Lionfish

Птероа антена

Информации и карактеристики

Антената на lionfish Pterois , е вид со многу поинаков изглед од она што најчесто го знаеме. И покрај тоа што немаат големи димензии, тоа е опасен предатор кој случајно беше инкорпориран во води кои не беа дел од нејзината територија и сега претставува опасност за водната фауна и за туризмот.

Опис на Lionfish

Нејзините физички карактеристики се убави и неверојатни, бидејќи се покриени со опасни и разнобојни трње, што некои од нив поседуваат отров.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Море оса

Постојат 9 видови на lionfish и сите се разликуваат во боја, но еден од најпознатите е оној кој има црвеникава или портокалова тонка придружена со бели и темни ленти. Во реалноста тие не достигнуваат голема големина, затоа што изнесуваат околу 20 см и тежат околу килограм или помалку. Нивните пекторални перки се многу долги.

Дистрибуција на лавови

Неговото живеалиште се наоѓа во гребени и карпести области на Индискиот и Пацифичкиот океан, но огромни количини од нив се пријавени во водите на Атлантикот и на Карипското Море, што предизвика дисбаланс во фауната на овие региони.

Однесување на Lionfish

Тие се територијални и осамени видови. Најчесто ловат во првите часови на денот, но исто така е познато дека тие вршат таква активност во текот на ноќта. Да се ​​одморат и да бидат безбедни од предатори, тие се кријат во пукнатините на карпите и остануваат таму некое време.

Мажите обично се поагресивни од женките и во присуство на каква било опасност, можат да ги нападнат своите опасни боцки.

Хранење на Lionfish

Оваа риба се храни со риби, ракчиња и други видови ракови. Тие се многу вешти ловци и тие имаат тенденција да го дезориентираат својот плен со нивните телесни карактеристики, затоа што успешно успеваат да маскираат и изненадувачки напаѓаат.

Репродукција на Lionfish

Во парење сезони, мажите обично формираат мали групи каде што се прифаќаат околу 8 жени. Други мажи ќе се обидат да им пристапат, што ќе доведе до агресивни борби меѓу нив за да се утврди кој може да се сопне.

Женките можат да постават 2.000 до 15.000 јајца и неверојатно младите ќе се родат за помалку од два дена. Голем број од нив се трошат од предатори, но дури и ако тоа се случи, популацијата на оваа риба се зголемува и се спроведуваат стратегии за да се намали нивниот број. Тие имаат кратко траење од 15 години.

Опасности претставени од Lionfish

Отровот на оваа риба предизвика многу важен пад на некои видови риби и ракови, што доведува до влошување на коралните гребени. Нејзината репродукција е многу забрзана и нејзините неколку предатори, како што се групите и ајкулите, се жртви на нелегален и неконтролиран риболов.

На ист начин тие се опасност за човечкото суштество и залак е исклучително болно, принудувајќи го лицето да побара лекарска помош и да следи серија на деликатна грижа за да се избегне респираторна парализа или конвулзии.

Lionfish во гастрономија

И покрај тоа што е многу отровен, овој вид може да биде дел од гастрономијата и да биде високо ценет. Тоа не содржи само штетни токсини во неговите боцки, туку и во внатрешноста, што мора да се извади на многу внимателен начин за да се избегне контаминација на остатокот од месото кое ќе се консумира.