Карактеристики на машкиот репродуктивен систем

Машкиот репродуктивен систем споделува со женската главна функција да создаде ново човечко суштество, но неговите делови и функционирање се различни од нив.

Машката репродуктивна клетка е спермата која, по сексот, ја снабдува јајцето за да произведе зиготи или јајца што ќе станат ембрион, потоа фетус, и надвор од матката, кај бебето.

Делови од машкиот репродуктивен систем

Пенис Долг орган чија функција е копулаторна, односно ја транспортира спермата од машкото тело во вагината за време на сексуалниот однос. Исто така, ја избрка урината преку уретрата.

Скротум Тоа е торбата на кожата која ги содржи тестисите и ги штити.

Тестиси Овие две овални структури лоцирани на страните на пенисот ги сочинуваат машките гонади и се одговорни за производство на машки секс клетки: спермата. Покрај тоа, тие произведуваат полови хормони.

Уретра Тоа е цевка која е внатре во пенисот и транспортира сперма и урина за евентуално исклучување.

Епидидимис Белузната маса на површината на тестисите што одговара на валаната цевка од околу 6-7 метри во должина, каде што сперматозоидите се складираат и зреат.

Одложени проводници. Ова се нарекува две тесни канали долги околу 30 сантиметри, кои имаат задача да донесат сперматозоиди од епидидимиите до ејакулаторните канали, кои се поврзуваат со уретрата.

Семенски везикули. Тие се две кеси поврзани со vas deferens кои лежат на едната страна на мочниот меур. Тие се одговорни за производство на течност која ја храни и им помага на спермата да се транспортира.

Семиноферни тубули. Валани цевки каде што се јавува сперматогенеза (процес во кој спермата се развива).

Простата Оваа жлезда го опкружува вратот на мочниот меур. Тој обезбедува дел од семената течност, малку алкална течност.

Функционирање на машкиот репродуктивен систем

Органите на машкиот репродуктивен систем се специјализирани за производство и емисија на сперматозоиди, клетки чија функција е да се оплоди јајцето. Ова производство е изводливо кај мажите по пубертетот, кога сексуалните органи зреат и растат .

Процесот со кој се произведуваат сперматозоидите е сперматогенезата, која започнува во семинозните тубули во тестисите. Потоа, спермата патува до епидидимисот, каде што тие созреваат и стануваат подвижни (многу корисно кога се наоѓаат во вагината и мора да се движат во потрага по јајце). Подоцна тие патуваат низ vas deferens и во семенските везикули се мешаат во течност богата со фруктоза и други состојки кои ја негуваат и заштитуваат спермата. Спермата поминува во уретрата благодарение на мускулните контракции на простатата.

Процесот со кој се произведуваат сперматозоидите е сперматогенезата.

За време на сексуалниот однос, сунѓевото ткиво се наполни со крв и ги компресира вените, што предизвикува стврднување и покачување на пенисот. Оваа ерекција, поттикната од сексуална возбуда, го олеснува воведувањето на пенисот во вагината. Мускулната контракција на каналите го транспортира спермата во уретрата, а подоцна, семето се депонира со ејакулација во вагиналниот канал, од каде што се движат низ матката и до фалопиевите туби, каде што еден од милиони сперматозоиди ѓубре јајце

Тестите исто така имаат ендокрина функција со секретирање на полови хормони. Главните се: тестостерон, кој ја стимулира сперматогенезата и развојот на сексуалните карактеристики како што се појава на пубична и аксиларна коса и проширување на надворешните гениталии; Лутеинизирачки хормон, кој го стимулира производството на тестостерон.

Болести или нарушувања на машкиот репродуктивен систем

-Простатис. Тоа е инфекција на простатата, често предизвикана од бактерии . Меѓутоа, во некои случаи неговото потекло не е бактериско. Таа произведува интензивна болка во долниот дел на грбот, како и треска.

-Раце Пролиферацијата на клетките на ракот се јавува главно во тестисите и во простатата и може да се прошири и на други делови од телото. Секој вид на рак е многу опасен и може да бара хируршка интервенција за отстранување на оштетениот орган. Ракот на простатата е втор најчест рак кај мажите.