Карактеристики на човечкиот лимфатичен и имунолошки систем

Двата системи работат заедно и се силно поврзани со кардиоваскуларниот систем. Сепак, тие имаат многу специфични функции: додека лимфниот систем има одговорност да одржува рамнотежа на течностите на кардиоваскуларниот систем и дистрибуира имуни клетки во телото, имуниот систем помага да се заштити организмот од микроби и габи што можат да го оштетат.

Компоненти на човечкиот лимфатички и имунолошки систем

Се состои од мрежа на садови, канали и ганглии кои исцедуваат течност од капиларите на крвта и ја враќаат во вените. Нејзина главна компонента е лимфата , јасна или белава течност која се формира на следниов начин: 1) компонентите на крвната плазма одат преку капиларите и влегуваат во интерстицијалниот простор, помеѓу местата на ткивата, 2) интерстицијална течност се наоѓа околу ткивните клетки, 3) предвоспалителни канали собираат вишок на течност и ова поминува до лимфниот систем преку вентили, 4) течноста во лимфниот систем се нарекува лимфа.

Органите и структурите кои го сочинуваат лимфниот и имуниот систем се:

-Лимпатични садови. Тие се тенки канали кои ја носат лимфата низ телото. Тие имаат вентили кои овозможуваат проток напред од течноста. Лимфните капилари се најмалите крвни садови и се наоѓаат во сите области, освен централниот нервен систем, коскената срцевина и некои ткива без крвни садови.

-Лимпатични ткива. Тие се оние кои се состојат од имунолошки клетки: лимфоцитите. Тие се поделени во основно и средно.

Основно:

- Тимус. Железо од релативно големи димензии за време на детството, кое во зрелоста е значително намалено. Се наоѓа на основата на вратот.

Коскена срцевина. Тоа е ткивото лоцирано во внатрешноста на коските, одговорно за производство на Т-клетки и производство и созревање на Б-клетки. Ги произведува сите леукоцити, вклучувајќи клетки со вроден имунитет.

Автор на сликата: Лептиктидиум / Ортиса

Средно:

- Лимфни јазли Мали, кружни структури распоредени во интервали долж лимфните садови. Тие се присутни во скоро секој дел од телото, особено во пазувите, слабините, вратот и во центарот на градите и стомакот.

Во лимфните јазли, зрелите лимфоцити ја контролираат влезната течност за патогените микроорганизми. Човекот има околу 600-700 лимфни јазли.

- Слезината Орган кој ја филтрира крвта и ги елиминира микробите, но исто така ги елиминира старите еритроцити од циркулацијата. Се наоѓа во внатрешноста на абдоминалната празнина, под дијафрагмата и претставува најголем орган на лимфниот систем.

- Тонели. Тие се групи на лимфни клетки кои формираат ткиво распоредени во фаринксот. Тие го штитат телото од заразни агенси кои можат да влезат низ носот и устата.

- Имунолошки клетки. Тие се леукоцити или бели крвни клетки одговорни за имунолошкиот одговор.

Операција на човечкиот лимфатички и имунолошки систем

Лимфниот систем собира вишок течност од ткивата на телото и ја враќа крвта. Ја одржува рамнотежата на течностите на кардиоваскуларниот систем и ги дистрибуира имуните клетки од имунолошкиот систем до остатокот од телото. Имунолошкиот систем ги открива патогените микроорганизми и се бори против нив, така што тие не ги инфицираат ткивата.

Како сето ова се случува?

Па, имуните клетки или леукоцитите го помагаат телото да се бори против патогени ( бактерии , вируси , габи , протозои и паразитски црви). Тие се моноцити на имунолошките клетки, мастоцити и Т и Б лимфоцити кои се произведуваат во коскената срцевина. Зрелите лимфоцити минуваат на секундарните лимфни ткива и остануваат подготвени да го нападнат секој агенс.

Лимфниот систем зема вишок течност од ткивото на телото и го враќа во крвта; имунолошкиот систем ги открива патогените микроорганизми и се бори против нив, така што тие не ги инфицираат ткивата.

Леукоцитите се движат во лимфата низ телото и лимфните јазли. Движењето на лимфата зависи од контракцијата и релаксацијата на мускулите на мускулниот систем . Сите лимфни јазли содржат леукоцити, главно Б и Т лимфоцити. Кога лимфата влегува во лимфните садови, леукоцитите го анализираат медиумот во потрага по патогени. Ако леукоцитите препознаат некои, стекнат имунолошки одговор, кој се создава кога се нападнати специфични патогени, се активира. Секој пат кога патогенот се враќа во лимфата, леукоцитите "ги паметат" и тоа им овозможува да побрзо дејствуваат против нив.

Постои и друг вид имунитет, вроден имунитет, формиран од бариери со кои сите поединци сметаат од раѓање: солзи, урина, плунка, стомачни киселини, мукозни мембрани и кожа. Во случај да се надминат овие бариери, тогаш вроден имунолошки систем се активира, бидејќи патогенот беше воведен во телото.

Болести на човечкиот лимфатички и имунолошки систем

- Хочкинов лимфом. Тоа е вид на рак на лимфното ткиво, потекнува од лимфоцитите. Тоа предизвикува оток на лимфните јазли, замор, треска и губење на тежината, меѓу другите.

-Амигдатитис. Тоа е воспаление на крајниците на грлото, поради вирус или бактерии.