Американски Бивер

Castor canadensis

Информации и карактеристики

Американскиот боб, американскиот брада или канадскиот боб е најголемиот глодар во Северна Америка и еден од двата вида на боб кои постојат низ целиот свет. Во Канада, овој брада е градител на најголемата природна брана во светот. Долг е околу 850 метри и може да се види од вселената.

Опис на американскиот брада

Овој брада претставува голема разновидност на карактеристики на адаптација кон неговиот полуактивен живот. Таа има робусно и мускулно тело покриено со густа црвеникава кафеава или црна боја, која не дозволува вода да поминува на кожата кога плива. Има кратки, кружни, темно кафеави уши. Нејзините задни нозе (мрежести) се подолги од предните, чии канџи имаат голема должина за да се олесни работата на ископувањето и ракувањето со храна. Черепот и челустите се прилично големи и тешки, затоа што на животното им е потребна потпора и зајакнување кога ги заглавува стеблата на дрвјата.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Птицепис

Забирните заби на североамериканскиот брада се енормно долго, а можеби и нивната најпрепознатлива карактеристика. Тие се покриени со портокалова супстанца што ги штити, и тие растат во текот на животот, како тие постојано се истрошија. И носниците и ушите може да се затворат за да се спречи влегувањето на водата во внатрешните пасуси, а нивните очи се заштитени со никитирана мембрана. Опашката на канадскиот брада е лушпеста и во неговата база има жлезди кои лачат супстанца што ја користи за да ја обележи својата територија.

Се проценува дека неговата должина е помеѓу 74 и 90 сантиметри, а неговата тежина е помеѓу 11 и 32 килограми.

Дистрибуција на американскиот брада

Распределбениот опсег на американскиот боб покрива Северна Америка, освен северна Канада и јужните Соединетите Американски Држави и Мексико. Тој исто така беше претставен во Аргентина, Финска и источна Русија.

Живее во близина на лагуни, езера и потоци во јами кои вклучуваат материјали како што се мов, гранки, стапови и кал.

Американски Бивер во Канада - Бивер канадесен

Однесување на американскиот брада

Тоа е ноќен вид кој има тенденција да остане во вода долго време. Затоа, тој е одличен пливач и има способност да остане потопен околу 15 минути. На ист начин како и евроазискиот боб, тој е квалификуван градител на природен плен.

Живеат во групи наречени колонии, составени од околу 8 лица поврзани едни со други. Сите се многу територијални и соработуваат во грижата за нивната област, собирањето храна и изградбата на браните. Ако некој ја почувствува опасноста, тој ги предупредува другите со удар на опашката против водата, дејство кое генерира силен звук, доволно за да го привлече вниманието на другите бобра. Сепак, тоа не е секогаш ефективно, бидејќи многу пати предупредувањата на младите луѓе се игнорираат.

Американски бобра храна

Како растително животно, канадскиот брада се храни особено на кората и на мекото ткиво кое расте под него, наречено "камбиум", покрај водната вегетација, пука, корења и целулоза. За да се разбере ова, брада е опремена со микроорганизми во вреќата, која е помеѓу дебелото црево и тенкото црево.

Нивната исхрана главно вклучува кора од врба, топола, бреза и елда.

Репродукција на американски брада

Машкото и женското достигнуваат репродуктивна зрелост околу 3-годишна возраст, а потоа одржуваат моногамен систем на парење, освен ако еден партнер умре. Ако е така, другиот брада е во позиција да бара нов партнер.

Парењето се случува помеѓу јануари и март или помеѓу ноември и декември, при што јужните лица се подоцна. Периодот на гестација одговара на приближно 3 месеци, а потомството го развиваат палтото во внатрешноста на женското тело. Кога се родени, кучињата ги отвораат очите и можат да пливаат 24 часа подоцна.

Одмаглувањето се случува на 2 недели од животот на потомството, но тие имаат тенденција да останат со својата мајка за цел месец.

Закани на американскиот брада

Многу животни се хранат со брада, па затоа мора да се грижи за природните предатори. Сиви волци, кооти, пума, мечки, рисови и лисици ги искористуваат можностите за лов на некои доверчиви канадски боброви.

Од друга страна, на почетокот на XIX век, ова животно било широко опојно од човечките суштества кои ја барале кожата и кастореумот, супстанцата што ја користела за да ја одбележи територијата. Сепак, благодарение на заштитата која беше доделена кон крајот на деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век, бројот на поединци се зголеми. Во моментов неговиот статус е "Мала загриженост" на црвената листа на IUCN, но сепак ја задржува заканата од неговото апсење од страна на кожата.

Статии поврзани со американски кастор

Евроазиски брада