Што е Амеба "јаде мозокот" и како може да избегнете инфицирање?

Тоа не е приказна за зомби или насловот на хорор филм. Naegleria fowleri е аеробна амебо-flagellated protista која во неформални услови го добива името амеба "јаде мозок". Тоа е единствениот вид на родот Naegleria кој ги инфицира луѓето.

Овој едноклеточен паразит микроби предизвика паника кај популацијата на тропските и суптропските зони, бидејќи се развива со поголем успех во тие клими. Заедно со тоа, околината во која може да преживее предизвикува уште поголем страв.

Можеби сте заинтересирани: Што е Лупус?

Живејте во умерена слатка вода, лагуни, езера и реки, особено ако имаат високо ниво на загадување. Таму се храни со други микроби како бактериите што се произведуваат во седиментот.

Проблемот е што тој, исто така, преживува во базени кои добиваат недоволно одржување, на копно и во базени со вода која не била третирана со соодветни супстанции.

Naegleria fowleri. / Слика од јавен домен.

Студијата, исто така, откри дека може да се скрие во цевки кои се насочени кон чешмите, во геотермални (топла) води, канализација од индустриски постројки и бојлери. Преживуваат долго време на високи температури кои не надминуваат 46 ° C

Амеба "јаде мозокот" не се пренесува од човек на човек, ниту кога поединецот допира контаминирана вода или го проголта. Тоа е само преку носот. Ниту пак е пронајден во често дезинфицираните базени.

Вреди да се спомне дека не е лесна инфекција на договорот, но може да се внесе во телото преку носниците преку контаминирана вода. Тоа е, тој влегува во телото низ носот и се движи кон мозокот. Најмногу изложени луѓе се победниците и водечките спортови.

Делови на човечкиот мозок и неговите функции ...

Како дејствува Naegleria fowleri?

Naegleria fowleri amebae се искачуваат низ милката во олфакцијата преку ламина кирибоза на етмоидната коска (череп на черепот со Т-форма) додека не стигнат до базалните делови на мозокот, каде што предизвикуваат гноен менингоенцефалитис.

Во помалку технички термини, паразитот оди директно во мозокот и го користи како извор на храна, па почнува да го уништува мозочното ткиво малку по малку, предизвикувајќи ретка инфекција наречена примарен амебен менингоенцефалитис (MAP), обично фатална.

Знаци и симптоми

Првите знаци и симптоми кои една личност ги поднела Нагелија фаулери во нивното тело, се главоболка, треска, болки во грбот, вкочанет врат, гадење и неможност да се почувствуваат ароми и да се чувствуваат вкусови. Понекогаш може да се појави повраќање. Ова обично се појавува на денот по изложбата или до девет дена подоцна.

По овие почетни знаци, по период од 3 до 7 дена доаѓаат најза alarmните секундарни симптоми. Тоа се менингитис, халуцинации, лоши, конфузија, губење на рамнотежа и конвулзии.

Болеста напредува многу брзо и заразената личност обично ја губи битката во просек помеѓу 7 и 14 дена подоцна. Иако шансите за преживување постојат пред раното внимание, процентот е многу низок. Помеѓу 1962 и 2017 година, од 143 лица со дијагностицирана болест, само 4 успеале да преживеат. Ова генерира стапка на морталитет со процент од 97%.

Третманот за амеба "јаде мозок".

Нема официјален третман за оваа болест. Некои лекови кои биле применети на пациенти кои успеале да преживеат, немале иста реакција кај пациенти кои не можеле да се борат со болеста. Исто така, не е познато зошто некои луѓе обично ја добиваат инфекцијата, а други не.

Милтефосинот и понатаму е под истрага во комбинација со други лекови за да се спречи воспаление на церебралниот систем.

Најдобро е да препорачаме дека ако по пливање се појави некој од симптомите, веднаш побарајте лекар. Ова може да го спречи развојот на последователните симптоми, давајќи им можност да го спаси животот.

Исто така, не постои рутински тест или брз тест за да се утврди дали било кое тело на вода е заразено со Naegleria fowleri . Откривањето на амеба може да трае со недели и поставеноста на знаците за предупредување на населението не се смета за ефикасен превентивен метод, бидејќи присуството на овој паразит е честа појава, но инфекциите не се. Освен тоа, количината на амеба може да варира од еден до друг период во истото тело и како последна точка, ако мало езеро или лагуна нема знак, може да даде лажна идеја дека местото е безбедно и "чисто" .

Фактори на ризик

Првиот фактор на ризик е да пливаат во свежа вода или да бидат изложени на прашина и нечистотија подолго време.

Градовите во топла клима често произведуваат повеќе амеби од овој тип.

Возраста е уште еден фактор на ризик, бидејќи децата и младите обично трошат повеќе време во водата, покрај тоа што се поактивни. Нуркањето и игрите може да генерираат случајно вдишување.

Како да се здобијат со Naegleria fowleri.

Форми на превенција.

Американското Министерство за здравство и социјални служби препорачува пливачи кои сакаат да поплават во тела со свежа вода, да се обидат да го држат носот надвор од водата или, во случај на потопување, притиснете го носот со прстите или со стегач од силиконски да ги затворат дупките.

Друг начин да се спречи паразитот Naegleria fowleri е со капење во солена вода или малку ладна вода, бидејќи обично не го поддржува овој вид на животна средина.

Во случај на одење во јавен воден парк или бања, набљудувајте ја состојбата на базените. Ако изгледаат безгрижно, избегнувајте да ги внесувате.

Ако имате базен дома, обидете се да го третирате правилно со хлор и други соодветни хемикалии.

Нарушувања и човечки болести ...

Познати случаи.

Првиот случај во Шпанија беше подигнат со мало десетгодишно девојче во општината Толедо, кое го стекна паразитот во општинскиот затворен базен Торриос. За среќа тој преживеа и базенот беше затворен до неговата целосна дезинфекција.

Во 2017 година, овој паразит го заврши животот на 8-годишно момче во Аргентина, откако тој пливаше во лагуна во Vedia, град во провинцијата Буенос Аирес. Нејзината дијагноза беше објавена во февруари 2018 година како начин да се побара од населението екстремни мерки на претпазливост.

Уште еден неодамнешен случај, кој беше издаден во октомври 2018 година од страна на неколку новински мрежи, беше сурферот Фабрицио Стабиле; 29-годишен маж, роден во Њу Џерси, кој почина од инфекцијата што ја заработи во базен со бранови од одморалиште во Тексас. Сведоците раскажуваат дека силната главоболка го натерала да легне, но тоа не исчезна следниот ден. На 16 септември тој ги покажа првите симптоми, а на 21-ви истиот месец тој беше изречен мртов.