Албатрос патник

Диомеда егзелира

Информации и карактеристики

Патувачкиот албатрос или скитник албатрос е водната птица која припаѓа на редот Procellariiformes и семејството Diomedeidae . Тоа беше првиот вид на албатрос опишан и студирал и во моментов е еден од најпознатите.

Опис на патувачкиот албатрос

Од огромниот патник, албатросот е со големина што ја надминува онаа на која било друга летачка птица. Тие се приближно 2,51-3,5 метри во должина помеѓу крило и крило, иако во некои региони просекот е 3,1 метри. Тоа е, исто така, тешка птица, ако се земе во предвид дека скалите означуваат помеѓу 5,9 и 12,7 килограми кога тежат.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Лебедово

Бојата на перјето претставува варијабилност која зависи од возраста. Ако албатросот е млад примерок, пердувите се кафеави и ако е возрасен албатрос, перјата е бела. Крилата се бели, но имаат многу црни пердуви кои речиси ја покриваат површината. Пердувите стануваат сè поочигледни, бидејќи албатросот е повеќе возрасен. Има црна опашка и розова клун.

Во случајот со овие птици постои голем сексуален диморфизам, бидејќи женките го имаат телото повеќе кафеаво од бело, а и опашката и клунот и крилјата се помали во споредба со спротивниот пол.

Дистрибуција и живеалиште на патувачкиот албатрос

Патувачкиот албатрос се дистрибуира само во јужната хемисфера и повремено патува кон региони во близина на екваторот или поминува низ неколку километри. Се наоѓа на островот Јужна Џорџија, островите Крозе, островите Кергелен, Островите Принц Едвард, Островите Маквери и полуостровот Каикура, каде што се гледа како хранење.

Се населува савани или тревници кога е на копно и во период на гнездење. Напротив, секогаш е на отворено море.

Однесување на патувачкиот албатрос

Тоа е дневна птица, осамена и го поминува најголемиот дел од својот живот во морето. Толку многу, дека албатросот трае околу 10 години за да достигне зрелост и во тоа време тешко се допира до земја. Обично ги следи рибарски чамци за да се хранат со остатоци или отфрлени риби, додека се држи на прудентна далечина. Понекогаш патуваат албатроси ги придружуваат нивните патувања и се формираат мали групи кои континуирано патуваат.

Патувајте илјадници километри низ јужната хемисфера, а понекогаш поминувајте низ екваторот или плови низ Антарктикот во потрага по храна. Помеѓу ноември и јули, се гнезда на острови покриени со плитка.

Хранење на патувачкиот албатрос

Месојадната исхрана на патувачкиот албатрос главно се состои од риби и мекотели, иако исто така консумира и некои ракови. Тој е во состојба да се нурне да ја фати својата храна и да јаде мршок со јадење мртви риби од рибарски бродови.

Репродукција на патувачкиот албатрос

Околу 10-годишна возраст, албатросот е подготвен да се репродуцира, бидејќи достигна сексуална зрелост. Коппулацијата се случува помеѓу декември и февруари, период кој одговара на австралиското лето. По парењето, двојката гради гнездо на трева или грмушки, а женката лежи 1 јајце. Мажите и жените се претвораат да го инкубираат јајцето и да се грижат за младите, додека другиот албатрос се храни. Може да се случи копулацијата да биде неуспешна и двојката да се обиде повторно до следната година.

Кога јајцето се отвора по околу 11 недели од инкубацијата, родителите, исто така, се врти околу грижата за девојчето, што целосно зависи од нивните родители да се хранат до 9 или 10 месеци.

Тоа е моногамска птица, а исто така многу долго живее, бидејќи живее повеќе од 60 години.

Закани од патувачкиот албатрос

Патувачкиот албатрос навистина нема природни предатори освен ако не е пиле. Во овој случај, животните внесени во нивното живеалиште како кучиња, мачки, свињи и стаорци ги напаѓаат младите или се хранат со јајцата на гнездото. Во зрелоста тоа главно е загрозено од мрежите за риболов кои се стремат кон морето.

Се појавува на Црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на природата како "ранлива".