За повеќето луѓе, јадењето месо е нормално како спиење ноќе. Што се случува кога ќе ни кажат дека, всушност, тоа не е нормално? Дека нашите заби првично не се дизајнирани за да џвакаат месо? Тоа убиство животни за јадење е сурова активност?

Нема сомнение дека некогаш сме слушнале слични прашања. Меѓутоа, неколку пати човекот ги рефлектира, со повремена последица на етикетирање на вегетаријанците како "луди" (без разлика дали тие се вегетаријанци, оввевегетарианци, лактовегетарианци или оволактовегетарианци). Ние нема да го оценуваме здравјето на една или друга диета, но е лесно да се разбере дел од причините за вегетаријанците да бидат едно.

Општо земено, постојат 4 главни причини за елиминација на месото од човечка исхрана:

  • Религиозни
  • Економски
  • Филозофски
  • Етички или морални.

Етичките причини се интересни, бидејќи тие го доведуваат во прашање фактот за убивање на живи суштества, така што се хранат себеси со тоа што сме способни да преживееме врз основа на храна од растително потекло. Клетниците од оваа позиција тврдат дека исхраната што е сиромашна кај животинските протеини го спречува целото здравје, и затоа не се препорачува за деца и за бремени жени. Покрај тоа, тие изјавуваат дека, со оглед на фактот дека животните видови немаат свест и расудување еквивалентно на човекот, фактот што го конзумираат нивното месо не нè прават криминалци. Ние сме на високо морално и рационално ниво.

Додека вториот е вистина, така и масивниот бизнис на месото. Индустријата раса милиони говеда, свињи, кокошки и други јастиви видови за да ги убијат и продадат. Важно е да се нагласи дека повеќето од убиствата се ништо друго освен безболно. Највнимателни се ладни и брзи, но воопшто, животните доживуваат болка и страдање пред да умрат. Тие често се преполни без вода, храна, воздух или простор за движење. Методите на гоење можат да бидат нечовечки како во случајот со гуски, кои се supercharged, така што нивниот црн дроб енормно расте и се трансформира, по убиството, во гурмански сад наречен фоа грас .

Изгледите за одгледување на нив само за да ги јадат е суров ако се спореди со такво нешто кај луѓето. И дали животните, како нас, имаат централен нервен систем и затоа чувствуваат страв, стрес и болка. Случајот на растенијата е различен, бидејќи тие не се чувствуваат погоре.

Што значи за вас вегетаријанството?

Зошто ги отстрануваме животните од нивното природно постоење за ова? Ајде да препознаеме дека кога јадеме месо, јадеме некого, а не нешто. Или, можеби, би било оправдано да го стори истото со куче или мачка? Повеќето луѓе не им се допаѓа идејата за јадење најдобар пријател на човекот, а потоа се сеќавам дека тоа е животно, како крави или свињи. И треба да се забележи дека свињите се попаметни отколку што мислат.

Јадењето месо за да му угоди на вкус, наместо потреба, испраќа до кланицата животно кое не заслужува злоупотреба. Од друга страна, многу вегетаријанци тврдат дека со тони зрна и зеленчук што се наменети годишно да го нахрануваат добитокот ќе го нахранат населението што нема храна. Дозволете ни да признаеме дека тоа е бизнис што малку се грижи за потребата.

Значи, зошто на нашето тело очигледно му треба месо? Податоците што се спомнати на препораката за да се избегне вегетаријанска исхрана кај децата и бремените жени се чини доволно за да мислиме дека ни требаат хранливи материи од месото. Во моментов тешко е да не се консумираат, со оглед на обичајот. Можеби во неговото потекло вегетаријанецот почнал да се храни со животни од неопходност, и по илјадници години нашиот организам се адаптирал да го вари и ја искористил својата хранлива вредност.

Точно е дека ние сме интелигентни да ги користиме ресурсите на природата, но ние исто така сме рационално да мислиме дека ако злоупотребуваме, тоа ќе се сврти против нас и заради нас. Животните не ги знаат своите права, ова е човечки концепт. Сепак, помислете за миг какви промени ќе има на планетата ако заборавиме на месото како храна.

Стоп за јадење месо вклучува тема на здравје и етика. Не е наменета да ја демонизирате вашата потрошувачка, но можно е да ја изберете најмалку штетната опција и, до одреден степен, да се консултирате одговорно. Ограничувањето или избегнувањето резултира со повеќе еколошки, економски и етички придобивки. Одлуката е твоја.