на ноќта во опсег блиску до неговото закопување или засолниште.

Однесување

Тоа може да емитува свирче што го прави кога ги трие нозете и фрла уртикациони влакна од стомакот.

Тоа е осамено животно и се среќава само со своите сродници за време на сезоната на размножување. Тој не е агресивен, но ако се чувствува загрозен или на кој било начин му пречи, тој природно треба да се брани и да го стори тоа со агресија. Во лицето на опасност, вообичаено е да се поткрепи со задните нозе додека вршат движења на напади со предните нозе. Исто така може да емитува свирче што го прави со триење на нозете и фрлање на влакнести влакна од неговиот стомак. Овие влакна, при контакт со кожата, мукозните мембрани или белите дробови, се штетни и стануваат поопасни ако се воведуваат во очите или устата.

Отровот на нивните ореви, иако предизвикува непријатност како што се болка, иритација, гадење, вртоглавица и потење, не е смртоносен за луѓето.

Репродукција

Пред парењето, машките судови се женски, а тој е оној што и 'пристапува, но откако ќе се изврши врската, мора да побегне брзо пред да бидат убиени или осакатени. Усвојувањето започнува со мажот во женското нозе и врши некои движења и испушта хемиски сигнали за да го привлече. Обично таа се спротивставува, но на крајот таа има тенденција да се справи со него неволно.

Подоцна, женката депозити 50 до 150 јајца внатре во свила, и се населува веднаш до него за да се грижи за нив против се што е блиску. За да ја зголемите заштитата, можете да поставите влакнести влакна што ја спречуваат инсталацијата на паразити.

Закани и конзервација

Тоа не е особено загрозено животно, но во нејзиното природно живеалиште може да биде плен на оси , змии и други видови тарантули. Таа е многу поранлива во текот на сезоната на молење.

Човечкото битие го доловува повремено, но нејзиното најштетно дејство е инвазијата на живеалиштето.


Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Goliath_birdeater

http://www.arkive.org/goliath-bird-eating-spider/theraphosa-blondi/

http://www.bbc.co.uk/nature/life/Goliath_birdeater

http://voices.nationalgeographic.com/2014/10/20/biggest-spiders-animals-science-tarantulas-south-america/

http://eol.org/pages/1182372/details