Pyrus communis

Постојат 22 видови на круша, сите вклучени во групата на Rosaceae, а со тоа и во врска со дрвјата од дуња, јаболко и меларна, меѓу другите; сепак, тоа е честа круша или европска круша што најмногу се одгледува во овоштарниците надвор од Азија. Тоа е одгледувано во Европа илјадници години , и тоа беше Французин кој ги популаризираше своите круши.

Ред: Розалес
Семејство: Rosaceae
Род: Пирус

Опис

Вообичаената крушка е средно и директно багажникот, тенка и со скршено кора сиво-кафеава до црвеникаво-кафеава или сива. Севкупно, може да достигне до 13 метри во висина, но обично мери околу 10 метри. Листопадни лисја се јајца и нивните рабови се малку забирани. Тие покажуваат светла зелена боја на горниот дел или зрак, а долната страна е бледа и досадна. Обликот на дрвото е конусен, со широк и малку кружно стакло.

Ароматичните цвеќиња, кои имаат 5 ливчиња, растат во кластери наречени corimbos; тие се отворени inflorescences со pedicels или peduncles (гранчиња кои го држат цвеќиња, а подоцна и овошјето) долго. Нивната боја е обично бела и тие се мерат околу 1,2-2 сантиметри во дијаметар.

Круша цвеќе

Дистрибуција

Вкупната круша е родна во Централна и Источна Европа, како и во Југоисточна Азија, иако одгледувањето сега се протега во некои региони на Северна Америка и Австралија и стана натурализирано во Обединетото Кралство, како и во поголемиот дел од источниот САД Се развива природно во областите на умерена клима, во целосна сонце. Одгледуваните дрвја растат на суви, топли места со добро исцедена почва; сепак, добро толерираат малку влажни почви. Дрвото, исто така, толерира средини со одредено ниво на контаминација.

Репродукција и сорти

Во своето природно живеалиште, Pyrus communis се репродуцира благодарение на вкрстеното опрашување, односно транспортот на полен од едно дрво до друго. Почнува да цвета на пролет, а цвеќето, хермафродитите, се опрашуваат од инсекти, обично пчели. Одгледуваните круши бараат 600 до 1.000 ладни часови и може да се сеат од семе или графтови. Бидејќи цвеќињата содржат малку нектар, пчелните семејства обично се ставаат во близина за да привлечат инсекти и дрвјата се опрашуваат. Обично, засадените дрвја почнуваат да произведуваат овошје околу 4 или 5 години по садењето и, во зависност од сортата, созреваат од средината на летото до есента.

Крушата содржи значителни количини на фруктоза, сорбитол, влакна и витамин А.

Најголемиот дел од крушите што се наоѓаат на пазарите и супермаркетите се вообичаени сорти на круша. Меѓу најпознатите се "Вилијам Бон Кретиен" или "Бартлет", кој има големо, слатко и умерено сочно овошје; "Конференција", со издолжено и тенко овошје, со сочно, ароматично и малку розово месо кога е зрело; "Beurre Bosc", со црвеникаво овошје и кремасто месо; и "Anjou", малку кисел и со тенка кожа.

Употреба

Pyrus communis се одгледува во основа за своето овошје, меко, сочно, слатко и освежувачко месо, со малку зрнеста текстура. Обично се јаде свежо, но исто така и во џемови, сосови, гарнитури и бескрајни десерти. Исто така постои и вино, кое иако е со добар квалитет, е малку познато. Крушата содржи ниско ниво на витамин Ц, но значителни количини на фруктоза, сорбитол, влакна и витамин А.

Круши-

Вообичаената круша има некои традиционални лековити намени . Познато е дека има адстрингентни и седативни својства. Од листовите на дрвото се добива жолта боја, а дрвото, тешка и отпорна, може да се користи за да се направат мали предмети. Крушен сок може да предизвика дијареа кај деца, па затоа нејзината потрошувачка треба да биде ограничена.

Закани и конзервација

Вообичаената крушка е подложна на напади на неколку видови на бактерии кои предизвикуваат болести како што се пожари, одговорни за видот Erwinia amylovora . Оваа болест се јавува кога околината околу дрвото е многу жешка и влажна. Во случаи кога дрвото се сее во голема длабочина, постои ризик да се гниење на круната, предизвикана од бактериите од родот Phytophthora, и ако во пролетта влажноста е висока, може да се развие бактериски корнер кога организмите од родот Pseudomonas неселективно. Таа е исто така ранлива на габите Неофрабеја маликортицис, Гломерула Цингулата, Ботрисофаерија обтуса, Вентуриа Пирина и други.

Бидејќи нејзиното одгледување е многу распространето, обичната круша не е во опасност да исчезне.