Lens culinaris

Леќата е една од најстарите компоненти на човечката исхрана, бидејќи нивната потрошувачка датира од околу 9.500-13.000 години. Фабриката во која тие се произведуваат е дел од семејството на бобинки, кое вклучува грав од грав, грашок, наутов и кикирики.

Зборот леќа се однесува на конкавна форма на семиња, кои личат на леќите.

Ред: Фабалес
Фамилија: Fabaceae
Жанр: леќа

Опис

Тоа е вид на годишна билка (со биолошки циклус од 1 година: ртење, репродукција и смрт) од висина од околу 40 или до 75 сантиметри, од тенки и речиси подигнати стебла кои имаат тенденција да растат нагоре, со неколку тетиви низ . И главното стебло и другите стебла покажуваат квадратен облик кој станува очигледен кога се намалува попречно. Композитни лисја со 5-16 летоци растат наизменично на стеблата, покажувајќи зелена боја.

Цветовите на Lens culinaris се наредени во аксиларни кластери (меѓу стеблото и листот), кои содржат до 7. Ливчињата се од бледо сина, виолетова, розова или бела, со 10 stamens и јајниците. 9 од stamens се спојуваат и формираат цевка, додека десеттиот stamen е слободен. Нејзиното овошје е подножје кое мери помеѓу 6 и 20 милиметри во должина и 3 до 12 милиметри широк, со 2 или 3 семиња внатре.

Семето, подобро познато како леќа, се мери со должина од 2-9 милиметри и доаѓа во широк спектар на бои како кафеава, жолта, сива, кафеава зелена, црвена, црна и така натаму. Некои имаат површина испреплетени со мали точки кои се потемни по боја, отколку позадината.

Зелена леќа, различни леќа.

Дистрибуција

Се чини дека Lens culinaris е род роден во западна Азија . Се верува дека е дел од исхраната на човечки суштества уште од раните неолитски времиња, и дека е еден од првите растителни видови кои се припишуваат на Блискиот Исток. Најстариот леќа останува откриен датум од 11000 а. C., иако постои сомневање дали тие одговараат на видот како што е моментално познат или на диви форма. Во вековите по неговото домикување во западна Азија, фабриката била однесена во остатокот од Африка, медитеранскиот регион и Европа. Неговото воведување во Америка, се разбира, се случи по европската колонизација.

Во денешно време, видот се одгледува во умерени, тропски и суптропски региони, на места со песочни или глинени почви. Нејзиниот раст во областите на тропската клима е малку потежок, така што одгледувачите треба да ги искористат предностите на студените сезони и повисоките локации за надморска височина за да се постигне жетвата.

Репродукција и сорти

Тоа е вид со хермафродит цвеќе . Фактот што има цвеќиња со сексуални органи на двата пола истовремено овозможува само-опрашување и само-опрашување. Се опрашува со cleistogamia: цвеќињата не се отвораат, но остануваат затворени и на тој начин можат да се опрашуваат. Подоцна се појавуваат плодовите и зрелото семиња. Се шири, обично во април, со семиња кои се засадени директно на земја.

Постојат многу видови на леќа растенија, кои се во основа диференцирани од обликот, големината и бојата на семето. Меѓу комерцијалните сорти се "Турка Роса", "Расино", "Канада", "Архар", "Масар", "Ричлеа" и "Тан".

Тие се важни извори на хранливи материи кои можат да обезбедат други повисоки цени на храна, како што се месото.

Употреба

Lens culinaris се одгледува илјадници години за семенски јајца со кои е можно да се подготват безброј јадења и гастрономски задоволства. Тие редовно се јаде варен, но исто така можат да се консумираат сурови . Супа, чорби, пиреа, сосови и салати се најчестите јадења подготвени со нив, како што се муџаддара од арапскиот свет и кичи од Јужна Азија. Земјата, семето се додава на брашници со кои се подготвуваат лебовите. Жаркираните семиња, лисјата и тенките парчиња може да се јадат како зеленчук.

Леќа во гастрономија.

Леќата е многу хранлива храна. Тој е високо ценет поради неговата висока содржина на протеини, покрај ниацин, фолат, пантотенска киселина, фосфор, калиум, магнезиум и калциум, меѓу другите. Тие се важни извори на хранливи материи кои можат да обезбедат други повисоки цени на храна, како што се месото. Во прилог на нивните придобивки, тие може да се користат како сточна храна и зелено ѓубриво .

Некои лековити својства се припишуваат на видот. Бидејќи семето е лаксативно, тие се користат како лек за запек и други дигестивни заболувања. За третман на чиреви на кожата се подготвува паста од леќа. Во Индија тие се сметаат за афродизијаци, но не постојат научни докази дека се.

Тоа е растение кое не е глобално загрозено или во опасност од исчезнување.

Закани и конзервација

Нејзиниот статус на конзервација не е познат во дивината, но Lens culinaris е посакуван и високо култивиран вид, па затоа не е глобално загрозен или во опасност од исчезнување. Ниту, пак, се смета дека е особено склони кон болести, но, секако, во услови кои не се погодни за нејзиниот развој, може да се разболат и да страдаат од сериозни штетници предизвикани од габи, вируси, бактерии и инсекти или членконоги.