Казино, град во Нов Јужен Велс, Австралија, забележа темни зори во саботата 15 ноември 2014 година, кога селаните пронајдоа илјадници лилјаци во земјата што почина поради неможноста да се прилагодат на интензивната топлина што го опустоши регионот. .

Во саботата, Казино сними рекордна температура од 44,1 степени Целзиусови, во контекст на топлотниот бран кој влијае на живите живи суштества. Бројот на мртви лилјаци е 5.000, а многу од телата сè уште остануваат на теренот и висат од дрвјата. Во една тешка сцена за гледање, локалните власти ги земале животните, од кои некои имале потомство што им се прилегнало.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... На Morsas и други животни погодени од глобалното затоплување

Лилјаците страдаат од ефектите од глобалното затоплување. Една студија објавена на веб-страницата на Кралското друштво на Лондон ( Кралското друштво на Лондон за подобрување на природните познавања ) под наслов Глобалното затоплување менува пренос на звуци: диференцијално влијание врз способноста за откривање на плен на echolocating лилјак ( Глобалното затоплување менува пренос звуци : диференцијални влијанија на капацитетот за откривање на плен на лилјаци кои користат ехолокација ) укажува дека покачувањата на температурите влијаат на чувството на ехолокација на овие цицачи, а со тоа и на нивната способност за откривање на плен.

Во овој случај, летаат лисици, име со кое се познаваат лилјаците од родот Птеропус и кои немаат капацитет на ехолокација. Иако климата на нејзиното живеалиште е тропска или суптропска, тој вид не може брзо да се прилагоди на екстремните температури на Казино. Тоа не е прв пат тоа да се случи. Студијата Климатските промени и ефектите на температурни екстреми на австралиските летачки лисици ( климатските промени и ефектите на екстремните температури на летачките лисици во Австралија ) објавени на горенаведената веб-страница, изложуваат други случаи на масовни смртни случаи во Австралија се случија при температури повисока од 42 степени целзиусови.

Познато е дека некои лилјаци се носители на болести кои можат да се пренесат на луѓето, но се додека не постои директен контакт со нив, заразата е малку веројатна. Овие летачки цицачи се клучни за опрашувањето на цвеќето, бидејќи тие се хранат со нектар, овошје, полен и цвеќиња. Масивните загуби на лилјаците се негативен фактор за функционирањето на екосистемите, па овој случај одговара на многу важен проблем.

До недела и понеделник, некои лилјаци сѐ уште умираат, иако во помала мера благодарение на акцијата на властите и волонтерите кои понудија да соработуваат во активностите за спасување и собирање на тела. Овој настан не е изолиран, само треба да се запамети дека на морровите заробени некое време. Дали ќе треба да се случи поголем настан да почне да делува индивидуално и колективно?

Извори:

http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/11/91/20130961

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/275/1633/419.full

http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/11/18/5000-bats-dead-australia_n_6177194.html

http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/heatwave-hell-as-5000-dead-bats-drop-from-trees-in-casino-northern-nsw/story-fni0cx12-1227126679445?nk= 81bb16cedeb7ce958a3ab2c07d0165e2