Карактеристики на човечкиот пристапен систем

Кожата, косата и ноктите се збир на надворешни структури, кои лесно може да се забележат, што го сочинуваат споен-системот. За разлика од другите системи на човечкото тело, тие не се наоѓаат во организмот. Овој систем делува како слој кој ги штити внатрешните компоненти, така што ги спречува ударите, исеките, оштетувањата предизвикани од проектили и други видови повреди за да ги оштети виталните органи како што се бубрезите , црниот дроб и срцето , и дека бактериите или бактерии доаѓаат во контакт со нив.

Овој систем делува како слој кој ги штити внатрешните компоненти на телото од повреда, бактерии или бактерии.

Покрај заштитната функција, дел од телесниот отпад се отстранува од површината на кожата, косата и ноктите, како што се мртвите клетки и супстанциите преку пот. Всушност, растот на косата и ноктите се должи на зголемувањето на бројот на мртви клетки кои треба да се отстранат.

Често, појавата на кожата, косата и ноктите на поединецот го открива здравјето или состојбата на ова.

Компоненти на човечкиот пристапен систем

Кожа

Тоа се нарекува "најголем орган на човечкото тело", и тоа е вистина. Го опфаќа целото тело и претставува околу 12-15 проценти од вкупната тежина. Зафаќа површина од 1,5 до 2 метри.

Кожата го покрива телото постојано, иако во некои области нејзината структура е различна. На пример, малите и деликатни области како што се очните капаци се покриени со многу тенка кожа, со тенка епидермиса. Најгустата кожа е онаа што страда од најголема изложеност на триење и напади од надворешното опкружување, како во случај на стапалата на стапалата и дланките на рацете.

- Има 3 слоеви:

Епидермис Тоа е најоддалечениот слој и чија примарна функција е заштита. Се состои од рамни епителни клетки и значителен отпор.

Дермис Тоа е слојот лоциран под епидермисот. Таа содржи флексибилно сврзно ткиво и всушност има два слоја: папиларен и ретикуларен. Првиот од нив се состои од изоларно сврзно ткиво, додека вториот се состои од густо сврзно ткиво: двете обезбедуваат еластичност. Најважните податоци за дермисот: тој содржи крвни садови, жлезди и многу нервни завршетоци.

Хиподермис Тоа е слој од маснотии кој има функција на изолирање на телото, складирање на енергија и намалување на штетата од шокови.

Коса

Телото е покриено со милиони филаменти составени главно од кератин, влакната, со исклучок на стапалата на нозете, дланките на рацете, усните и дел од гениталните органи.

Косата започнува од дермалниот слој и се протега надвор од кожата. Не сите влакна на телото се исти, очигледно. Кратките и тенки се влакната кои покриваат поголем дел од телото, додека најгустите обично се наоѓаат во пазувите, логовите и лицето и нозете кај мажите. Долгите влакна на главата ја сочинуваат косата, која го штити од сончевите зраци.

Нокти

Тие се тешки плочки на рамни мртви кератински клетки пронајдени на врвовите на прстите и прстите. Телото на ноктите е оној дел што секој го гледа; под него е ноктот или креветот на ноктите. Полукругот во телото на ноктите е лунула .

Работа на човечкиот пристапен систем

Овој систем игра важна улога во повеќе телесни потреби. Прво, на кожата се нервните завршетоци кои го чувствуваат чувството на допир. Областите како што се усните и earlobes се многу почувствителни од другите. Секако, кожата ги штити ткивата и внатрешните органи, ја спречува дехидрацијата и водата од надвор заобиколува и спречува, благодарение на меланинот, штетното зрачење од сонцето влијае на клетките на епидермисот и ракот на кожата. кожа

Тоа помага да се задржи температурата на телото на околу 38 ° C, погодна за функционирање на клетките . Овој механизам на терморегулација се базира на констрикција и дилатација на крвните садови на дермисот, со што се намалува и се зголемува, соодветно, протокот на крв за да се намали и да се зголеми ослободувањето на топлина. Од друга страна, потењето има две намени: го освежува телото и ги елиминира отпадните материи.

Кожата е прва одбрана против организми кои можат да бидат штетни за телото.

Болести и нарушувања на човечкиот пристапен систем

Некои од нив се:

- Атопичен дерматитис. Оваа реакција на кожата е наследна; органот претставува недостаток на протеини. Засегнатото лице чувствува чешање и забележува пукање и црвенило во пликови.

-Пооријаза Тоа е хронична, воспалителна состојба, во која се појавуваат црвени плочки со скали кои создаваат интензивен чешање. Ова е затоа што клетките на кожата се репродуцираат со невообичаена брзина.

-Алопеција. Привремена или трајна губење на косата или косата на телото, во одредена област или во поголемиот дел од телото. Тоа може да биде предизвикано од фактори како што се стрес, од болести како рингворм, со агресивни третмани како што се хемотерапија, па дури и од хемиски повреди.