Solanum lycopersicum

Кетчупскиот сос со кој се подготвуваат хамбургери и помфрит, се прави со домати, а тие пак се произведуваат во фабриката за домати, растение поврзано со компирот и наранџила или луло. Поради својот генерално сладок вкус и неговото вклучување во садовите, доматот обично се смета за зеленчук, но ботанички е плод.

Во некои делови од централниот и јужниот дел на Мексико, црвениот и големиот домат се нарекува домат, за да се разликува од зелениот домат или томатило ( Physalis ixocarpa ). Зборот "домати" е изведен од терминот јазик на Нахуатл Томатол .

Ред: Solanales
Семејство: Solanaceae
Род: Solanum

Опис

Фабриката е годишна тревничка. Ова значи две работи: 1) нејзините тенки и качувачки стебла не се дрвни, како оние од стеблото на дрвјата, и 2) се казнува, се репродуцира и умира во текот на една година. Таа има повеќе стебла кои се протегаат низ земјата, и ако се одгледуваат, може да се заплеткаат околу структурите. Достигнува 180 сантиметри ако нејзините стебла се исправени, но обично се зголемува на околу 100 сантиметри. Тие се покриени со тенки и кратки влакна.

Solanum lycopersicum има алтернативни лисја со назабени рабови, малку влакнести и со 5-9 летоци, кои се регистрираат помеѓу 10 и 25 сантиметри во должина и покажуваат малку темно зелена боја. Тие растат по должината на стеблата; сепак, некои примероци имаат едноставни листови. Има жолто цвеќе од 5 ливчиња и релативно мала големина: 1-2 сантиметри широк.

Домат цвеќиња.

Плодот на фабриката за домати е кружен бери, иако обликот варира во зависност од сортата. Некои домати се издолжени и цилиндрични, други се многу кружни, а други имаат неколку локули кои ги прават слични на пиперките. Кожата е тенка и восочна, црвена или жолта боја. Одредени сорти се виолетови и зелени. Внатрешноста е пулпа генерално црвена и во некои делови малку желатинозна, со клетки од мали семиња со светла боја.

Домородците на Mesoamerica веќе користеле домати како состојки за неколку јадења.

Дистрибуција

Фабриката за домати потекнува од Јужна и Централна Америка. Дивите видови најверојатно прво се развиле во Андскиот регион, можеби во Еквадор и во Перу, но се верува дека домицирањето се одржало во Мексико стотици години пред доаѓањето на европските освојувачи. Домородците на Mesoamerica, вклучувајќи ги и Ацтеките, веќе користеле домати како состојки за неколку јадења. Ацтеките ги спомнале во некои од нивните списи; во некои тие укажуваат на подготовка на еден вид сос изработен со семки од тиква , сол, мелено пченка, пиперки и домати.

Подоцна, во почетокот на шеснаесеттиот век, фабриката била воведена во Европа и во Азија од Филипините. Шпанија и Италија беа првите што ја прифатија како храна, додека во Франција и северна Европа првично се чуваа како украсни растенија, бидејќи веруваа дека фабриката е отровна (веројатно поради црвените плодови и нивната врска со беладоната и други Solanaceae).

Фабриката се одгледува комерцијално низ целиот свет , но расте во некои делови подобро отколку кај другите, особено во топли клими. Успева во услови на добра сончева светлина и не толерира мраз добро. Во областите на ладна клима, нивното одгледување се изведува во оранжерии.

Репродукција и сорти

Постојат околу 7.500 видови домати.

Фабриката за домати почнува да цвета од почетокот на летото. Во дивината, на цвеќињата им е потребен полен од цвеќињата на други растенија, што значи, тие бараат вкрстено опрашување. Одгледуваните сорти можат самите да се оправат, а тоа се случува благодарение на инсектите како што се пчелите или ветерот. Може да се шири од семиња или садници.

Доматот е овошје толку неопходно во кујната ширум светот, дека има околу 7.500 видови! Некои од нив се црешевиот домат ( Solanum lycopersicum var. Cerasforme ), "Adoration", "Campari", "Зелената зебра", "Жолта круша" и "Рим". Во моментов, главните производители на домати се Кина, Мексико, Индија, САД, Турција, Египет, Иран, Шпанија, Италија и Бразил.

Solanum lycopersicum.

Употреба

Доматот е многу важен во кујната. Количината на чинии и сосови кои го носат е огромна. Нема пица, газпачо, шпагети бологнеа и кетчуп сос кои не го содржат, а исто така, со тоа сокови, се мијат и пијат многу пијалаци како коктел од крвава Марија. Може да се каже дека денес е елементарен дел од човечката исхрана.

Томато е состојка во некои козметички производи кои помагаат да се ублажат изгорениците.

Тоа е овошје богато со витамин А, тиамин, ниацин, витамин К, калиум, фосфор и ликопен, моќен антиоксиданс кој се чини дека го намалува ризикот од рак кај луѓето, иако се потребни конечни студии поврзани со ова прашање. Томато е состојка во некои козметички производи кои помагаат при навлажнување на кожата и ублажување на изгорениците. Не е препорачливо да се подготвува чај или да се џвака лисјата на растението, бидејќи, како и стеблата и незрелите плодови, содржат најмалку две токсични супстанции (томатина и солнина) кои можат да влијаат на здравјето.

Закани и конзервација

Фабриката за домати не е глобално загрозена фабрика ; сепак, тие може да бидат погодени од штетници предизвикани од габични, бактериски и инсекти, како што се Ralstonia solanacearum , вирус на мозаик од тутун, Pseudomonas corrugata, Alternaria alternata, Stemphylium botryosum, Alternaria solani и Oidiopsis sicula . Некои болести кои најчесто го напаѓаат се доцно лошо и лиснави. Отпорност на болести варира меѓу сорти.