Карактеристики на човечкиот дигестивен систем

Како што сугерира колоквијалното име, тој е одговорен за варење на храната што ја троши човекот. Тоа е сложен процес кој трае до два дена, но доволно е за ингестираната храна да се распаѓа и ослободи хранливите материи кои се апсорбираат од телото за нивна корист.

> Дигестивниот систем се состои од неколку органи кои работат во употребата на консумираната храна.

Компоненти на човечкиот дигестивен систем

Храната е од суштинско значење за опстанокот на човекот, кој мора да го добие од други живи суштества. На кратко, дигестивниот систем се состои од неколку органи кои работат во употребата на консумираната храна . Се состои од:

- Горен гастроинтестинален тракт. Почнува во устата и го отстапува хранопроводникот, стомакот и дуоденумот.

Бока Ги содржи структурите кои овозможуваат воведување, дегустација и прва распаѓање на храна: заби, јазик и плунковни жлезди. Првиот го скрши материјалот, јазикот се меша и се движи пред да се турка кон фаринксот, а горенаведените жлезди (паротид, сублингвален и субмандибуларен) ја лачат плунката што ја разтојат храната благодарение на ензимите.

Езофагус Цевка која го поврзува фаринксот со стомакот.

Стомак Шуплив и широк орган помеѓу езофагусот и тенкото црево. Таму болниот за храна се меша со дигестивните сокови.

Дуоденум Прв дел од тенкото црево.

- Долен гастроинтестинален тракт. Гастроинтестиналниот тракт продолжува во поголемиот дел од тенкото црево, во дебелото црево и во ректумот. Завршува во годината.

Мали дебелото црево Тоа е најдолгиот дел од гастроинтестиналниот тракт и каде се јавува апсорпција на хранливи материи.

Голем црево. Конус кој се состои од дебело црево, слепа и ректум, каде што се апсорбира вода од варениот материјал и отпадот.

Директно Тоа е последниот дел од дебелото црево и се поврзува со анусот.

Година Отвор низ кој се ослободуваат изметот.

Во прилог на гастроинтестиналниот тракт, следните органи придонесуваат за дигестија:

- Црн дроб . Меѓу многуте функции на овој орган, се оние кои овозможуваат производство на жолчка, синтетизираат протеини, ги расипуваат мастите, апсорбираат хранливи материи и го прочистуваат телото.

-Панкреас. Се лачи сок од панкреас. Покрај тоа, го регулира нивото на шеќер во крвта.

- билијарен скротум. Примање, чување и концентрирање на жолчката.

Функционирање на човечкиот дигестивен систем

Човечкиот дигестивен систем е мултифункционален: тој пренесува храна, лачи дигестивните супстанции, ги апсорбира хранливите материи и го елиминира отпадот.

1. - Процесот на варење започнува во устата кога поединецот ја џвака и ја проголта храната. Со дејството на ензимите, храната се разложува на помали делови и се трансформира во болус на храна. Од тогаш, процесот станува неволен, односно поединецот не го контролира.

2. Болусот поминува низ фаринксот и езофагусот, чии мускули го прават до стомакот.

3. - Откако во стомачната празнина, болусот се меша со дигестивните сокови кои произлегуваат од слузницата на желудникот. Материјалот се распаѓа физички (со движења) и хемиски (како резултат на гастрични сокови, полн со хлороводородна киселина и пепсин). Ензимите го трансформираат болусот во полукисечна химика која се спушта во дуоденумот.

Болусот може да помине во стомакот до околу 3 часа.

4.- Во дуоденумот се ослободува слуз кој ги заштитува ѕидовите од киселината на хима. Ова се меша со ензими од панкреасот и жолчката произведена од црниот дроб.

5. - Материјалот се пренесува до остатокот од тенкото црево, а крвта ги апсорбира хранливите материи. Биле помага да се вари маснотиите, а панкреатичниот сок ги лаже дигестивните ензими. Во овој момент завршува процесот на дигестија.

6. - Материјалот без хранливи материи оди во дебелото црево. Во цекумот материјалот е примена и од таму поминува до дебелото црево, каде што водата се апсорбира и материјалот се меша со милиони безопасни бактерии, како и мртви клетки, што ги формира изметот.

Во фазата на сегментација, должината на мускулите на дебелото црево се лонгитудинално и го одделуваат изметот. Втората фаза се карактеризира со перисталтички контракции кои го притискаат столицата напред. Во третата фаза се произведуваат перисталтички бранови кои водат столче кон ректумот.

7. - Изметот стигнува до ректумот, каде што се чуваат за протерување.

8. - Проширувањето на ѕидовите на ректумот ги активира рецепторите што испраќа сигнали до 'рбетниот мозок, чиј моторни сигнали наложуваат контракција на ректалните ѕидови за ослободување на материјалот. Конечно, столицата е протерана преку анусот.

Човечкиот дигестивен систем е мултифункционален: тој пренесува храна, лачи дигестивните супстанции, ги апсорбира хранливите материи и го елиминира отпадот.

Болести и нарушувања на човечкиот дигестивен систем

-Гагритис. Таа е предизвикана од воспаление на гастричната слузница, која предизвикува болка во горниот дел на стомакот, повраќање, гадење, вртоглавица и абдоминална дистензија.

-Интролабилен синдром на дебелото црево. Ова хронично нарушување на нејасни причини влијае на функцијата на цревата. Таа произведува гас, надуеност и промени во фреквенцијата на столици и појава на столица.

- Улцеративен колитис. Слузницата на дебелото црево и ректумот станува воспалена, како резултат на тоа се појавуваат чирови со крв и гној. Засегнатото лице има дијареа, абдоминална болка и губење на тежината.

- Кронова болест. Автоимуна болест предизвикана од нападот на имунолошкиот систем во цревата на исто лице. Еден или повеќе делови од дигестивниот тракт се воспалени, што може да предизвика интестинална опструкција, дијареа, абдоминална болка, анемија, губење на апетитот и други последици.