Pinus pinea

Бор ореви се семе на дрвјата од родот Pinus, но повеќето консумирани се токму оние од видот познат како бор, бор или јавор, бидејќи тие се поголеми и многу пријатен вкус. Долго време, тие биле важна храна и елемент од голема економска вредност.

Опис

Камениот бор е убаво и наметливо зимзелено дрво кое мери 10-20 метри, но може да надмине 25 метри. Лисја поддржува тенок, правиот багаж од портокалова, кафеава или црвеникава кора со сиви дамки. Дебела, има тенденција да формира скали или тврди плочи со вертикални пукнатини. Мерењето на дијаметарот на целиот багаж осцилира околу 1 метар.

Ред: Pinales
Семејство: Pinaceae
Род: Пинус

Нејзините лисја, во форма на игла, растат во парови и имаат кружен изглед. Тие се мерат од 10 до 20 сантиметри во должина и нивната површина е обоена светло зелена кога тие се зрели. Тие се повеќегодишни, но тие паѓаат по 2-4 години и на нивно место другите растат брзо. Сега, нејзините цвеќиња се групирани во женски и машки конуси, и секое од лушпите листови на конусите е цвет. Конусите се мерат 8 до 15 сантиметри во должина, и растат сами или во мали групи на крајот на кратки стебла.

Во ананас има семиња (познати борови ореви) во вид на јајца и кафеава, со должина од околу 2 сантиметри. Тие имаат светло и основно крило.

Ананас и бор ореви.

Дистрибуција

И покрај нејзината важност, тоа е невообичаено дрво во географска смисла. Таа е природно дистрибуирана во медитеранската област на Европа и дел од Блискиот Исток; Тој е роден во Франција, Италија, Португалија и Шпанија. Претходно таа беше присутна во Северна Африка, во делови од Мароко, Алжир, Тунис и Либија. Ги населува медитеранските крајбрежни области од нивото на морето до надморска височина од околу 600 метри , крајбрежните дини, рамнините, падините и падините на планините и ридовите на шумите, шумите и грмушките. На Пиринејскиот Полуостров се наоѓа во зимзелени шуми, а во Франција и Италија живее во склерофилни и полу-листопадни шуми.

Тој е отпорен на ветер и сол и расте многу добро во полна сонце, во умерени, медитерански и топли умерени клими.

Дрвото е родено во Франција, Италија, Португалија и Шпанија.

Репродукција

Pinus pinea е моноцитно дрво, односно во истата индивидуа има машки цвеќиња и женски цветови. Цвеќиња од мај до јуни, приближно, така што летото машкиот конус го отстранува поленот. Ова е познато бидејќи тие се претвораат во портокал. Женските конуси се опрашуваат од ветрот, а не од инсекти или колибри. Овој тип на опрашување е познат како анемофилен. Општо земено, дрвото самоопрабодува. Семето созрева во април; Тие се расфрлани од птици, а не од ветрот.

Камениот бор често се шири со семиња, сечи или графтови , но семето е омилен, затоа што лесно се 'ртат. Може да расте во многу видови почви, но растењето во многу алкален е тешко. За 5-10 години почнува да произведува ананас, но врвот на неговата продуктивност се јавува кога има околу 40 години.

Употреба

Тоа е многу важен вид во Шпанија, Португалија и Италија, главно за борови ореви. Секоја година, милиони килограми боровинки се собираат во медитеранскиот регион. Тоа се одгледува најмалку 6.000 години за да ги добие своите семиња , иако е веројатно дека тие биле собрани од луѓето многу подолго. Остатоците од ананас во огнови датираат, всушност, пред 6.000 години, а други остатоци се пронајдени во урнатините на Помпеја. Во прилог на јадење борови ореви, се верува дека праисториските мажи ги користеле како валута за трговија.

Салата со борови ореви.

И боровата ореви се здрави и вкусни јадења, не за ништо римските војници ги сметаа за деликатес. Тие содржат 12-30 проценти протеини и 2-12 проценти јаглени хидрати, плус тиамин, ниацин, витамин К, калциум, магнезиум, фосфор и калиум, меѓу другите хранливи материи. Тие вкусат добра сурова; Тост може да биде вкусно. Се јадат свежи, во десерти и разни јадења, од тестенини до чорби. Тие се популарни особено во француската и италијанската кујна; на пример, тие се користат во песто и баклава (десерт од Исток). Римјаните и Грците им ги припишувале афродизијачките својства и сугерирале да ги мешаат со мед и бадеми пред да спијат.

Бор ореви содржат 12-30 проценти протеини и 2-12 проценти јаглени хидрати.

Сите борови бои се со смоли и испарливи масла од камфор, а Pinus pinea не е исклучок. Маслото ослободено од листовите дава суптилен свеж мирис кој се користи во козметиката и производите за да се премачка со дрво, додека маслото извлечено од борови ореви е со добар квалитет и може да се користи во салати. Многу луѓе користат празни ананаси како украсни елементи, особено во цветни аранжмани; исто така, тие се добро гориво за употреба во пекарите. Дрвото е лош квалитет за градба, но понекогаш се користи во производството на некои видови мебел.

Закани и конзервација

Камениот бор се појавува како вид на "Мала загриженост" на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата. Нејзиното светско население е стабилно, бидејќи не изгледа како да опаѓа, но, се разбира, може да се разболи и да се намали. Во услови на висока влажност, тој е подложен на габи кои предизвикуваат 'рѓа и други габични заболувања.