Антарктичкиот континент и арктичкиот регион се географски спротивни зони, иако е лесно да се верува дека се исти или многу слични во однос на климата и фауната. Сега, овие разлики се повеќе се нагласуваат, бидејќи Антарктикот го забележа својот максимален рекорд на морскиот мраз во септември, според Националниот центар за податоци за снег и мраз (NSIDC) во вторник, 7 октомври. Сепак, континенталниот мраз на Арктикот континуирано се намалува, што означува сложена, но очекувана ситуација според моменталните климатски трендови.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Речиси 1.000 нови празнини во Перу, причината? леден испад

Според НСИДЦ, на 22.09.2014 година, Антарктичкиот морски мраз забележа вкупна површина од 20,11 милиони квадратни километри; Оваа мерка кореспондира со максимумот снимен во текот на годината и го надминува максималниот просек за продолжување помеѓу 1981 и 2010 година, кој изнесувал 18,72 милиони квадратни километри. Регионалниот рекорд на морскиот мраз започна во 1970-тите, па овој нов запис покажува дека Антарктикот се зголеми во просек од 18.900 квадратни километри.

Спротивно на тоа, Арктикот изгубил околу 53.900 квадратни километри годишно со стапка од 4,3 проценти по деценија од 1979 година. Причините за оваа значајна разлика се различни и се поврзани со посебните карактеристики на секој регион и, се разбира, на климатски модификации. Треба да се земе предвид дека Антарктикот е континент опкружен со вода, додека Арктикот е регион каде што водата е прекината од острови и копно на југ, а потоплите морските струи имаат тенденција да течат кон неа. Северно каде што тие помагаат да се загрее водата и да се спречи создавањето на мраз.

Волт Мејер, научник во Центарот за вселенски летови Goddard (Goddard Space Flight Center), вели дека зголемувањето на температурата има моќ да ги промени временските обрасци, а резултатот е постуден воздух во некои области и потопло во други. Ситуацијата, се разбира, е многу комплексна и има врски со други феномени. Можноста дека дупката во озонската обвивка предизвика интензивност на ветровите да биде посилна на Антарктикот Рос ледена полица се смета, и, со оглед на ветровите го туркаат мразот и го прават слојот да расте повеќе , може да се разбере зошто се зголеми токму во Рос Море.

Проблемот со топењето на Арктикот и зголемувањето на слојот на Антарктикот е актуелна загриженост кај научниците, а студиите за разбирање на двата феномени се континуирани. Не заборавајте дека тоа е прашање со глобални ефекти, и дека крајностите обично не се позитивни. Денес, природата бара поголем интерес за тоа.

Извори:

http://nsidc.org/news/newsroom/arctic-sea-ice-continues-low-while-antarctic-reaches-new-record- high

http://climate.nasa.gov/news/2169/

http://nsidc.org/cryosphere/seaice/characteristics/difference.html