Карактеристики на ендокриниот систем

Тоа може да се дефинира како збир на органи и ткива кои преку ослободување на хормони контролираат различни функции на телото: раст, расположение, метаболизам, внатрешна рамнотежа, развој и пубертет и така натаму.

Најважните делови на ендокриниот систем се ендокрините жлезди, кои во крвта лачат хемикалии наречени хормони. Сите хормони се одговорни за делување на некои рецептори на клетките, кога тие, кога се стимулирани од хормони, активираат ензимски процес. Кога жлездите ги лачат хормоните во крвотокот или ткивата, тие предизвикуваат специфична промена.

Најважните делови на ендокриниот систем се ендокрините жлезди, кои во крвта лачат хемикалии наречени хормони.

Делови на човечкиот ендокрин систем

Хипоталамусот

Тоа е структура лоцирана во мозокот. Во контекст на ендокриниот систем, се занимава со производство на некои хормони од специјализирани нервни клетки. , una unidad básica que coordina el sistema. Хипоталамусот и хипофизата ја формираат таканаречената оска на хипоталамусот-хипофизата , основна единица која го координира системот.

Хипофизата или хипофизата

; Се наоѓа во долниот дел на хипоталамусот во мозокот и ги контролира активностите на другите жлезди на ендокриниот систем преку секреција на 9 хормони, меѓу кои се и хормонот за раст, соматропин ; , que estimula la producción de hormonas en la tiroides; тиротропин , кој го стимулира производството на хормони во тироидната жлезда; , que hace lo mismo con la producción de leche materna y la oxitocina , encargada de las contracciones del útero durante el parto, entre otras funciones. пролактин , кој го прави истото со производство на мајчиното млеко и окситоцин , одговорно за контракции на матката за време на породувањето, меѓу другите функции.

Пиналната жлезда или епифизата

, una hormona que puede estar relacionada con la maduración de los ovarios, los testículos y la hipófisis. Се наоѓа во центарот на мозокот во мозокот и се одликува со секретирање на мелатонин , хормон кој може да биде поврзан со созревањето на јајниците, тестисите и хипофизата. Од друга страна, интервенира во моделите на спиење и циркадиски ритми, оние поврзани со временски интервали.

Тироидната жлезда и паратиреоидната жлезда

Тироидната жлезда е во долниот дел на вратот и помага при регулирање на метаболизмот, мускулната сила, хомеостазата на телото и други процеси. , etcétera. Таа произведува тироксин, калцитонин, тријодитиронин и така натаму.

На надбубрежните жлезди

Исто така познати како надбубрежни жлезди, тие се наоѓаат во горниот дел од бубрезите. Меѓу неговите функции може да се спомене и неговата улога во контролата на метаболизмот, крвниот притисок, сексуалниот развој и одговорот на телото на стресот со ослободување на хормони како кортизол.

Ендокрината панкреас

Се однесува само на дел од овој орган, составен од клетки кои ослободуваат хормони поврзани со концентрацијата на гликоза во крвта. Исечете го инсулинот кој го контролира нивото на шеќер во крвта. y la somatostatina . Други секрети на хормоните се глукагон и соматостатин . Покрај тоа, го потиснува или го стимулира протерувањето на хормоните во хипофизата.

Ендокриниот систем кај животните

Како и кај луѓето, голем дел од животните вршат специфични функции преку хормоните на ендокриниот систем. Сите животни кои имаат нервен систем исто така имаат ендокрин систем со невросекреторни клетки. Во оваа смисла, невросекреторните клетки се оние кои ги ослободуваат своите производи во внатрешноста на телото, па затоа се ендокрини. Тие можат да произведат специфични супстанции за функција наречена хормони или тие можат да бидат од нервна природа. Сите овие невросекреторни клетки се групирани и работат заедно за да играат физиолошки улоги, формирајќи го животниот ендокриниот систем.

Од сите животни, 'рбетници се оние кои имаат покомплексен ендокрин систем. Нервните клетки ги ослободуваат невросекрециите кои можат да предизвикаат ослободување на хормони или некоја мускулна функција. Ендокрините клетки на ткивата и жлездите ги синтетизираат хормоните и ги шират низ крвта. На овој начин дејствуваат на специфични органи или ткива, така што тие ослободуваат супстанции или работат побрзо.

Пример: влегувањето во топлина на некои видови во одредени сезони во годината, било пролет, лето итн. Се должи на зголемување на нивото на хормони во јајниците и тестисите. Генерално, ендокриниот систем има способност да ја регулира сексуалната зрелост, метаморфоза, пролонгирање на кожата, фази на раст и така натаму.

Раст на фабрика благодарение на фитохормоните.

Ендокриниот систем во растенијата

Растенијата, исто така, имаат ендокрин систем и, всушност, растенијата растат како резултат на дејството на хормоните наречени фитохормони . Сепак, тие се лишени од жлездите кои ги поседуваат суштествата од царството Анималија и наместо тоа клетките се одговорни за секретирање на хормоните од различни делови од телото на растението. Се разбира, тие немаат мозок.

Некои од хормоните кои се излачуваат од растенијата се: цитокинин, ауксин, гиберелин, абсциска киселина и етилен. Сите тие дејствуваат преку сигнална трансдукција, односно трансформација на сигнал во друг тип на сигнал.

Накусо

- Auxin беше првиот фабрички хормон одговорен за растот во откривањето.

Некои ендокрини жлезди се исто така дел од други системи.

Некои органи, исто така, лачат хормони, но тоа е комплементарна функција, а не главна. Наместо тоа, главната задача на жлездите е ослободување на хормоните.