Шкорпија

Нарачајте Шкорпиони

Информации и карактеристики

Скорпијата (Scorpiones или Scorpionida) припаѓа на редот на арахнидите со додатоци во облик на клешти и опашка со убод. Тие се нарекуваат и скорпии. Во моментов се регистрирани 1.400 видови скорпии во светот.

Дистрибуција на скорпија

Тие живеат во тропски и пустински средини, се движат низ песочни и шумски земји. Во регионите во Мексико, како што е градот Дуранго, скорпиите се многу чести и претставуваат постојана опасност за целото население.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... На 10 најлојани животни во светот

Опис на скорпијата

Во зависност од видот, тие можат да варираат во големина мерење од 9 мм до 20-21 см, како што е случај со царот. Женската е обично поголема.

Вашето тело е поделено на два дела: првото наречено просома, кое е составено од трупот и опистизмот или абдоменот.

Багажникот може да се подели на шест сегменти, вклучувајќи ги очите, вилицата, мозокот, нозете и екстремитетите. Исто така, нејзините мали канџи и педипалпс (пинцети) се дел од просома. Со овие пинцети полни со високо чувствителни влакна, тие помагаат еден на друг за време на хранењето, копаат под земја и цврсто го држат својот плен за подоцна да го погребаат убодот.

Стомакот е поделен на 13 кружни сегменти споени заедно. Последните пет форми на мезозомот, каде што се наоѓаат нивните репродуктивни органи и дигестивниот систем.

Останатите осум го сочинуваат метасомот, формиран пак од пет сегменти, во кои убод и отровни жлезди ја сочинуваат последната структура наречена Телсон.

Шкорпионите сјаат под ултравиолетова светлина, така што лесно може да се сместат во мракот, сеуште мртви.

Скорпија се хранат

Нивната исхрана се состои од без'рбетници како пајаци и инсекти. Иако не се многу чести, тие успеваат да фатат глодари, змии или гуштери. Тие се ноќни бувови и го гледаат својот плен пред да ги фатат.

Процесот на хранење е бавен, бидејќи откако ќе го имаат пленот, тие ќе ги раздвојат со вилицата и пинцетите, потоа ќе генерираат ензими за да ги пребродат лесно, така што конечно ќе стигнат до цревата. Неговото складирање на храна е многу ефикасно, неговиот метаболизам е низок и го зголемува својот секојдневен живот, скорпијата може да преживее без да се храни шест до дванаесет месеци.

Репродукција на скорпијата

Во сезоната на парење, женката ги ослободува сексуалните феромони кои го повикуваат вниманието на мажјакот. Откако ќе се сретнат, тие вршат танцови движења за да добијат прифаќање. Ако женката беше привлечена кон него, и двете ги земаа пинцетите и се движеа од едната страна на другата, давајќи впечаток на "танц". Оваа акција во некои случаи трае неколку часа и достигнува неколку метри.

Мажот обично го закопува жигот во една од клеките на женката за да го стимулира. Научниците сеуште не успеале да откријат дали инјектира отров.

Завршувајќи го ритуалот, мажот го става сперматоформот на вентралното место на женката и ја става спермата. Тие брзо се одделат, бидејќи може да има канибализам од страна на женскиот.

Тие можат да бидат родени помеѓу две и повеќе од сто скорпии од бела боја и со ембрионални кожи. Откако ќе го изгубат овој слој, тие се ставаат на грб на мајката додека не се сменат првите промени на кожата, што може да се случи до 51 ден. Преку женскиот дермис, новороденчињата се снабдени со течности и хранливи материи.

Откако ќе се симнат од грб, тие се целосно независни. Нивните промени на кожата ќе се повторат неколку пати се додека не се претстави последниот од нив, знак за нивната сексуална зрелост.

Скорпија предатори

Бувови, гуштери, змии, жаби и други цицачи се хранат со скорпии. Исто така, стонопедите и некои видови пајаци завршуваат со изгорување.

Скорпијата и човекот

Во Кина, пржениот скорпион се смета за радост. Исто така, виното на овој вид и змија се користи како аналгетски лек.

Во медицината, присуството на скорпијата е исто така многу важно, бидејќи нејзиниот отров се користи за борба против светските болести како ракот.