Cervus elaphus

Неговото алтернативно име е европски елен. Овој вид на цервид е еден од најдобро препознатливите и се одликува со својата витка и елегантна анатомија. Таа има неколку подвидови распоредени во многу делови од светот .

Популарно е познат како црвен елен поради очигледната црвеникава боја на крзно, што е поинтензивно во текот на летото.

Ред: Артиодактила
Семејство: Cervidae
Род: Церв

Опис

Телото на машки црвено елен е 10 проценти поголемо од женското, и може да тежи двојно повеќе . Тие достигнуваат 1,75-2,50 метри должина од носот до опашката и 160 до 240 килограми тежина. Од друга страна, женките обично мерат од 1,60 до 2,10 метри во должина и тежат помеѓу 120 и 170 килограми. Висината на возрасните варира од 95 сантиметри до 1,30 метри. Тие имаат моќни мускули во грбот кои им овозможуваат да станат 2 нозе за да ја покажат својата доминација пред други елени или да бараат храна во високи гранки. Неговите уши и опашки се кратки; вториот е покриен со меки крзно.

Покрај нивната висина, мажите се издвојуваат за нешто многу важно: поседување на рогови кои излегуваат од главата и кои достигнуваат изненадувачки димензии. Овие коскени рогови може да измерват до 1 метар широк, 70 до 115 сантиметри и 1 до 5 килограми во тежина. Нивната брзина при растењето е таква што во еден ден тие може да се зголемат до 2,5 сантиметри.

Црниот елен - Cervus elaphus.

Црвениот елен има убав слој од црвеникаво тоне, поинтензивен во текот на летото. Остатокот од годината телото покажува кафени тонови, освен во лицето и дел од вратот, кои изгледаат сиво, а во препоните, вентралниот регион, ушите и внатрешниот дел на екстремитетите, чија боја е крем до бело.

Во Америка се наоѓа само во западна САД и во јужна Канада.

Дистрибуција и живеалиште

Cervus elaphus има широка дистрибуција, но откако беше уште пошироко. Во моментов таа е присутна во голем дел од Европа до Централна Азија и Северна Африка. Неговата дистрибуција ги вклучува Британските острови, Сардинија и некои други острови во светот. Во Америка се наоѓа само во западна САД и во јужна Канада, иако имало време кога тој населил поголем дел од континентот.

Таа е присутна во Германија, Австрија, Белгија, Кина, Бугарија, Литванија, Монголија, Луксембург, Турција, Словенија, Полска, Норвешка, Украина, Пакистан и Обединетото Кралство. Напротив, се смета за исчезнат од Мексико, Либан, Албанија и пет други земји. Тој беше повторно воведен во Мароко, Грција и Казахстан, а некои популации беа запознаени со земји каде што не е мајчин, како што се Австралија, Португалија, Аргентина и Нов Зеланд.

Црвениот машки елен.

Таа преживува во неколку видови живеалишта лоцирани на ниво на море и до височина од 2.500 метри: ливади, отворени листопадни шуми, алпинистички пасишта, пасишта, планински области и, општо, шуми. Вегетацијата на нејзината околина, не премногу густа, но изобилна, му помага да не остане незабележано од своите повеќе предатори.

Храна

Црвениот елен е божик на преживари , односно, откако јадат и ја голтаат, ја регенерираат храната и голтаат повторно. Ова го олеснува варењето на вашата фиброзна храна.

Нејзината исхрана е составена претежно од треви, осов и дрвна вегетација како што се сумак и црвен јавор. Исто така, вклучува и детелина, глуварчиња, астри и, во некои случаи, одредени габи.

Однесување

Можно е тоа да е најумен елен во светот.

Тоа е социјален вид и обично коегзистира секојдневно со своите сродници. Затоа, формира групи составени од неколку поединци или до 400 од нив. Групите имаат систем на матријархална доминација. Понекогаш се разделуваат во групи од еден пол, а други формираат привремени групи или хареми составени од неколку жени и еден маж.

Црниот елен се стреми да биде мирен и не агресивен со други видови животни . Тој се смета дека живее мирно и ги споделува териториите со белоопасен елен ( Odocoileus virginianus ), па дури дозволува и птици како што се Западните Jackdaws ( Corvus monedula ) да се хранат со крлежите што ги наоѓаат на нивната кожа. Но, понекогаш територијалното однесување доаѓа на виделина. Ова се случува за време на сезоната на размножување, кога машките стануваат агресивни и имаат потреба да се натпреваруваат едни со други за да го зачуваат правото да се парат со женски.

Можно е тоа да е најумен елен во светот. Скијали, ржи и рика се гласови кои се користат многу често за да комуницираат едни со други. Исто така, нивните сетила за вид, мирис и слух се високо развиени и се вклучени во нивната комуникација.

Црвените елени мажи во битка со ритчиња.

Репродукција

Мажот на Cervus elaphus ја достигне својата сексуална зрелост на возраст од 16 месеци, но претпочита да не се пали додека не добие соодветна големина за да се соочат со другите мажи од женките. Во сезоната на размножување се борат неколку битки, во кои тие се борат и напаѓаат со нивните цврсти рогови . Борбата завршува кога поединец се предава и бега, но во посериозни случаи губитник завршува со сериозни повреди или смрт.

Помеѓу крајот на септември и ноември, машки и женски колега, а по период на бременост од 240-262 дена, женката раѓа едно или, многу ретко, две мали перики од околу 15 килограми во тежина и мали светлосни точки. на грб. Нивниот недостаток на координација е надминат со текот на времето.

Во нејзината природна состојба и без нарушувања има очекувано траење на животот до 20 години, но навистина има тенденција да живее помалку поради бројните закани со кои се соочува. Мажјаците имаат тенденција да живеат помалку од женките, бидејќи борбите со други мажи се ризични и стануваат смртоносни.

Состојба на конзервација: "Мала загриженост".

Закани и конзервација

Црвениот елен е еден вид "Мала загриженост", како што е наведено од страна на Меѓународната унија за заштита на природата. Најчестите предатори се пума ( Puma concolor ), кафеавата мечка ( Ursus arctos ), американската црна мечка ( Ursus americanus ), сивиот волк ( Canis lupus ), којот ( Canis latrans ) и црвениот рис ( Lynx rufus ). Нивните антропогени (човечки предизвикани) закани лов на нивното месо, кожа, органи и рогови и губење на живеалишта поради конверзија на земјиштето во земјоделско земјиште и во урбаните средини.

Извори

http://www.iucnredlist.org/details/41785/0

http://animaldiversity.org/accounts/Cervus_elaphus/

http://www.arkive.org/red-deer/cervus-elaphus/

http://naturalhistory.si.edu/mna/image_info.cfm?species_id=33

https://en.wikipedia.org/wiki/Red_deer