Научниците од НАСА и Универзитетот во Мичиген, Ен Арбор, од студијата спроведена со сателитски податоци, откриле дека "жешка точка" која се наоѓа во југозападниот дел на САД емитува највисока концентрација на метан над површината на таа земја . Студијата, објавена во октомври оваа година, открива дека износот на испуштен метан е 3,5 пати поголем од она што го проценува Европската унија за глобалното шоу за глобални атмосферски истражувања ( Глобални атмосферски истражувања ).

Картата на сателити покажува една црвена точка која се наоѓа помеѓу Аризона, Колорадо, Њу Мексико и Јута, што одговара на околу 6.500 квадратни километри област каде што околу 0,59 милиони метрички тони метан беа ослободени во атмосферата на Земјата во текот на 2003-2009 година, што Тоа беше периодот изучуван.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Висока температура, Голема Студената?

Метанот е природен гас кој се наоѓа природно во подлогата и на дното на океаните и е втор гасови со ефект на стаклена градина што се ослободуваат од човековите активности со поголема надмоќ во САД, според Агенцијата за заштита на животната средина на САД. САД ( Агенција за заштита на животната средина на САД ). Концентрација е количината на гас во атмосферата. Во оваа смисла, високото присуство на метан придонесува за глобално затоплување, бидејќи тоа е гас кој лесно зафаќа топлина во атмосферата.

Ерик Корт, водечки автор на студијата, укажува на тоа дека емисиите не се директно поврзани со практиката на хидраулично расцепување преку кое се подобрува екстракцијата на нафта и природен гас од подземјето. За што е тој одговорен? Очигледно, протекување во производството на природен гас и опрема за обработка во Сан Хуан басенот, Њу Мексико, што случајно, е најстариот метан производство на сајт во САД.

Денес, повеќе од половина од метанот во светот доаѓа од активности како што се согорувањето на горивата и случајното истекување по дупчење на подлогата во потрага по природен гас. Високата концентрација на овој ефект на стаклена градина придонесува за зголемување на глобалната температура и, според тоа, за климатските промени, бидејќи генерира 21 пати повеќе затоплување од јаглеродниот диоксид. Постоењето на таканаречената "жешка точка" претставува опасен фактор за атмосферата и на крајот за живите суштества, бидејќи го поткопува квалитетот на воздухот што се вдишува и влијае врз океаните и нивните жители.

Иако американскиот претседател Барак Обама го објави минатиот март Акциониот план за клима со цел намалување на ослободувањето на метан од мониторингот и евалуацијата на емисиите и тековните податоци, соодветно, вреди да се запамети важноста да се има знаење за оваа информација што може да биде клучна за подигнување на свеста во општеството.

Извори:

http://ciencia.nasa.gov/ciencias-especiales/09oct_methanehotspot/

http://epa.gov/climatechange/ghgemissions/gases/ch4.html

http://epa.gov/climatechange/ghgemissions/gases/ch4.html