Злоупотреба на животни

Алберт Швајцер, добитник на Нобеловата награда за мир 1952: "Секој кој е навикнат да го омаловажи животот на било кое живо суштество, е во опасност да го потцени човечкиот живот".

Прашањето за злоупотреба на животни е многу широко и контроверзно. Прво, животните се живи суштества кои, иако немаат когнитивен развој како човечкото суштество, имаат ниво на интелигенција, реагираат на стимули, чувствуваат болка, генерираат стрес и може да имаат непредвидливо однесување по животот полн со насилство.

Околу светот постојат бројни организации во корист на почитување и заштита на животните кои сакаат да го едуцираат мнозинството од населението за да го разберат негативното влијание произведено во живото суштество , во природата и во нивниот личен интегритет, сурови и нехумани дејства кои се јавуваат секој ден, во секое време.

Околу еден милион животни се злоупотребуваат секоја година од нивните старатели. (Одделот за правда, САД).

Прашањето за злоупотреба на животни е деликатно. Па, откриено е дека многу од активностите што ги правиме секој ден како дел од љубовта кон нашите животни или миленичиња, се дел од еден вид злоупотреба. Се разбира, ова не им се допаднало многу, но сè има објаснување.

Причини за злоупотреба на животни.

Напуштање Вид на злоупотреба на животни.

Можеме да споменеме неколку причини за злоупотреба на животните. Иако се различни, тие имаат исто потекло: човечка акција.

Недостаток на образование

Мало или никакво образование за почит и совест за животни уште од детството, може да доведе до дејствија со намера како дел од морбидното или чувство на супериорност кон беспомошно суштество кое по своите карактеристики или услови не може да се одбрани.

Биди рамнодушен кон активностите на злоупотреба што ги прават други луѓе или ги оправдуваат таквите дела, исто така, се одвива во оваа категорија.

Култура

Некои човечки традиции се придружени со крв или животински страдања, како Ел торо јубилео, Ел гиро дел перо или Патос ал агуа, за да именуваат неколку. Многумина сметаат дека борбата против борбата , која е дел од културата на Шпанија од осумнаесеттиот век, е сурова и непотребна.

Бизнис

Приоритет на придобивките од благосостојбата на животните е уште една причина за злоупотреба. Продажбата на кожи или коски, одгледување на кучиња, тајни борби, меѓу многу други активности, се вршат во сите делови на светот.

Перверзност

Во последно време тие ги објавија видеата во мрежите каде што поединци вршат дела кои ги потценуваат различните видови животни . Таквите факти немаат поинаква разлика од перверзноста и морбидитетот на производителот и на гледачот. Други, за да избегнат да бидат судени од општеството, бараат задоволство во страдањето на животните во изолирани или оддалечени места.

Казнување и корекција.

Како дел од обуката за миленичиња или корекција на општото однесување на животните, можете да направите непотребни казни или казни што може да им наштетат.

Кои се видовите на злоупотреба на животни?

Циркуски животни.

Насилството или злоупотребата на животни не се однесува само на тепање или намерни безмилосни дела. Ова може да потрае многу различни форми, па дури и маскирање како нормално. Генерирање на болка, терор или стрес, исто така, претставуваат дела на злоупотреба.

Како дел од овој широк спектар на можности, законодавството за благосостојба на животните не се обидува да го дефинира во ексклузивна рамка, туку го објаснува како какво било дејство или пропуст што предизвикува непотребна или неразумна штета на животно. Со оваа генерализирана изјава, различни видови на ситуации може да се третираат во различни контексти.

Како конкретни примери на суровост, може да се спомене:

Тајни борби.

Се нарекува спорт, но од самиот почеток, многумина се противат на овој термин за решавање на борбите меѓу животните. Најчести се борбите на кучиња и петли, каде што вторите, дури, се дел од традиционалните фестивали во земји како Мексико.

Од почеток до крај, односно од подготовката, во конфронтациите, па дури и во подоцнежните договори, постои насилство. Пред битките животните се опремени со остатоци или осакатени делови од телото за да спречат противникот да ги држи во тие области за да победи.

Во случај на кучиња, обуката е многу сурова и насилна, бидејќи тие ги прават пракса со кучињата скитници и други животни. Тие се изолирани, оковани, дрогирани и инјектирани со анаболни стероиди за зголемување на мускулната маса. Тие, исто така, ги осакатуваат опашката и ушите за да избегнат да испраќаат сигнали на јазикот на телото на "ривал".

Циркус

Ова е еден од примерите во кои човекот често не гледа животно страдање. Се покажа дека зад циркусот делува со животни, особено дивите животни, има злоупотреби и страдања предизвикани од тренери и старатели.

Кавици, метални столбови со куки, електрични шокови, меѓу другите инструменти на тортура, се користат на животните за да ги почитуваат нарачките во замена за храна. Лавовите , тигрите , мечките , слоновите , зебрата итн., Се лишени од природен живот за да се соочат со условите на затворање и насилство, каде што мора да ги извршуваат движењата и да стекнат потполно ненормални ставови за нивната состојба.

