Автор на сликата: Павел Кириллов. Оваа датотека е лиценцирана под лиценцата Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.

Руска еднобојна

Самбар, исто така наречен самбур, е голем вид елен роден во . Седум тековни подвидови се препознаваат дека се разликуваат меѓу себе во аспекти како што се големината и физичкиот изглед. Овие подвидови се: руска еднобојна еднобојна, руски еднобојни брокеи, руски еднобојни коњи, руски еднобојно камбојензи, руска еднобојна хаинана, руски еднороден дежани и руски еднобоен свињии .

Ред: Артиодактила

Семејство: Cervidae

Пол: руски

Опис

Самбар е најголем од источниот елен. Генерално, должината на носот до опашката е од 1.62 до 2.7 метри; Неговата висина е од 100 до 160 сантиметри до рамената, а неговата тежина е обично во опсег од 100-350 килограми. Сепак, некои поединци може да растат малку повеќе; најголемиот маж дојде до тежина до 546 килограми. Постои означен сексуален диморфизам со оглед на тоа што мажите се значително поголеми и потешки од женките, а покрај тоа, имаат и рогови од должина до 110 сантиметри.

Руската еднородна боја се одликува со кафеав слој кој е густ, долг и многу богат, особено во вратот на машките. Повеќето елени имаат долна површина на телото што е побела од горниот, но самбар покажува стомак потемни од останатиот дел од телото. Ушите, опашката и екстремитетите на двата пола може да бидат бели. Како необичен факт, лактарни или бремени жени и возрасни мажи имаат мало црвено место на вратот без коса, што лачи белузлава течност.

Дистрибуција и живеалиште

Самбар е вид роден во Азија, но моментално е дистрибуиран на места далеку од едни со други, како што се САД, Австралија, Нов Зеланд и Јужна Африка. Во таа северноамериканска земја живее главно во одредени региони како Флорида, Тексас и Калифорнија. Сепак, неговата природна дистрибуција ги вклучува јужните Хималаи, јужна Кина, Бангладеш, Камбоџа, Индија, Брунеи, Индонезија, Непал, Тајланд, Виетнам и Шри Ланка.

Типичните живеалишта на Русо еднородно се влажни и суви листопадни шуми, трнливи шуми, бор и дабови шуми и зимзелени шуми. Таа е способна да се адаптира на плантажите, обработливо земјиште, па дури и скитници стрмни карпести падини.

Храна

Тоа е тревопасен вид чија исхрана содржи широк спектар на растенија, како и бобинки, зеле, зрели плодови (собрани од почвата) и кора од дрвја; сепак, составот на нивната исхрана варира во секоја сезона во годината во зависност од достапноста на вегетацијата. Во некои области тие вклучуваат до 180 видови растенија.

Ресурс на храна редок кај животните, но често во самбар е камен со сол, кој има тенденција да лиже. Мора постојано да пие вода, па затоа сака да биде блиску до секое тело кое содржи слатка и свежа течност.

Однесување

Тој ги одржува ноќните навики, па затоа сака да се одмори во текот на денот. Не може да се каже дека е многу социјално, бидејќи тој обично се наоѓа сам. Тоа да, за време на сезоната на размножување формира мали групи и жените се гледаат со патување со своите млади.

Поединци комуницираат едни со други благодарение на хемиските сигнали и позициите на телото. При откривање на опасност, на пример, тие ја испружуваат опашката во исправена положба и ги креваат главите, веднаш се ставаат во состојба на готовност. Од друга страна, самбар е добар пливач, и често се врти во калта.

Мајка и бебе од самбар. / Автор: Сунил Шарма. Оваа датотека е лиценцирана под Криејтив комонс Наведи извор-Сподели под исти услови 4.0 Меѓународна лиценца.

Репродукција

Самбар одржува полигамозен систем за парење, а мажјаците се сочуваат со повеќе од една жена за време на сезоната на парење. Поединци достигнуваат сексуална зрелост околу 18-24 месеци и можат да се репродуцираат во секое време од годината, иако најчесто тоа го прават во периодот од септември до јануари.

Потомците се gestated во рамките на телото на женскиот за 8 месеци; ова е периодот на гестација. По ова време се раѓа едно теле од 5 до 8 килограми што, ако е машко, ќе развие рогови меѓу својата прва и втора година од животот.

Закани и конзервација

Овој елен има неколку природни предатори како крокодили и тигри. Еден од неговите најзначајни непријатели во Индија е бенгалскиот тигар , кој има диета која е составена од 60 проценти од самарскиот. Кучињата и болните или повредените лица се од особен интерес за леопарди и азиски диви кучиња.

Црвената листа на Меѓународната унија за конзервација на природата го самиот каталог на самар како "ранливи" видови, бидејќи нејзиното население се намалува. Човекот има голема одговорност во оваа ситуација, поради две главни причини: лов со огнено оружје, стапици или обучени кучиња и уништување на нивното живеалиште. Бидејќи неговото месо е ценето и високо консумирано, побарувачката е висока и ова го поттикнува нејзиниот промет.

Извори

http://www.iucnredlist.org/details/41790/0

http://animaldiversity.org/accounts/Rusa_unicolor/

http://www.arkive.org/sambar-deer/rusa-unicolor/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sambar_deer