Игуана

Семејство Iguanidae

Информации и карактеристики

Игуана, од семејството Игуанида, е лушпест рептил од тропските предели. Овој род вклучува карибински игуана ( Iguana delicatissima ) и зелена игуана или позната како Игуана игуана . Вторите се најчесто користени за одгледување на заробеници.

Дистрибуција на игуана

Игуаните живеат во Централна Америка, Јужна Америка, Карибите, долж Антилите и Галапагосските Острови. Овие видови можеме да ги најдеме во мангрови, џунгли, тревници и реки.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Торни ѓаволот

Тие се одлични планинари, па живеат во дрва кои не се многу високи и се движат меѓу растенијата со голема брзина.

Опис на игуана

Големината на игуаните се движи од 14 см до 1,5-1,8 метри во должина. Зелената игуана може да достигне тежина од 15 килограми.

Мажот има поголем и поизразен грб од женката. Тие имаат двојна брадата, серија боцки кои се протегаат од назад до опашката и трето око на главата наречена "париетално око", кое служи за производство на хормони потребни за терморегулација (израмнување на телесната температура). Зад нивните вратови содржат скали во вид на врвови наречени туберкуларни скали.

Игуаните можат да ја искористат својата долга опашка опашка за да се одбранат, како што е случајот со зелената игуана која може да предизвика силни удари со неа. Очигледно тие се агресивни животни, но ако не им пречи, тие се страшно и испаднат да бидат сосема безопасни.

Нивното чувство за видување е многу развиено, бидејќи тие можат да ги согледаат облиците, сенките, боите и движењата на долги растојанија. Тие ги користат нивните очи за да ја најдат својата храна и да комуницираат едни со други, бидејќи користат визуелни знаци.

Неговото уво се нарекува тапанчето и се наоѓа зад очите. Бојата на кожата на игуаните им овозможува да се маскираат во својата средина за да не бидат видени од предатори.

Игуана храна

Тие се сосема тревопасни животни, па се хранат со лисја, цвеќиња и некои плодови.

Репродукција на игуана

Тие се oviparous и ги поставуваат нивните јајца под земјата главно во месец февруари. Iguanas достигне сексуална зрелост на рана возраст од 16 месеци. Тие достигаат до фаза на зрелост на 36 месеци кога достигнуваат должина од околу 70 см.

Закани од игуана

Домашните животни како мачки и кучиња може да претставуваат опасност за игуаните. Исто така, змиите, некои птици, јазовецот и ракунот главно јадат јајцата од овој вид.

Човекот несомнено ги претставувал најстрашните предатори, бидејќи месото игуана е ценето и сметано е егзотично месо; неговата цена е повисока од онаа на пилешко и риба. За ова тие се сурово убиени, без размислување или почит.

Со својата кожа, торби, чанти, ремени, меѓу другите производи се произведуваат и нелегално се продаваат како домашно милениче. Во моментов постојат групи кои ги спасат овој прекрасен вид од агресивните раце на човекот, но се уште има многу за искоренување на овој проблем.