Дали сегашниот тренд е најдобар?

Се чини дека светот, динамичен како и секогаш, поминува низ период на враќање на неговото потекло, како и зголемувањето на тенденцијата за потрошувачка на органска храна, употребата на предмети направени од рециклирање и транспорт во возила со низок удар, односно велосипеди. Оваа еколошка диспозиција ја поддржува потребата за нега на животната средина и отстранување на обичаи кои придонесуваат за оштетување на природата, за стекнување на нови, помалку агресивни навики со животната средина.

Вие исто така може да ве интересира ... Од економска култура до еколошка култура

Еден од овие трендови е постара отколку што мислите. Екотуризмот, збор што го носи суфиксот „еко“, што се однесува на екологијата, е форма на туризам со ниски влијанија што има за цел да биде од корист за посетената област. Според Програмата за екотуризам на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN), екотуризмот е одговорно патување со околината и посети на релативно непречено природни области, со цел уживање во природата на таквите начин што се промовира конзервацијата; посетителите создаваат мало влијание или оштетување на областа и се очекува корисно социо-економско учество на локалното население.

Екотуризмот е пријателски расположен кон животната средина и нужно им дава придобивка на населението и посетената област. Ова укажува дека покрај тоа што ќе се избегне фрлање ѓубре и нарушување на животинскиот свет, локалните производи мора да се конзумираат и инсталираат на места што немаат никаква врска со големите хотелски ланци, за разлика од традиционалниот туризам што носи задоволство, одмор и сл. потрошувачката во големи количини и активности што можат да бидат инвазивни за видовите и локалното население. Екотуризмот е одржлива алтернатива за одржливост, заради својата едукативна и рекреативна природа.

Тешко? За општеството чии лета се замислуваат на рајска плажа, под сенката на палмите со маргаритка во раката и телото на палубата со стол, тоа е. Бидејќи маргарините обично се прават со увезени пијалоци, лежалките од сонце се направени од пластика и навечер, после легнување, покриено со мрсна супстанца која овозможува завиден тен, но може да ја загади водата, туристот се повлекува на неговата хотелска соба.

Предноста за екотуризам расте и се чини дека нема непријатности во ова, бидејќи покрај зголемувањето на приливот на посетители, има потенцијал да стане моќна алатка за зачувување. Секој што посетува неистражен природен регион, треба да размисли за себе и за другите и има прекрасна можност да ги разбере природните функции и сложените односи во она што се нарекува екосистем. Повеќе не станува збор за потрага по хедонистичко задоволство, туку и во потрага по средба со природата и суштества што коегзистираат со луѓето.

Намерата да се спротивставиме на екотуризмот со традиционалниот туризам не е драматично поларизирање и на двете. Точно е дека во теорија првото е збогатување и ги ангажира луѓето со зачувување на природните области, но не сè што е дистрибуирано како „екотуризам“. Иронично, многу пати нејзиниот бум завршува привлекување повеќе посетители отколку што се сметаше претходно, а тоа подразбира зголемување на потребите и можеби недостаток на контрола и регулирање во активностите, како и постепено деградација на животната средина. Оваа можност го прави соодветно управување и планирање за да се избегнат негативните ефекти.

Веројатно е дека некои активности што се вметнуваат во екотуризам се штетни. Посетите на чамци на местата каде морските цицачи се репродуцираат или се грижат за своите млади, ги прават овие животни ранливи на судири што можат да предизвикаат повреда или смрт. Од друга страна, една од најголемите недостатоци на оваа практика е инвазијата на девствени територии, бидејќи откако ќе се отвори патот за истражување, тешко е повторно да се затвори.

Туризмот не мора да биде штетен. Природата е сама по себе убава и пријатно и збогатувачки е да стапи во контакт со неа. Неопходно е кој сака да се впушти во искуство без можност да ужива во сите удобности на традиционалниот туризам, но добро управуваниот екотуризам одговара на прашањата за потребата од конзервација. Се разбира, важно е да се земат предвид неговите предности, неговите негативни влијанија и одговорноста стекната при влегувањето во девствена територија. Најдобрата опција зависи од околностите, а не само од трендот.