Море желка
Семејство Челониоида

Информации и карактеристики

Морски желки се дел од хелониоиди (Научна класификација: семејство Челониоида). Постојат 6 подвидови.

Тие се рептили на ладна крв и ги населуваат сите тропски океани. Тие се исклучиво морски, но земјиштето само за гнездење.

Дистрибуција на морска желка

Повеќето видови желки се наоѓаат во плитките води на заливите, лагуните и устите. Други одат на отворено море.

Опис на морската желка

Морските желки можат да пливаат со брзина од 27 до 35 км / ч. Неговиот силен врат е формиран од осум пршлени и не може да се стави во школка како терапии.

Подвидови на Море желка
Олива ридливата желка
Желка од кожа
Журка со логор
Hawksbill желка
Зелена желка

Тие немаат заби, но остри клунови на горниот дел на нивните вилици. Неговите уши не се видливи со голо око, бидејќи ги има внатрешно и тие се многу ефикасни.

Тие можат да пливаат и да го задржат здивот десет минути, а потоа да донесат до површината за да дишат. Нивните перки се прилагодени на водниот живот, така што на копно се движат со тежина и бавноста.

Нешто што ги идентификува е нивната силна и шарени школка која, според видот, варира во боја и текстура. Балала желка на пример, има тенка и флексибилна, па паѓа во категоријата меки желки.

Како и сите влекачи, морската желка ја менува телесната температура која се прилагодува на околината, има скали на кожата, дише преку белите дробови и има срце со три комори.

Море желка хранење

Слатководни желки се месојадни и сејадници морски желки, кои се хранат со сунѓери, мекотели, ракови, алги, морски растенија, риби и корали кои обезбедуваат калциум за зајакнување на школка. Најмногу месојади јадат октопод или мали животни на 'рбетници, како и медуза.

Репродукција на морска желка

Репродукцијата се одвива во водата, во водите во близина на брегот. Овие достигнуваат сексуална зрелост на 6 или 8 години. Машките монтирања на врвот на женката, ги копаат канџите и иницираат копулација.

Откако ќе се отстрани пенисот, женката може да ја чува спермата неколку години.

Јајцата во внатрешноста на женката треба да се формираат две до три недели. Неколку недели подоцна, жените пристигнуваат на бреговите во гнездо, правејќи патувања по должината на плажите за да најдат најсоодветно место каде што ќе потомство. Оваа област треба да биде без вегетација и далеку од морскиот брег, бидејќи високата плима може да го спречи развојот на јајцата.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Гребен Манта Реј

Во рамките на јазот од 40 до 60 см, мајките депонираат 50 до 100 јајца. Младите можат да бидат машки или женски во зависност од температурата на шуплината. Оваа инкубација варира од 40 до 70 дена. Предизвик е да се преживее во вакви услови, бидејќи животните како што се кучињата што можат да копаат, шверцерите на јајца кои се внимателни на овие акции или самите туристи, можат да го оштетат и постепено да завршат со репродукцијата на овој вид.

Ако ниту еден од овие фактори не влијае, откако ќе се родат, сите заедно отишле во морето, каде што повторно трчаа опасност да бидат проголтани од птици како галебите или пеликаните главно. Низок процент успева да стигне до фазата на возрасни, каде што може да живее од 150 до 200 години.

Море желка во своето природно живеалиште

Закани за морето желка

За жал, морската желка е животно кое многу го бара човекот, бидејќи може да искористи сè од него: месо, школка, кожа и јајца. Сите видови се во опасност од исчезнување, иако некои повеќе од другите, како што се hawksbill и зелената желка.

Во моментов незаконски продолжуваат јајцата од јајца наречени "афродизијаци", иако ова е научно докажано дека се лажни. Со школка се направени занаети и додатоци за облека.

Статии поврзани со Море желка

Зелена желка