Иако не сите луѓе ја знаат дефиницијата на зборот животно, речиси секој знае како да ги разликува од другите живи суштества. Кралството Анималија ги вклучува сите оние организми кои се нарекуваат животни, суштества препознатливи по карактеристиките на нивните движења и нивните реакции на животната средина.

Животните се познати и како метазои.

Карактеристики на животните

5 Карактеристики на животните
1. Тие се повеќеклеточни.
2. Тие се хетеротрофни.
3. Размена на гасови.
4. Тие имаат чувства.
5. Тие имаат движење.

Животните се живи суштества кои ги извршуваат функциите на исхрана, врска и репродукција. Многу од нив се многу сложени организми, но други се разликуваат од релативната едноставност на нивната постапка, како во случај на медуза.

Сите животни ги имаат следните карактеристики:

- Тоа е повеќеклеточен организам.
Сите животни се конституирани од неколку микроскопски клетки кои немаат цврст клеточен ѕид. Со исклучок на сунѓерите (да, сунѓерите се животни), клетките се организираат во ткива кои, пак, сочинуваат специјализирани органи како срцето или мозокот.

Многу животни го утврдуваат обликот на телото во раните фази на неговиот развој, но други минуваат низ радикални трансформации преведени во процес наречен метаморфоза. Ова е случај со пеперутки.

- Тој е хетеротропен.
Животните се хранат со други организми, бидејќи не се во состојба да ја произведуваат својата храна од сопствени органски материи. Речиси сите животни се опремени со подвижна уста корисна за одржување и / или за џвакање на храната.

Тие можат да се хранат активно како што повеќето од оние кои се движат, или пасивно кога ги користат предностите на честичките за храна суспендирани во животната средина и ги собере кога минуваат близу до нивните усти. Некои други животни се хранат со филтрација; Не постои подобар пример за овој процес на хранење од оној што го прават китовите со бради, кои пливаат и ја филтрираат водата за да фатат мали организми.

Можев да те заинтересирам ...
Благосостојба на животните
Злоупотреба на животни

-Измена на гасови.
Животните дишат, и ова вклучува процес на размена на гас помеѓу внатрешноста и надвор од клетките. За ова, неопходно е да се добие кислород за конвертирање на храната во енергија, процес кој ослободува јаглероден диоксид.

Размената на гасови се одвива на различни начини. Некои животни го прават тоа преку белите дробови, систем на разгранети цевки, жабри, па дури и еден вид на циркулација на крв кој ги пренесува гасовите низ телото.

- Има сензорен систем.
Со исклучок на медуза, животните имаат мрежи на нервни клетки кои реагираат на надворешни стимули. Тие имаат структура наречена приемник што открива промена во околината, диригент преку кој сигналот се преместува во центарот на координацијата и ефектор, односно орган одговорен за реагирање на стимулот.

Повеќето животни имаат сетилни органи кои се концентрирани во областа на главата.

Медуза, организам составен од повеќе од 90% вода.

-Обезбедува мобилно однесување.
Сите животни се способни за правење движења, а многумина можат да слајд, ползи, да трчаат, да летаат и така натаму. Можеби школки го поминуваат најголемиот дел од својот живот закачен на карпа, но дури и таму вршат движења на вода.

Начините на движење се различни. На пример, некои морски животни го прават тоа со помош на бранчиња на телото, други со исфрлање на струја од вода.

Класификација на животни

Класификацијата на метазани е многу разновидна, но може да се каже дека, во основа, постојат животни на 'рбетници и без'рбетници. Од повеќе од 10 милиони животински видови што научниците ги проценуваат во светот, 97,4 проценти одговараат на без'рбетници и само 2,6 проценти на 'рбетници.

-Безбработки. Тие имаат цврста структура која го поддржува телото, т.е. 'рбетот. Посебно внимание се посветува на: рибите се 'рбетни суштества, со исклучок на месото, кое исто така нема вилици.

Научниците идентификувале само околу 50.000 видови 'рбетници, но сепак сочинуваат многу разновидна група.

Постојат 5 групи на 'рбетници:

- Риба . Рибите биле првите 'рбетници', бидејќи тие се развиле од животни со 'рбетот пред околу 500 милиони години.

Тие се животни целосно прилагодени на водната средина, дишат преку жабри и се движат благодарение на перките. Тие можат да бидат карциногени (скелетот на 'рскавица) или коскени (калцифициран скелет).

- Цицачи . Тоа беше последната група на животни кои се појавија на Земјата, пред околу 65 милиони години. Повеќе од 5.000 видови цицачи имаат топла крв, се раѓаат живи потомци и се хранат со мајчиното млеко за време на нивниот раниот развој. Тие се прилагодени на различни живеалишта.

Паун, рбет што припаѓа на групата птици.

- Птици . Тие всушност се хомотермички рептили и се смета дека се потекнуваат од диносаурусите. Постојат околу 10.000 видови на птици до денес кои живеат во целиот свет, освен во поларни региони на екстремни температури.

Повеќето птици имаат способност да летаат, но некои, како што се кокошки и ноеви, не можат. Некои други можат да се нурне и да пливаат. Тие се oviparous животни.

- Рептили . Тие беа првите 'рбетници кои преживеаја од водата поради јајцата што може да се инкубираат на суво. Групата влекачи вклучува желки, гуштери, змии, крокодили и туатар. Тие се ладнокрвни животни со кожа покриена со тврди, суви скали. Тие исто така можат да ја регулираат нивната температура.

- водоземци . Овие 'рбетници се љубопитни: тие имаат ладна крв како влекачи, но нивната кожа е мазна и има 4 нозе. Тие се карактеризираат со окупација на копнени живеалишта и мрестење во свежа вода.

-Неблагодарите. Овие животни се најстариот животински живот на планетата. Тие се класифицирани во околу 30 рабови и затоа е најголема група на животни.

Иако тие се лишени од коскени скелети, многумина имаат некаков внатрешен или надворешен скелет. Тие се размножуваат со сексуална или асексуална репродукција, а некои имаат и полови органи, машки и женски. Некои од најпознатите безрбетници се сунѓери, мекотели, медузи, анемони, морски корали, ехинодерми и анелиди.

Видео податоци за животното кралство