Dromaius novaehollandiae

Вообичаениот Ему или едноставно ему е единствениот вид на неговото семејство што останува жив. Пред европската колонизација во Австралија имало уште еден вид, Dromaius baudinianus , како и други подвидови на обичниот emu кои сега се изумрени. Таа припаѓа на групата на ратити, кои се карактеризираат со нивната способност да се кандидира и да не лета .

Тоа е најголемата птица во Австралија и втората по големина птица по ној . Нејзиното заедничко име, emú, изгледа дека произлегува од португалскиот термин ема , што значи "голема птица". Можно е и тоа да произлегува од еден арапски збор што се користи за да се опише голема птица, за која португалците потоа аплицирале да ги нарекуваат казарници, кои се поврзани со ему.

Ред: Casuariiformes
Семејство: Dromaiidae
Род: Дромаај

Опис

Ему е птица која не лета, која достигнува височини до 150-190 сантиметри и должини помеѓу 139-164 сантиметри од врвот до опашката. Тежината е помеѓу 18 и 60 килограми. Женките малку ја надминуваат големината на машките. Анатомијата на emu, како и онаа на другите ratites, е адаптирана да се кандидира и да не лета. Коските на нозете имаат моќни мускули и робусни и отпорни коски. Неговата рамна градба без кели ја намалува подвижноста на летечките птици. Во меѓувреме, нејзините крилја се атрофирани .

Ему е мало главно животно, робусно и обемно тело со долго сивкаво сино врат и нозе, исто така, долго и без лисје. Нозете имаат 3 прсти и имаат мускули на телињата, што го олеснуваат движењето со голема брзина и даваат смртоносни удари. Претставува мек пердув малку кафеава боја, помалку густа во областа на вратот. Неговата сметка е црна, а очите му се црвеникави кафеави.

Emú - Dromaius novaehollandiae.

Дистрибуција и живеалиште

Ему е роден во Австралија и се дистрибуира низ поголемиот дел од територијата. Пред неколку векови, друг вид на ем ги населил кралот и Кенгурските Острови, во Тасманија, но исчезнал. Тоа е помалку изобилно долж источниот брег и во централна Австралија. Се проценува дека бројот на зрели поединци е 630,000-720,000 и дека населението е стабилно.

Тоа е најголемата птица во Австралија и втората по големина птица по ној.

Поради својот номадски живот, видот може да напредува во неколку видови живеалишта, од кои повеќето се достапни во Австралија. Таа претпочита пасишта, савански шуми и суптропски клими, но исто така може да живее во ливади, суви шуми, полупустини, пасишта, грмушки, рамнини и умерени региони. Избегнувајте многу шумски и пустински области и останете во близина на места со стоечка вода. Единствениот регион каде што е отсутен е во североисточниот дел на Австралија, поради присуството на тропски шуми.

Храна

Dromaius novaehollandiae одржува сејадна диета која вклучува семиња, овошја, пупки, екскременти и мали животни, вклучувајќи инсекти и членконоги како скакулци, шкрипери, бубачки, лебарки, пајаци, мравки , стоножници, боцки и молци. Меѓу растителна храна се тревите и видовите на родот Акасија и Касуарина, но се дели со сушените билки, па дури и лисјата на многу растенија. Нивните потреби за вода се одлични: секој ден пијат од 9 до 18 литри.

Езофагусот на emu е модифициран за чување на храната околу 30 минути пред да се земе во стомакот. Тој, исто така, користи за да ги проголта камењата, наречени гастролити, за да помогне да ја уништат храната во џазар. Ако има доволно вода и храна каде што сте, немате проблем да останете; инаку, патуваат стотици километри во потрага по место богато со ресурси. За да не умре од глад додека бара храна, тој чува големи количини маснотии во неговото тело, од кои повеќе од половина се губи на патувањето.

Однесување

Тоа е исклучиво дневна птица, чиј ден се троши во една типична активност: потрагата по храна, иако исто така сака да ги зема своите перја, да се одмора и да се бања во песок или прашина. Тој не може да спие мирно во текот на денот, бидејќи ризикот да биде нападнат од неговите природни предатори е висок и покрај тоа, тој треба постојано да пие вода. Ако заспиете, многу се будите.

Мајка со нејзините млади.

Се смета за генерално осамен вид при вршење на многу активности, но може да покаже социјално однесување кога ситуацијата го гарантира тоа; на пример, во случај на хранење и размена на гнезда. Во поголемиот дел од годината живее во мали групи во кои можат да се придружат и други во посебни прилики. Има видено големи групи на илјадници индивидуи кои патуваат заедно. Во сезоната на размножување, емусот е одделен и поделен на парови до колега.

Ему има разиграно однесување, впечатливо кога се занимава со птица, и е тоа што може да залачи или да напие друг Ему, а потоа да трча за да предизвика реакција.

Репродукција

Во просек, емус достигнува сексуална зрелост помеѓу 18 и 20 месеци, а нивната сезона на режење редовно вклучува декември-јануари. Пред машките и женските парови, тие вршат танцување на додворување кое ги доближува и ги вклучува, но мажот мора да вложи напори затоа што неговиот настап зависи од тоа дали тој се колеба или не. Во случај женката да не ја прифати, таа може да стане агресивна, инаку, тоа овозможува копулација.

Ему јајце.

Размножувањето пар се населува во област и брани територија од околу 30 квадратни километри. Пред женката да ги постави јајцата, мажот гради гнездо со кора и стапчиња и го губи апетитот. Откако таа ги поставува 5-15 јајца, таа се оддалечува, обично за да најде друг пар, и ги инкубира сам, внимателно ги свртува до 10 пати на ден. Кога пилињата се изладат, таткото се грижи за нив околу 18 месеци, додека ги учи да бараат храна.

На крајот на 2-месечната инкубација, ем мажот загубил една третина од својата телесна тежина поради недостаток на храна.

Закани и конзервација

Не е загрозен вид, бидејќи Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата го класифицира како вид на "Мала загриженост" . Истребувањето на видовите и подвидовите во блиските острови се должеше на лов и собирање на нивните јајца за човечка храна, но зголемувањето на културите и снабдувањето со вода за добиток на копното беа од корист за Dromaius novaehollandiae , бидејќи бројот се зголеми во текот на последните децении.

Дингос ( Canis lupus dingo ) и храбри орли ( Aquila audax ) се предатори на возрасниот emu, додека кокошките може да бидат жртви на денги и лисици и мршојадци.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Emu

http://www.iucnredlist.org/details/22678117/0

http://www.arkive.org/emu/dromaius-novaehollandiae

http://animaldiversity.org/accounts/Dromaius_novaehollandiae/