Киви птица

Apteryx

Информации и карактеристики

Киви птицата припаѓа на редот Apterygiformes и семејството Apterydae . Тоа е птица која не лета, ендемична за островите Нов Зеланд, каде што постоела илјадници години. Ова е причината зошто тоа е националната птица на Нов Зеланд.

Всушност, киви е род кој се состои од пет видови. Името на родот Apteryx доаѓа од грчкиот "без крилја", а за возврат, зборот киви доаѓа од звучната емисија што ја прави оваа птица, која звучи како "kee wii" на јазикот на Маори.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Quetzal

Опис на птицата киви

Оваа птица е љубопитна и има голем број на особености кои многу го нарекуваат внимание на човекот. Еден од најистакнатите физички знаци на киви е неговата долга, тенка, флексибилна и закривена сметка со голема чувствителност на допир. Друга интересна карактеристика е она што го покрива вашето тело: се чини дека тоа е коса, а не пердуви, кои се она што птиците обично ги поседуваат. Сепак, изгледот се должи на фактот што пердувите немаат барбали. Тие се обично кафени, иако белиот киви има бел пердув, очигледно.

Крилјата на киви се многу мали: тие се мерат околу 3 сантиметри и остануваат заглавени во вашето тело, така што речиси и да не постојат. Нозете се силни и мускулести, со 4 подигнати прсти на секоја. Тоа е трчање птица и припаѓа на групата на ратити , збор чие значење е "сплав" во алузија на нејзината рамна градба. Всушност, киви е животно толку брзо што ја надминува брзината на човечкото битие.

Киви нема опашка. Сите погоре дава кревка изглед, што додава на фактот дека тоа е мала птица, таа мери околу 25-45 сантиметри во височина и нејзината тежина се движи помеѓу 1,3 и 3,3 килограми. Во овој случај женката е поголема од машката и е оној кој доминира во врската.

Дистрибуција и живеалиште на птицата киви

Бидејќи киви е ендемичен кон Нов Зеланд, нејзината дистрибуција е ограничена на таа територија. Се населува во влажни шуми и тревни површини, и како што не може да лета и, следствено, да се искачи на дрва, копа со ноктите и го гради гнездото во земјата како закопување.

Однесување на киви птицата

До пред неколку години се веруваше дека киви е ноќна птица само поради тоа што ретко се гледаше на сончева светлина, но истражувачите откриле дека всушност остава во текот на денот. Што се случува е дека тој претпочита да се одмори во својата јадро и излегува во ноќта да ја бара својата храна.

Од друга страна, машките и женските имаат многу блиски односи, што ги трае целиот или поголемиот дел од нивниот живот. Едноставниот механизам на неговиот живот е вака: тие се собираат заедно во нозете додека има сонце, а ноќе се посветени на добивање на храна и гледање на јамата.

Хранење на киви птицата

И покрај нејзината големина и ограничување на крилјата, киви е добар ловец и помага присвојување благодарение на перничињата на нозете и многу фин мирис. Двата елементи ви дозволуваат да го фатите малиот плен, како што се црви или ларви и конзумираат паднати плодови. За да ја јадете вашата храна смрди овошјето или инсектот со клунот и голтате го.

Репродукција на киви птица

Мажот и женката формираат пар во текот на нивниот живот, освен ако жената одлучи да го напушти мажот и да добие уште еден колега. За да ја заведе, мажот мора да оди по неа и да ја следи некое време додека не биде прифатен. Ако е така, во доцните зимски или рано лето женската положува едно јајце кое е прилично големо во однос на неговата големина: тие се до 450 грама во едно мало тело, кое станува 20 проценти од тежината на мајка

Потоа, мажјакот е одговорен за инкубирање на јајцето околу 10 недели или 80 дена. Откако детето решетки не се хранат од страна на било кој родител, но таа мора да ја хранат сама по себе.

Закани на киви птицата

Киви е силно загрозена птица и нејзиното население се намалува со текот на времето поради домашни предатори како кучиња и мачки и уништување на неговото живеалиште на ограничена територија. За среќа, во Нов Зеланд постојат бројни светилишта за заштита на птиците и репопулација на областите од каде потекнуваат; на пример, Светилиштето "Уангари Киви", Светилиштето Окарито Киви и Зеландја, во главниот град на земјата.