Напуштање

Ова вклучува напуштање и далеку од дома и во ист дом. Честа тип на напуштање е да се задржи животното далеку доволно далеку, така што не се сеќава како да се врати дома. Друга е дека нивната слобода е ограничена со синџири или во многу мали и тесни простори, без храна, чиста вода или покрив кој ги штити од временските услови.

Одгледување на кучиња.

Голем дел од општеството поканува да прифаќа кучиња наместо купување. Оваа мисла стана по откривањето на бизнисот на сурово одгледување на кучиња, каде што одгледување на жените живеат во непристоен услови и нивното здравје е донесена до екстремни граници.

Повеќето од местата за размножување се нездраво и кучињата немаат основно внимание, како што се ветеринари, храна, вода и места за отстранување на нивните потреби. Кучињата се многу склони кон болести и се одделени од своите мајки уште на рана возраст, страдаат од страв, несигурност и бројни проблеми во однесувањето.

Неодговорно собирање на животни.

Ова понекогаш доаѓа од луѓе со добри намери да спасат улици, повредени или уништени суштества. Проблемот е што тие пристаниште повеќе животни отколку што нивните економски можности можат да дозволат. Тоа е комплексна ситуација каде што влегуваат прашања како што се менталното здравје на човекот, животните и човековата благосостојба и јавната безбедност.

Кучињата на здруженија и куќи за домови треба да бидат дел од серија насоки каде и луѓето и животните живеат во здрава животна средина, со обучен персонал пред било каква можност и со можност да бидат во можност да им понудат на сите животни соодветно внимание каде што се опфатени вашите најосновни потреби. Ова исто така важи и за домаќинства чии сопственици имаат голем број на животни (според законите на секој регион), бидејќи зголемувањето на бројот на заболувања , паразити, миризливи мириси, бучава и други проблеми може да ги наруши и да ги загрози жителите затвори.

Кучето кое живее како човек се стреми кон дебелина, агресија или екстремна срамежливост и несигурност.

Кланици

"Ако кланиците имале стаклени ѕидови, сите тие би биле вегетаријанци". Тоа е популарна фраза која е поврзана со овој дел. Многу фарми се во непристојни услови и животните имаат кратки животи во валкани и многу мали кафези.

Нема потреба да гледате слики. Спротивно на стандардите за безбедност, хигиена и достоинствена смрт на животното, заклани и осакатени се уште живи со кокошки, свињи, крави, патки и други животни наменети за исхрана на луѓето.

Хуманизирање на животните.

Кучињата се чувствуваат и дејствуваат многу поинаку од човекот. Тие не се потпираат на емоции да ги извршуваат своите функции и активности и не вршат длабока анализа на ситуации. Тие се базираат на нивниот инстинкт, нивните сетила, непосредните стимули и нивната меморија да дејствуваат, така што секој акт на луѓето може да има негативен ефект врз нивното однесување.

Кучето кое живее како човек се стреми кон дебелина, агресија или екстремна срамежливост и несигурност. Тој не успева да ги развие своите кучешки способности и може да биде повреден или затруен при инсистирањето на неговите сопственици за чешлање, ставање додатоци на неа, носење во вреќи, облекување во тесна облека, па дури и парфимирање и ставање на неа.

Други видови злоупотреба

Други примери за злоупотреба на животни не помалку од оние споменати погоре, се суровото колење на коњите за човечка исхрана и трки со животни, што е најпопуларното куче Galgos.

Што можеме да сториме за да спречиме злоупотреба на животните?

Организации, како што е PETA (Луѓето за етичко лекување на животните), Гринпис, MUPRA (Мексико Јунајтед за почитување на животните), меѓу другото, ја нагласуваат важноста за известување за какви било нелегални активности против интегритетот на животните. Важно е да имате локални достапни броеви за спасување и заштита на живиот свет за да го пријавите секој случај на злоупотреба или агресија на видови од секаков вид.

Образованието кон малолетните лица, главно, е клучно парче за да се направи возрасни со сочувство, почит и одговорност кон животните. Едуцирајте ги за да избегнете да ги користите како форма на забава или сурово забава, има многу вредност за општеството.

Разбирање дека животното бара грижа, внимание и правилна исхрана е од суштинско значење пред да се стекне една од нив. Прифаќајќи дека немате време, трпеливост и финансиски ресурси за вашето одржување е одговорно човечко дејство кое го избегнува страдањето на животните.

Веганизам

Во моментов, веганизмот се здобива со сила меѓу светската популација како начин да се избегне животинско страдање. Некои го дефинираат веганството како начин на живот во кој тој дефинитивно ги исклучува сите форми на експлоатација и суровост кон животните преку добивање на храна, облека или која било друга намена.

Извори

https://www.rspca.org.au/animal-cruelty/what-animal-cruelty

https://www.aspca.org/animal-cruelty

https://www.petalatino.com/los-animales-no-son-nuestros-para-abusar-de-ninguna-forma/maltrato-los-animales-y-maltrato-los-humanos-complices-del-delito/

https://www.petalatino.com/los-animales-no-son-nuestros-para-usar-como-entretenimiento/pelea-de-gallos/

Типлади, Кетрин. Злоупотреба на животни: помагање на животните и луѓето. КАБИ, 2013

Линда Мерц-Перез, Кетлин М. Хајде