Карактеристики на циркулаторниот систем

Циркулаторниот систем е комплексен сет на органи и крвни садови, кој се состои од циркулација на крв и транспорт на хранливи материи и гасови до и од клетките. Според Американското здружение за срце, циркулаторниот или васкуларниот систем во основа е составен од срцето и крвните садови.

Главната функција на овој систем е да се вози крв во сите ткива на телото, така што сите клетки ќе го добијат кислородот и хранливите материи што им се потребни за да ја одржат својата метаболичка активност. Исто така, овозможува стабилизирање на телесната температура и pH, како и за борба против болести.

Циркулаторниот систем се состои од циркулација на крв и транспорт на хранливи материи и гасови до и од клетките.

Како функционира циркулаторниот систем? Во процесот на циркулација, срцето пумпа крв преку крв преку артериите, а артериите носат крв од различни делови од телото до срцето.

Циркулаторниот систем е различен во организмите. Луѓето и другите 'рбетници се слични, но кај инсекти, ехинодерми и cnidarians процесот е малку поинаков. На пример, на echinoderms како морска ѕвезда и морски краставици недостаток на карактеристична црвена крв на 'рбетниците, иако тие се, исто така, животни.

Покрај тоа, системот може да се отвори ако срцето има две камери, или затворени ако има четири. Во случај на прво, крвта циркулира слободно низ телото, додека транспортира хранливи материи во клетките, но кислородот е доведен до ткивата со помош на еден вид на цевки кои се отвораат однадвор. Во случај на секунда, крв тече низ крвните садови ако ги оставите. Луѓето, рибите и другите цицачи генерално, исто така, имаат затворен циркулаторски систем, но инсектите и пасиштата имаат отворен.

Човечки циркулаторен систем

Делови на човечкиот циркулаторски систем

Срце

Тоа е орган специјализиран за генерирање на импулсот дека крвта треба да се движи. Тоа е шупливо, со дебели ѕидови и високи 10 сантиметри.

Срцето пумпа крв во ткивата на живото суштество. Она што го слушате кога ќе го држите увото на градите на личноста или кога користите стетоскоп, се контракциите на фотоапаратите.

Крвни садови

Тие се каналите кои носат крв од срцето до ткивата и клетките и обратно. Во зависност од нивната функција, тие имаат различни големини. Следниве се крвни садови:

Вени:   Дали оние што доведуваат до деоксигенирана крв која е оксигенирана додека минува низ белите дробови, до срцето. Порано се верувало дека тие се шупливи, но сега е познато дека имаат вентили кои ја спречуваат крвта да тече наназад.

Conducen la sangre oxigenada desde el corazón hasta los tejidos y las células. Артерии: Тие спроведуваат оксигенирана крв од срцето до ткивата и клетките. Крвта во артериите е секогаш под висок притисок.

Son vasos sanguíneos de pequeño tamaño pues su longitud es menor de 1 milímetro. Капилари: Тие се мали крвни садови, бидејќи нивната должина е помала од 1 милиметар. Во нив се случува размена на гасови и супстанции помеѓу крвта и течноста што е помеѓу клетките на ткивата, наречена интерстицијална течност. Кислородот поминува низ капиларниот ѕид и во ткивата, додека јаглерод диоксидот преминува од ткивата во крвта.

Крвта, од друга страна, е течноста содржана во крвните садови што ги транспортираат неопходните супстанции и отпадни производи. Се состои од плазма, црвени крвни клетки, бели крвни клетки и тромбоцити.

Циркулаторниот систем кај животните

Некои животни од отворениот циркулаторски систем може да имаат повеќе од едно срце.

Кај животни како што се сунѓери, морски краставици и морска ѕвезда, транспорт и дистрибуција на хранливи материи и други неопходни супстанции се врши благодарение на струењата на водата; што е, тие имаат дупки низ кои циркулира вода, а не крв.

> Животни како сунѓери и морска ѕвезда, имаат дупки низ кои циркулира вода, а не крв.

Други животни имаат циркулаторски систем кој е затворен кај 'рбетници, додека кај безрбетниците е отворен. Цицачите се раздвојуваат: имаат двојна циркулација која спречува крв од вените да се меша со тоа од артериите.

Циркулација во растенијата

Озлогласено е дека растенијата немаат крв. Сепак, тие имаат систем преку кој циркулира вода која носи минерални соли, хранливи материи и други основни супстанции.

Растенијата имаат ткиво наречено ксилем, кое ги сочинува проводничките садови преку кои сокот се качува од корените. Фломот е уште едно проводно ткиво преку кое шеќерите минуваат од лисјата на различни делови како што се стеблата, цвеќињата, овошјето и пупките за складирање.

Првиот чекор од овој процес е зафаќање на водата преку корените. Солите и водата го формираат суровиот сок кој се качува низ ксилемот кон лисјата, каде што ќе се користи во фотосинтезата . Потењето овозможува зголемување на сокот благодарение на вшмуканиот ефект.

Накусо

- Потопувањето на растенијата е губење на вода преку лисјата.