Saccharum officinarum

Околу половина од шеќерот во светот е извлечена од оваа фабрика позната како шеќерна трска или едноставно трска. Тоа е билка која, на прв поглед, не изгледа дека има нешто посебно, но тоа е! Несомнено, шеќерот, предмет на дебати и студии кои го обвинуваат дека е штетен за здравјето, ако се консумира повеќе, е еден од производите што најмногу уживаат децата и возрасните.

Опис

Шеќерна трска е повеќегодишна тревни растенија која е дел од семејството на треви; Затоа, тоа е поврзано со ориз, пченка, сорго, овес и бамбус . Група на тврди стебла, сочни, неразгранети и со интердоди, расте од мрежа на ризоми од кои се појавуваат секундарни стебла. Стеблата се високи околу 5 метри, но опсегот е од 3 до 8 метри. Тие покажуваат бои кои се движат од зелена до розова или виолетова.

Ред: Poales
Семејство: Poaceae
Род: сахарум

Нејзините лисја се долги, лакантни и влакнести, со остри рабови и дебело централно ребро. Тие мерат помеѓу 30 и 60 сантиметри во должина и околу 5 сантиметри во ширина. Таа развива panicles, еден вид на inflorescence, во која се сместени мали мешавини на цвеќиња и на краевите на кои се гледа еден вид на долга и свиленкава пената. Плодот е долг од 1,5 милиметри, со само едно семе внатре.

Одгледување на шеќерна трска.

Дистрибуција

Шеќерна трска потекнува од Југоисточна Азија , најверојатно на острови на Јужниот Пацифик или конкретно во Нова Гвинеја, каде што се одгледува од 6000 а. C., приближно. Од таму фабриката се шири во умерените и тропските региони на континентална Азија, индискиот потконтинент, Европа, Африка, Австралија, југоисточните САД, Мексико и Јужна Америка. Голем Александар регистрирал познавање на фабриката во 327 година. На крајот на XV век Кристофер Колумбо го вовел во Америка за време на својата втора експедиција, но неговото одгледување започнало неколку децении подоцна.

Денес, Saccharum officinarum се дистрибуира во тропските и суптропските региони во светот, но е пронајден дури и во Шпанија и Јужна Африка. Неговото одгледување се одвива во повеќе од 70 земји, вклучувајќи ги Австралија, Куба, Бразил, Индија и Тајланд, но Бразил и Индија се производители на околу половина од шеќерната трска во светот.

Репродукција и сорти

Цветовите на шеќерна трска се хермафродити , со истовремени машки и женски полови органи и се испитани од ветрот. Бидејќи тоа е вид култивиран од неговите стебла, а не од неговите плодови, може да се шири без потреба од опрашување; Ова главно се прави со сечи (фрагменти од стебла). Овие исечоци се редовно засадени во пролет вертикално и хоризонтално на теренот; за кратко време тие развиваат нови корени од јазли или јазли на стеблото.

Видот бара сончево и чисто место, како и добро исцедена и плодна влажна почва која може да биде глинест, вулкански или алувијални. Температури пониски од -5 ºC се опасни за нивниот раст и преживување. Сортовите на Saccharum officinarum обично се поделени во групи, како што се Бурбон, Батавијан, Маурициус и Отахит, меѓу другите.

Внатрешна содржина на шеќерна трска.

Употреба

Производ од ѕвезди од овој вид е шеќерот добиен по извлекување на сокот од стебленцата. Овој сивкав зелен сок со горчлив допир се третира со хемикалии за да се намали на сируп, а потоа да се варат додека не кристализира. Кристализираниот шеќер може да се рафинира; Ова е најчестиот начин на кој се презентира за комерцијализација. Тоа е универзален засладувач, присутен во илјадници јадења, десерти и пијалоци. Некои луѓе сакаат да џвакаат трска и да го вкусат сокот директно.

Потрошувачката на шеќер треба да се контролира, бидејќи нејзиниот висок внес е поврзан со дебелина и дијабетес.

Шеќерна трска е јаглени хидрати што обезбедува енергија на телото. Неопходно е телото да извршува функции, но вистина е дека нејзиното вишок во телото е штетно за здравјето. Диетите со висок шеќер се поврзани со кариес, дебелина и , со што се намалува квалитетот на животот и може да доведе до смрт.

Благодарение на своите антисептични, диуретични, лаксативни и кардиотонични својства, исто така има и некои лековити намени. На пример, во Јужна Азија се користи за ублажување на запек, кашлица и услови на кожата, а на друго место се користи за лекување на респираторни инфекции и отворени рани. Од друга страна, растенијата на шеќерна трска заедно создаваат огромна количина на биомаса која може да се искористи како гориво и се користи за производство на електрична енергија.

Закани и конзервација

Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата не го оцени статусот на зачувување на шеќерната трска, но се чини дека не е глобално загрозена. Напротив, тоа е еден вид екстензивно одгледување . Гуми, вируси, инсекти и нематоди се негови непријатели; ако се размножуваат тие можат да предизвикаат болести кои тешко се искоренуваат. Некои од организмите кои можат да ги разберат видовите се Алантоспора радикикола, Астеростома цервиколор, Графиум сахари, Ксантомонас албилинеанс и Триходерма лигнорум .