Жолта перка туна

Thunnus albacares

Информации и карактеристики

Видовите на редот Perciformes и на семејството Scombridae, чие научно име albacares дава потекло на конфузија, бидејќи на англиски јазик албакоре туна е слична во името на оваа жолто-фини туна, но тие го делат само дел од името, бидејќи тие се различни видови .

Опис на жолт фини туна

Оваа хидродинамична риба на телото е сива или сина со жолт или сребрен стомак и "украсена" со 20 вертикални линии. Карактеристиката што ја дава нејзиното име е бојата на работ на аналните перки, грбната перка и финетите, бидејќи тие се одликуваат со жолто тон.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Црвениот лосос

Таа има 2 грбни перки, втората многу долга и поставена над долгиот анален перка. Нивните пекторални перки се наоѓаат на секоја страна од телото и може да се повлечат за да овозможат вода полека да тече низ телото кога пливаат. Таа има филети кои се протегаат од горниот дел од телото до долниот дел, од втората дорзална перка до опашката.

Жолто-фина туна-Thunnus albacares. Фото: ОАР / Национална подморска програма за истражување (НУРП).

Таа е една од најголемите видови туна во светот: таа достигнува тежина од повеќе од 180 килограми и долга повеќе од 200 сантиметри. Бидејќи неговото тело е моделирано за отпор и брзина, тешко е за други да победи во оваа последна категорија, бидејќи тој е способен да плива на 80 километри на час.

Дистрибуција и живеалиште на жолт фул туна

Оваа епипелашка риба се дистрибуира во тропските и суптропските води низ целиот свет, со исклучок на Средоземното Море. Се населува области кои имаат температура од 18 до 31 Целзиусови степени.

Однесување на жолто-фини туна

Иако вообичаено живее во длабоки области, жолто-финската туна може да се приближи до брегот на брегот ако температурата и јасноста на водата се соодветни и ако има многу храна. Ова се случува најчесто на бреговите на Хаваи, на бреговите на Малдивите, на островот Вознесение и на островите на Карибите и западниот Пацифик.

Таа има тенденција да патува во групи со други жолта фула, слична по големина, па дури и да се сретнува со други видови туна и да патува заедно. Тој е навистина брз пливач благодарение на способноста да ги свитка перките.

Хранење жолто-фиока туна

Тоа е месојадна риба и опортунистички предатор; вклучува и диететски видови ракови, мекотели и други риби. Бидејќи е способен за достигнување големи брзини, можно е да се фати брзо плен, како скуша и летечки риби. За да го лоцира својот плен, едноставно го користи чувството за вид.

Репродукција на жолто-фини туна

Подготвен е да се репродуцира кога ќе се мери околу 120 сантиметри и може да се поробува често во текот на сезоната на размножување и во секое време од годината иако се случува почесто во текот на летото.

По парењето, женката ослободува милиони оплодени јајца. Жолтофилките на туна растат со забрзана стапка, а за 19 месеци веќе се поединци со тежина од околу 3,4 килограми.

Закани од жолто-фини туна

Често жолт-фини туна се загрозени од природни предатори, вклучувајќи ајкули, морски птици, сини и црни марини и сабја. Но, денес човекот претставува една од најголемите закани сè додека оваа туна претставува важен елемент во индустрискиот риболов, бидејќи нејзиното месо е важна цел.

Таа е класифицирана како "Блиски загрозени" видови на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата.