Сликите покажуваат како изгледа огромна кафеава точка, но станува збор за 35.000 моржови што биле заробени на копното на Алјаска. Оваа вест беше широко распространета од најважните медиуми, а феноменот генерално се припишува на ефектите од глобалното затоплување.

Националната администрација за океани и атмосфера (NOAA) го фотографираше животинскиот кластер на 13 септември 2014 година, при спроведувањето на своето годишно анкетно истражување. Според НОАА, моржите биле заробени во близина на Поинт Леј, Алјаска, поради неможноста да најдат морски мраз за да се реши.

Можеби ве интересира и ... Најтопол септември, и најтопла година?

Волрусите се морски цицачи кои се наоѓаат само во регионот на Арктикот, во водите на Тихиот и Атлантскиот океан. Ретко се гледаат во длабоки области и, напротив, тие зависат од морскиот мраз бидејќи ја бараат својата храна и се грижат за своите млади. Во овој поглед, Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) го споменува глобалното затоплување и намалувањето на сезонскиот морски мраз како еден од главните фактори што ги загрозуваат морзите, бидејќи ги намалува соодветните места за раѓање и грижа на нивните потомци и го ограничува пристапот до местата за хранење кои се на отворено море.

Overејмс Оверленд, истражувач на Арктикот, кој работи со Пацифичката морска лабораторија за животна средина (ПМЕЛ), во неодамнешното интервју спомна дека и морскиот мраз на зоната и нејзината дебелина драстично опаднале во последните 10 години, што претставува индикатор за глобалните климатски промени. Ова влијае на живеалиштата на диви животни, меѓу другите последици.

Сепак, асоцијацијата на моржовите со морскиот мраз открива феномен чиј обем се протега на други животински видови бидејќи не станува збор за изолиран случај. Иако визијата за проблемот на другите видови може да биде помалку драматична од онаа на овие моржови, влијанието врз нивниот живот е слично. Да споменеме еден случај, глечерот без лед ( Eubalaena glacialis ), кој го населува северниот Атлантски Океан, гледа промени во достапноста на една од нејзините главни јадења: планктонот на видот Calanus finmarchicus . Зголемувањето на температурата на водата го нарушува и животниот век на планктонот, покрај тоа што може да го промени својот тек заради ефектите на морските струи, со што влијае на можноста кит да ја најде својата храна.

Од друга страна, научниците сфатиле дека лозата на Карпестите Планини во Соединетите држави предизвикува страдања предизвикани од прекумерна количина на паразити; Се верува дека поблаги зими овозможуваат опстанок на паразити кои инаку не би се спротивставиле на зимската студ.

Јасно е дека не само што северните хемисфера страдаат од ефектите на зголемувањето на температурите. Случајот со моржови претставува само една од најновите и најочигледните, бидејќи отсуството на мраз е релативно лесно да се забележи. На еден или друг начин, сите живи суштества се повредени од овој проблем што, иако може да изгледа оддалечен, е поблизу отколку што се верува.

Извори:

http://www.nytimes.com/2014/10/02/science/earth/in-alaska-thousands-of-walruses-take-to-land.html

http://research.noaa.gov/News/NewsArchive/LatestNews/TabId/684/ArtMID/1768/ArticleID/10817/NOAA-flies-over-Arctic-to-measure-extent-of-sea-ice.aspx

http://research.noaa.gov/News/NewsArchive/LatestNews/TabId/684/ArtMID/1768/ArticleID/10817/NOAA-flies-over-Arctic-to-measure-extent-of-sea-ice.aspx

http://news.discovery.com/earth/global-warming/unexpected-victims-of-climate-change-131016.htm