Нарачајте Blattodea

Општо прифатено и прогонувано, лебарките создаваат голема група на инсекти чија еволуција датира повеќе од 300 милиони години. Има околу 4.600 видови и повеќе од 460 родови, но само околу 30 живеат во живеалиштата на луѓето, а околу 4 се сметаат за штетници: американската тавтабита, австралиската тавтабита, германската тавтабита и источната тавтабита. Се проценува дека само 1 процент од сите видови се штетни за луѓето.

Зборот Blattodea доаѓа од латинскиот Blatta, што значи "инсект што бега од светлината".

Superorder: Dictyoptera

Ред: Blattodea

Опис

Тавтабитите имаат изедначено, широк, овално тело со гумен изглед, со голема рамна плоча прикачена на градниот кош (3 сегменти), која покрива дел од главата, која е мала, а од неа произлегуваат тенки и флексибилни антени. Вашиот стомак е поделен на 10 сегменти. Целото тело е заштитено од тврд егзоскелет обложен со восочна супстанција. Тие имаат големи сложени очи и букални делови прилагодени за залак, џвакање и цица течна храна. Тие имаат неколку вкусни и тактилни приемници.

Тавтабит на Мадагаскар.

Нејзините крилја се поврзани со сегментите на градниот кош; првиот пар, тегмините, се тешки и служат за заштита на вториот пар на мембранозни крила што се користат за летање. Тие имаат 3 пара робустен нозе исто така се приклучи на торакалните сегменти и завршуваат со канџи. Задните нозе се подолги од предните. Сите имаат мали структури слични на 'рбетот кои можат да имаат сензорни функции и да помогнат во поместување на тежок терен.

Големината е променлива. Некои се со големина на човечки нокти, додека најдолгата ( Megaloblatta longipennis ) достигнува 97 милиметри во должина и 20 сантиметри во распон. Најтешкиот вид ( Macropanesthia rhinoceros ) достигнува нешто повеќе од 30 грама. Тие прикажуваат мноштво бои, од светло-кафеава до црна боја, и обрасци на точки, ленти и кругови кои сочинуваат дизајни кои тавчерот не може да ги има.

Дистрибуција и живеалиште

Тавтабитите се дистрибуираат речиси во целиот свет: Африка, Азија, Европа, Америка и Австралија, како и неколку острови, па дури и Арктикот. Тие се многу изобилни во тропските и суптропските региони и заземаат широк спектар на живеалишта според видот. Тие се многу силни и крајно отпорни животни, толку многу што можат да издржат температури до -122 ° C и високи нивоа на зрачење.

Повеќето живеат во темни и влажни места во шумите, пасиштата, степите, мочуриштата, шумите, пустините и крајбрежните заедници, само за да споменат неколку живеалишта. Се разбира, некои видови преферираат да живеат во куќи и згради во населени места и може да се најдат во подруми, плакари, шкафове и други места близу до извори на вода и храна.

Тавтабити кои не се поврзани со човечки живеалишта обично живеат меѓу лисја, во шуплини на ковчезите, во шуплини под кората, во распаднатото дрво, помеѓу стебла и други природни места покриени доволно, темни и влажни.

Храна

Овие сејаднички инсекти можат да јадат речиси сè што се среќаваат, вклучувајќи и неоргански материјали. Во нивното природно живеалиште се хранат паднати плодови, лисја и магариња, додека во населени места тие го консумираат она што го наоѓаат меѓу ѓубрето, кујните и другите места: леб, мртви инсекти, овошје, кожа, снегулки, хартија, скроб , лепак, коса, ферментирани производи, сапун, меѓу другите елементи.

Анатомија на лебарки.

Тие можат да преживеат подолго време со ограничени ресурси за храна. Хартијата и другите целулозни композити се вари од некои видови благодарение на присуството на бактерии и протозои во внатрешноста на нивните црева.

Однесување

Не е чудно што лебарките се одлично прилагодени на условите на нивната животна средина. Тие главно се ноќни и, всушност, имаат тенденција да бегаат во контакт со светлината. Тие се, исто така, социјални животни по природа, така што тие имаат тенденција да се движат заедно. Многу видови се смешни и покажуваат организирано однесување за донесување одлуки.

Некои лебарки испуштаат свиркачки звук или бучен бучава. На пример, видот Gromphadorphina portentosa исфрла воздух од своите спирали (респираторни структури) до "свирче".

Репродукција

Тавтабитите произведуваат јајца. Повеќето женки даваат арома натоварени со сексуални феромони со цел да привлечат мажи и да добијат партнер за да се сочуваат. Од друга страна, мажите произведуваат секрети кои ја имаат истата функција и го подготвуваат женскиот за парење. Процесот на додворување може да вклучува движења на телото и звучна емисија. Откако таа го прифаќа мажот, и двајцата се копулираат за кратко време за време на кое мажот пренесува сперматозоид кај женката во сперматофор. Таа може да ги закопа нејзините јајца, заштитена со капсула наречена отекка, или да ги носи под нејзиниот стомак. Во некои видови јајцата се отвораат во внатрешноста на мајката.

Закани и конзервација

Тавтабитите имаат лоша репутација во светот, иако обично луѓето се однесуваат на оние кои се сметаат за штетници. Овие видови, најчесто пронајдени во куќите, за нивната брза репродукција и отпорност кон надворешни агенси, доаѓаат да заразат некоја локација. Тие се поврзани со нечистотија и недостаток на санитарни услови. Всушност, тие можат да носат опасни бактерии во нозете и да ги истераат вирусите и протозоата преку измет, способен да зарази и да предизвика болести кај луѓето. За сето ова, лебарките не се добредојдени во зградите и се применуваат разни мерки за контрола на нивните популации, од домашни правни лекови до примена на хемиски супстанции.

Одредени видови кои живеат во дивината се загрозени од воведените предатори во нивното живеалиште, ширењето на плевелите, пожарите, загубата на живеалишта и порастот на нивото на морето. Delosia ornata е "критично загрозена", а Nocticola gerlachi е "загрозена", според Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/cutroach

http://www.extension.umn.edu/garden/insects/find/cockroaches/

http://www.bbc.co.uk/nature/life/cockroach

Мартин Волтерс (2010). Целосна илустрирана светска енциклопедија на инсекти. Anness Publishing Ltd.