доживеа својот најтопол септември во последните 130 години, и доколку продолжи со трендот на високи температури, може да ја има 2014-та како најжешкото што е забележано. Ова е она што месечниот глобален извештај за температурата на НАСА го откри во почетокот на октомври и тоа го става во перспектива насоката што ги презема климатските промени.

Погледот во извештајот, во кој се прикажани глобалните температури на секој месец од 1880 година, укажува дека другите месеци од 2014 година забележале рекордни температури, како што е случајот во мај и август. Всушност, просечната температура од овој септември беше околу 1,4 степени Фаренхајт потопла од просечната температура во периодот 1951-1980, што го надминува рекордот од септември 2005 година, кој беше најжешкото од сите.

Можеби ве интересира ... Скоро 1.000 нови дупки во Перу, причината? одмрзнување на глечерот

Високите температури во текот на 2014 година сугерираат дека човештвото може да ја доживее најтоплата година што е снимена од 1880 година. Оваа информација се чини дека е доказ за насоката на состојбата со животната средина и го прави очигледно постепеното глобално затоплување. Кевин Тренберт, климатолог во Националниот центар за атмосферски истражувања, предупреди Клима Централ, организација за климатски информации, дека температурите на океаните имаат релевантна улога во топлината на 2014 година, како што се места каде се чуваат околу 90 проценти од топлината заглавена од стакленички гасови.

Додека светот ги доведува во прашање влијанијата што глобалното затоплување може да има, и додека се откриваат повеќе информации за овој глобален проблем, се чини дека донесените еколошки мерки немаат многу ефект. Се разбира, резултатите од активности како што се намалувањето на емисиите на јаглерод диоксид и програмите за рециклирање не се веднаш, но потребен е уште поголем напор.

Во последните неколку месеци, се појавија вести за зголемувањето на нивото на морето и за животните чие живеалиште се намалува; Ова е случај со илјадници морви што се заробени на плажа Алјаска и оној што му се припишува на топењето на мразот на Арктикот поради глобалното затоплување. Западот и југозападниот дел на Соединетите држави страдаат од силна суша и нивото на некои од нивните езера драматично се намалува.

Важно е да се посвети големо внимание на извештаите за временските услови. Иако ова може да биде најтопла година со децении, сепак имаме време да дејствуваме.

Извори:

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

http://www.climatecentral.org/news/september-2014-warmest-on-record-18172

http://news.discovery.com/earth/global-warming/earth-just-had-the-warmest-september-on-record-141015.htm