Vicugna vicugna

Најмалиот член на камелистите е викуната, американски вид поврзан со лама , гванако и алпака . Таа е физички слична на гуанако, но има помала големина.

Викуната има 2 подвидови опишани: Vicugna vicugna vicugna и Vicugna vicugna mensalis .

Ред: Артиодактила
Семејство: Camelidae
Жанр: Vicugna

Опис

Телото на Vicugna vicugna е тенок и стилизиран. Нејзината мала глава со големи очи и тесни уши, истакнати и малку подолги од оние на гуанако, е поддржана од издолжен врат. Нозете се исто така долги и немаат функционални копита, наместо овие имаат меки перничиња. Висината на рамената е 75 до 85 сантиметри, а должината на главата изнесува 1,45 до 1,60 метри. Неговата тежина варира помеѓу 35 и 65 килограми. Регата е кратка, со должина од 15-25 сантиметри. Има големи очи врамени со дебели удари, кои помагаат да се задржи прашината и песокот од нив.

Неговото тело е покриено со густ, мек црвеникаво-кафеав слој на горниот дел, беж на крилата и бел на градите и на вратите. Косата на овие површини е подолга отколку во останатиот дел од својата анатомија, бидејќи може да измери до 30 сантиметри во должина. Единствена карактеристика кај ова животно е присуството на 2 заби заби слични на оние на глодарите, кои се покриени од едната страна со емајл.

Дистрибуција и живеалиште

Викуната е присутна во Јужна Америка и е родена во Перу, Чиле, Аргентина и Боливија. Таа беше воведена во Еквадор. Нејзината природна дистрибуција ги вклучува Андите на југ од Перу, западно од Боливија, северно од Чиле и северозападно од Аргентина. Сега, секој подвид зафаќа специфична област: додека Vicugna vicugna mensalis се наоѓа во северниот дел, во Боливија, Чиле и Перу, Викугна викугана викугна опстојува во Чиле, Боливија и Аргентина.

Vicugna vicugna во своето природно живеалиште.

Викунја живее во дивината и не е домашно.

Видовите ги населуваат високите Андите и Понските провинции, на земјиште од 3.200 до 4.800 метри надморска височина. Не секое животно може да ги поддржи овие височини, но викуната прави затоа што има големо срце и крвни клетки на хемоглобинот со повисок афинитет да го фати кислородот. Во нејзиното живеалиште доминираат 6 вида вегетација: халофит, мочуришна тундра, тревни степи, ливади, стебла на грмушки, стебла на грмушки со толери (растенија) и поддршка на кактус. Покажува предност за мочуриштата или мочуриштата. За разлика од другите камели, викуна треба секојдневно да пие вода, па затоа бара живеење во област со извори на свежа течност.

Храна

Тоа е животно речиси исклучиво билкар. Тоа се храни со повеќегодишни билки кои ги исекуваат и џвакаат со секачи, кои, како и секачи на глодари, растат во текот на нивниот живот. Можете да лижете со соли со варовни карпи, па дури и да пиете солена вода.

Тој троши многу време пасење на територии од околу 184 хектари, а младите сакаат да го сторат тоа додека легнат. А викуна од која било возраст се акустира да се раздразнува во мирување. Тој ги опиша секојдневните движења во кои се движи од одмор во други места за да јадат и да пијат.

Однесување

Однесувањето на vicuna е слично на оној на guanaco. Тоа е мирно и срамежливо животно чија прва реакција е да избега од опасност. Нивната општествена организација се состои од семејни групи, синглови и самоубиствени мажи. Во семејните групи доминира машки лидер пред 5-15 жени и нивните млади или млади. Тие се затворени општества, односно членовите остануваат заедно и не се одвојуваат, на таков начин што тие не ги прифаќаат другите поединци слободно, особено мажите. Возрасните мажи кои не успеваат да се интегрираат во групата жени со потомци можат да формираат свои големи групи или да останат сами.

Викуната е дневна и има навика да ја поминува ноќта и утрата на сува падина, а потоа, во текот на денот, се спушта на мочуриштата или пасиштата да се дружат и да бараат храна. Врати се на вашето место за одмор во попладневните часови. Оваа љубопитна рутина ја прави една од ретките животни што означуваат територија за одмор и територија за исхрана, секоја независна од другата.

Фактот на одмор на падини и стрмни падини се должи на обидот да се останат незабележани од предатори. Во опасна ситуација, доминантниот маж емитува вокализација за да ги алармира другите и да стои пред својата група. Ако има среќа, тој работи на 47-50 километри на час и бега.

Репродукција

Vicugna vicugna е плацентарски цицач. Доминантните мажјаци со сите сексуално зрели женки на својот пакет, обично помеѓу март и април. Сепак, сезоната на парење може да варира помеѓу регионите каде што се наоѓа. По гестациски период од околу 330-350 дена (околу 11 месеци), женката раѓа само едно теле кое 15 минути по напуштањето на матката може да застане.

Бебето се грижи нејзината мајка околу 10 месеци, иако жените имаат тенденција да бидат згрижени подолго. Наскоро откако ќе станат целосно независни.

Женките се сексуално зрели околу 14-годишна возраст, но немаат потомство до 2 или 3 години. Од друга страна, мажите достигнуваат сексуална зрелост на 2-годишна возраст и ги формираат семејствата на возраст од 3 до 4 години.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација:
"Мала загриженост".

Викуната се појавува во категоријата "Мала загриженост" на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата. Во последните години вкупното население се зголемило, што резултирало со напори да се заштити од ловокрадците кои го завршиле за да ја добијат кожата. Всушност, пред неколку децении таа беше една од најзагрозените видови во Јужна Америка, со само неколку илјади лица; Во 1979 година Аргентина, Перу, Чиле и Боливија го потпишаа Договорот за зачувување и управување со Викуња. Во моментов, многумина живеат во заштитени подрачја.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Vicu%C3%B1a

http://www.iucnredlist.org/details/22956/0

http://www.arkive.org/vicuna/vicugna-vicugna/

http://animaldiversity.org/accounts/Vicugna_vicugna/