Тигар саламандер

Амбистома тигринум

Информации и карактеристики

Тигар саламандерот е еден од најживописните саламандарски подвидови на американскиот континент и лесно се препознава по своите вени со светло обоени цветови. Исто така е познат како источен тигарски саламандер.

Опис на тигар саламандер

Тоа е најпопуларниот саламандер и најголем. Неговото тело е долго: може да достигне до 15-20 сантиметри, со исклучок на женките. Кожата е мазна, темна во боја и со жолти, кафеави или златни дамки од целиот грб до опашката.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Гила чудовиште

Мордот е краток и дебел дебел. Има мали очи со малку овенати очни капаци, што му дава на саламандерот чуден изглед.

Дистрибуција и живеалиште на тигар саламандер

Тигар саламандер живее низ Северна Америка од Канада до североисточен Мексико. Ако е далеку од своето место на потекло, саламандерот не штеди време и далечина да се врати на него. Обично се наоѓа во области со вегетација во близина на вода, за да се одржи влажноста на вашето тело.

Овој саламандер ја претпочита мракот на многу длабоко јајце, бидејќи неговиот дом може да достигне два метри под површината на земјата. Ретко се гледа на теренот во текот на денот, бидејќи ја означува ноќта за лов и интеракција пошироко.

Но тигар саламандерот е надвор од патот: иако практично го поминува целото време на копно, тоа не е доволно добро, бидејќи како и останатите водоземци, се враќа во водата за да се репродуцира.

Однесување на тигар саламандер

Тоа е обично немирни и брзи движења. Таа не е агресивна, но ако се чувствува загрозена или вознемирена, таа може да го гризе она што е во близина. Ако е милениче или е во заробеништво, тој е во состојба да "побара" храна за своите сопственици кога ќе го препознаат нивниот глас.

Исто така, хибернира ако температурата падне под 5 Целзиусови степени и останува неактивна, па не јаде или се движи.

Хранење на тигар саламандер

Тоа е месојадичен, бидејќи се храни со други видови без'рбетници и мали рбетници како што се гази, полжави, црви, глувци, риби, па дури и други саламандери. Тој излегува да ја бара својата храна во текот на ноќта и почива во текот на денот под земја, во неговото јадро.

Кога тигар саламандер е ларва се хранат со други мали ларви од различни видови и ракови.

Репродукција на тигар саламандер

Тигар саламандер достигнува сексуална зрелост околу 4 или 5 години. Процесот на репродукција се јавува во водата со патување на жената кон река или езеро. Откако таму и со мажот во близина, се обидува да ги спречи другите мажи да ги спречат да се парат со избраната женка. Таа им дава мали удари на нејзиниот партнер за да го стимулира депонирањето на сперматофори бидејќи мажот нема пенис.

Кога сперматофорните клетки се депонираат во клоакот на женката, неколку часа подоцна се става илјадници јајца. По 2-6 недели јајцата се отвораат и ларвите, кои целосно живеат во водата, стануваат млади возрасни за околу 5 месеци.

Закани од тигарски саламандер

Најчесто се загрозени од други видови чија исхрана го вклучува овој саламандер и неговите ларви. Човекот, исто така, претставува закана кога тој го доловува и го користи како милениче, без да ја знае специфичната грижа што овој вид бара.

Мерките што се преземени за да се заштити вклучуваат создавање на политики и правила кои го забрануваат воведувањето на предатори кои не се роднини на живеалиштата на саламандерот и со тоа го намалуваат нивниот број и потенцијал за опстанок. Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата ја класифицира како "Мала загриженост".