Нутриционистички потреби

Човекот е живо суштество кое треба да се храни за да преживее, да расте и да се развива. Храната е извор кој ги обезбедува неопходните средства за ова, но покрај тоа што е неопходност, храната е задоволство.

Човечката исхрана варирала низ својата еволутивна историја . Се разбира, она што не е променето е нејзината хетеротропна состојба, бидејќи човекот зависи од прашањето на другите живи суштества за да се хранат.

Што луѓето јадат?

Можев да те заинтересирам ...
Храна од животинско потекло
Храна од растително потекло

Човекот е сештојадичен: може да консумира храна од животинско потекло и од растително потекло, се додека тие се јадат. Сепак, ова не беше секогаш случај. Првите предци на Homo sapiens веројатно се хранат со растителна материја и некои инсекти. Тековната теорија ја сугерира можноста дека човечкиот мозок ја зголеми својата мозочна маса како резултат на вклучувањето на месото во неговата вообичаена исхрана, а можеби и при кулинањето на храната може да добие повеќе енергија.

Првите луѓе одржувале диета добиени од лов, собирање и риболов. Подоцна развиле земјоделство и домашни животни , а нивните можности за хранење се темелеле на тоа како да ја организираат храната што ја имале.

> Првите предци на Homo sapiens веројатно се хранат со растителна материја и некои инсекти.

Со текот на времето, жителите на различни региони во светот изградија посебни гастрономи според ресурсите на регионот и нивните потреби. На пример, познато е дека Арктичкиот инуити консумираат повеќе суровини отколку луѓето во западните општества.

Сорти на човечка храна.

Луѓе консумираат храна која содржи компоненти кои се корисни за човечкото тело: масти, шеќери, јаглехидрати, минерални соли и така натаму. За возврат, овие компоненти се составени од супстанции, како што се аминокиселини, кои се наоѓаат во телото и кои се неопходни за раст, заштита, одржување, поправка и снабдување со енергија на телото. Човекот може да преживее без јадење околу 20 до 40 дена, во зависност од неговото здравје, неговата телесна тежина, нивото на масти и други фактори. Она што е јасно е дека никој не може да живее без јадење.

Иако секој регион на планетата се карактеризира со одредена гастрономија, телото на сите човечки суштества има потреба од хранливи материи или основни хранливи материи. Тоа се компоненти на храната и се поделени на органски и неоргански. Првите, како што се витамини, протеини и јагленохидрати, се формираат со органски соединенија, додека неоргански се, се разбира, формирани од неоргански соединенија; на пример, вода и минерали.

Од друга страна, се нарекува макронутриенте за целата таа нутриција што телото бара во големи количини, како што се:

-Протеини. Овие хранливи состојки се состојат од кислород, јаглерод и водород и азот и сулфур во помал процент. Тие помагаат во поправка и раст на телото. Тие произведуваат дигестивни ензими и помагаат да се заменат оштетените ткива.

-Хидрати на јаглерод. Тие се најголемиот извор на енергија за голем дел од светското население. Скроб, лактоза и сахароза се јаглени хидрати.

-Граси . Тие обезбедуваат енергија и се неопходни за оптимално здравје.

Нека вашата храна е вашиот лек и нека вашиот лек биде вашата храна.

Хипократ

Микронутриенти се потребни во мали количини, како што се витамини и минерали. Сега, водата е од гледна точка на најважната компонента на исхраната, бидејќи овозможува функција на метаболизам и регулирање на температурата. Без вода човекот составен од 60 проценти од нив не може да преживее повеќе од неколку дена.

Влакна е компонента на исхраната која не е сварлива од цревата, но е суштинска поради тоа што помага во елиминирање на отпадот од храна и вежбање како средство за други хранливи материи.

Здрава храна

Урамнотежена исхрана

Исхраната на една личност мора да биде доволна и избалансирана, способна да обезбеди енергија за реализација на секојдневните активности и да го задржи организмот здрав. Недостатокот или вишокот на хранливи материи е проблем кој води до различни состојби како што се дијабетес, дебелина, анемија и бројни други болести.

Дали сте слушнале велејќи: "Ние сме она што го јадеме? И фразата што му се припишува на , "Нека твојата храна да биде вашиот лек и нека вашиот лек биде вашата храна"? Здравјето на луѓето е интимно поврзано со видот, количеството и квалитетот на храната, така што исхраната на едно лице мора да биде во согласност со нивната возраст, нивните активности и нивните специфични потреби. Асистент со високи перформанси бара повеќе јагленохидрати, додека седечка жена мора да го намали внесот на маснотии за да избегне дебелина.

Урамнотежената исхрана вклучува производи како што се месо, зеленчук, овошје, млечни производи, пулсирања, житарици и деривати. Размислете за познавање на храна пирамида, која укажува на храна групи потребни за одржување на здравјето.

Можев да те заинтересирам ...

Храна пирамида
Човечка дебелина