Dendroaspis polylepis

Црна Мамба е заедничко име кое прима една од најопасните змии во светот. Со тесно и многу долго тело, тој претставува најоксидантен на целиот африкански континент.

Постојат два типа мамба кои се развиваат во јужна Африка: Dendroaspis polylepis или црна мамба и Dendroaspis angusticeps или зелена мамба, кои се многу различни во изгледот и однесувањето, но слични во високото оштетување на здравјето што може да предизвика компоненти на нивниот отров .

Опис

Црната мамба не е бојата што го носи неговото име, туку е прекрасен рептил со темна кожа во сива или маслинкаво-кафеава што лесно се камуфлира во елементите на неговата околина. Тој мери од два до три метри во должина и одржува просечна тежина од 1,6 кг, иако постојат исклучоци од примероци кои се истакнуваат од повеќето лица со димензии до 4,5 метри во должина. Има мазна и рамна кожа, формирана од 23 до 25 редови на скали.

Некои карактеристики што ја разликуваат од други отровни змии се внатрешноста на устата во црно и главата во форма на фиока или саркофаг со многу изразен фронтален грб. Во реалноста тоа не се смета за заканувачко или многу впечатливо животно во споредба со други змии со светли бои или поагресивен темперамент, но со мамба мора да преземете мерки на претпазливост.

Отровот на оваа мамба е моќна невротоксична супстанца со високо ниво на дентротоксин, што брзо го напаѓа централниот нервен систем на жртвата во рок од 45 минути. За среќа, постојат противотров за да се избегне трагедија, но ова оди рака под рака со брза медицинска помош.

Дистрибуција и живеалиште

Таа опфаќа неколку региони на Африка, кои се движат од субсахарска страна до североисточниот дел на Јужна Африка. Некои земји каде што се наоѓаат се: Боцвана, Камерун, Кенија, Намибија, Сомалија, Танзанија и Замбија.

Се наоѓа во шумските савани или речните шуми, со присуство на изобилни карпести ридови и огромни дрвја, но исто така може да се прилагоди на сувата савана. Вообичаено се гледа пливање низ почвата поголемиот дел од времето, но не е невообичаено да се набљудува на високите гранки.

Храна

Се хранат со мали цицачи како што се стаорци, верверички, стаорци од Даман ( Petromus typicus ), неколку видови птици и помали змии и мала опасност.

Тоа е од дневни навики и забележано е дека тие ловат со засади или со помош на детекција во земјата, одење на гнезда или гнезда. Во зависност од плен, понекогаш еден залак е доволно за да се обезбеди храна. Црвениот мамба го каснува и го ослободува плен без да го изгуби од вид, бидејќи за неколку минути, отровот ќе ја изврши својата работа парализирајќи го движењето на телото и предизвикувајќи смрт.

Тие имаат одличен метаболизам кој им овозможува да ја вари храната меѓу осум и десет часа, сè додека е вообичаен плен како некој глодар или друг вид со слична големина.

Однесување

И покрај неговите опасни карактеристики за мажите, црна мамба не е агресивен вид и најпрво се обидува да избега кога ќе открие непријатели околу него, но кога веќе е заклучен, не се двоуми да стане дефанзивна, да ја покаже внатрешноста на устата и да се појави на смртоносниот залак. Значи може да се каже дека ги користи само неговите одбранбени механизми кога чувствува дека неговиот живот е во опасност.

Црна Мамба - Dendroaspis polylepis

Репродукција

Тие се репродуцираат еднаш годишно на почетокот на пролетта и тоа е мажјаците кои ги лоцираат достапните жени со помош на мирисот. Тие можат да се соочат едни со други за да добијат право на парење, но тоа не е со терени на каснување како што може да се мисли, туку со телесно испреплетување и подигање на главата и дел од телото да изгледаат поголеми.

Летото е најпосакувана сезона за поставување на јајца, чиј број се движи од 6 до 17. Младите мерка редовно од 400 до 600 mm во должина и за неколку минути по напуштањето на школка, тие веќе произведуваат смртоносен отров. Тие растат до два метра за само една година и се очекува животен век од 11 години.

Закани и конзервација

Останува во класификацијата на "Мала загриженост" од страна на Меѓународната унија за заштита на природата (IUCN), што значи дека нејзиното население останува стабилно, но постојат и латентни закани кои би можеле да бидат многу штетни во иднина.

Проширувањето на човечката популација предизвикува уништување на природни простори за изградба на куќи, што би можело да го поврзе со црна мамба со човекот, кој од страв и дезинформации, ќе прибегне кон истребување. До денес, нема конкретни мерки за заштита на овој вид.

Извори

Што е тоа змија?: Водич за ранто на змиите од Јужна Африка.

Од Јохан Маре
Теренски водич за змии и други рептили на Јужна Африка

Од Вилијам Р. Филијала
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_mamba
http://www.iucnredlist.org/details/177584/0